Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Матрохін В.І..docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.95 Mб
Скачать

Як користуватися tpg-8

Коли в типовій системі відеоспостереження ми стикаємося з неякісним зображенням на відеомоніторі, то «винна» в цьому може бути будь-яка частина відеотракту.

Ось кілька найпоширеніших причин: Про Сама телекамера

Про Погана настройка об'єктива

Про Некоректна настройка заднього фокусу

Про Відсутність узгодженої навантаження і поганий контакт роз'ємів кабелю Про «Земляна петля»

Про Перевищення максимальної дистанції передачі Про Зовнішні електромагнітні перешкоди

Про Некоректні налаштування підсилювача

Про Низька якість запису (високий рівень стиснення) Про Низький дозвіл записуючого пристрою

Про Неякісний монітор або невдалі настройки монітора і т.д.

Навіть цей далеко неповний список показує, що для багатьох інсталяторів, монтажників і інженерії рів виявиться неможливим виправити ситуацію, так як вирішення проблеми займе дуже багато часу або буде дуже дорогим.

Саме в такій ситуації TPG-8 буде незамінним помічником.

Підключивши TPG-8 замість телекамери, ви автоматично виключіть цілий ряд проблем, пов'язаних з телекамерою, об'єктивом і можливої ​​«земляний петлею». Це можливо завдяки тому, що TPG-8 - це портативний пристрій, який точно генерує відеосигнал з постійними характеристиками, а оскільки живлення автономне від внутрішніх батарей, то не виникне і «земляний петлі».

Після того як ми підключили TPG-8 замість телекамери і вибрали потрібне тестове зображення, ми можемо переглянути його на іншій стороні, записати, порівняти і проаналізувати отримані результати.

Знаючи те, що TPG-8 генерує завжди один і той же якісний відеосигнал з розмахом рівно 1 В, як це встановлено аналоговими стандартами телебачення PAL або NTSC, ми легко можемо порівнювати та інтерпретувати результати з наявними еталоном.

Найбільшим достоїнством генератора TPG-8 є те, що він повністю програмований, а це означає, що ви не обмежені тільки 8 таблицями, які знаходяться в ньому за умовчанням. У будь-який час ви можете створити нові таблиці або скачати в Інтернеті додаткові з нашого веб-сайту (http: //www.cctvlabs.conn).

Більше того, ви можете модифікувати будь-яку з існуючих таблиць і навіть додати туди свій логотип або назву своєї компанії, а це вже прихована реклама.

TPG-8 поставляється з додатковою програмою TPG Navigator, записаної на компакт-диску. Це програмне забезпечення працює на стандартному персональному комп'ютері під управлінням операційної системи сімейства Windows. Оскільки TPG-8 підключається через інтерфейс USB, то відповідний роз'єм повинен бути присутнім у вашому комп'ютері. Програма TPG Navigator використовується для перегляду і запису зображень у тестовий генератор, якщо ви хочете замінити таблиці, записані за замовчуванням. Ви завжди зможете їх відновити, так як вони поставляються в комплекті з TPG Navigator.

Усього доступно 8 осередків пам'яті, що дозволяє одночасно зберігати 8 зображень відповідно. Для кожного осередку виділено достатню кількість пам'яті, щоб зберігати цифрове зображення стандартного дозволу, як воно визначено стандартом ITU-601 (720x576 пікселів), з глибиною кольору 24 біт (RGB, 16 млн. Кольорів).

У будь-який момент ми можемо записати нове зображення в ці осередки пам'яті, тому постійного набору з 8 осередків нам цілком вистачить для роботи.

Процедура створення нової випробувальної таблиці досить проста і описана далі у відповідних щем розділі книги. Якщо ви вмієте переносити зображення з звичайної побутової телекамери на ваш комп'ютер, то проблем з перенесенням зображень в генератор TPG-8 у вас не виникне.

Клавіатура TPG-8

Включення генератора TPG-8 проводиться за допомогою кнопки On, a вимикання - кнопкою Off. Завжди вимикайте TPG-8, коли він вам не потрібен в роботі, і його акумуляторні батареї прослужать довше.При включенні живлення на передній панелі загоряється зелений індикатор.

Кнопки Р1, Р2, ... Р8 служать для перемикання між відповідними осередками пам'яті. Номери на кнопках відповідають номерам комірок, як вони представлені в програмі TPG Navigator.

Натисканням кнопок PAL або NTSC вибирається відповідний телевізіонний стандарт.

У генераторі TPG-8 запам'ятовуються останні настройки, тому вам не потрібно буде кожного разу після включення живлення вибирати потрібний телевізійний стандарт.

Кнопки із зображенням вертикальних стрілок дозволять вам збільшити або зменшити розмах вихідної відеосигналу, який змінюється невеликими кроками по кілька десятків мілівольт. Для значної зміни розмаху вихідного відеосигналу слід кілька разів натиснути відповідну кнопку, так як натиснення і утримування цих кнопок розцінюється як одноразове натиснення.

Мінімальний розмах відеосигналу, який гене- рірует TPG-8 (при узгодженому навантаженні 75 Ом) становить 300 мВ, а максимальний - 1.5 В.

Ці граничні значення використовуються для тестування діапазону вхідної відеосигналу у різних пристроїв запису і відтворення (цифрові відеореєстратори,відеомонітори) або приемо- передавачів по кручений парі, оптоволоконним або радіочастотним лініях. Якщо ви змінюєте розмах відеосигналу, то після закінчення тестування не забувайте повертати його до стандартного значенням 1 В. Це робиться натисканням кнопки 1.0 V.

Роз'єми

На фотографії ви можете бачити наступні відеовиходи тестового генератора (зліва направо): О Композитний (монохромний) відеосигнал (CVS); Про

Повний (кольоровий) композитний відеосигнал (CVBS); Про Роздільний відеосигнал S-Video (Y / C).

Найчастіше використовується вихід CVBS.

На нижній частині генератора розташовані роз'єми для підключення:

Про Зовнішнього харчування (5 В постійного струму від блоку живлення, який входить в комплект); Про Кабеля USB.

Крім того, поряд з ними знаходиться жовтий індикатор, який блимає при передачі даних між комп'ютером і TPG-8.

Програмне забезпечення TPG-8 Navigator

Програма TPG-8 Navigator поставляється на компакт-диску в комплекті з генератором. Це програм- мное забезпечення призначене для завантаження різних зображень в TPG-8 (наприклад, якщо ви захочете поміняти тестові таблиці або завантажити одну із запропонованих на нашому сайті). Програма TPG-8 Navigator призначена для роботи на комп'ютері під управлінням операційної системи сімейства Windows (наприклад, Windows 98, 2000 або ХР), у якого є інтерфейс USB.

О Про Preview all images показ всіх зображень, що містяться в комірках пам'яті.

О Про Display - попередній перегляд зображення з обраної комірки пам'яті в невеликому вікні. Ця функція корисна для швидкого перегляду з- держімое комірки пам'яті, коли ви вже приблизно знаєте, що там може бути.

О Про Read - показ вмісту комірки пам'яті з повним дозволом. Це займе більше часу для пере- дачі по інтерфейсу USB, але покаже всі деталі зображення.

О Про Write - запис зображення у вибрану комірку пам'яті. Якщо формат зображення сумісний з TPG-8, то ви побачите його в режимі попереднього перегляду.

Перш ніж зображення буде записано, програма запитає вас, в якому стандарті записувати (PAL або NTSC), що також можна вибрати в системних настройках.

О Про Level - Ця установка визначає рівень відеосигналу і зазвичай повинна мати середнє значення 128. Змінюється в межах від 0 до 255.

О Про Use Video Interlace filter - включення фільтра для більш гладкого відображення. Для випробувальних таблиць його слід відключати.

О Про Show Preview window – використовується для показу вікна попереднього перегляду.

Вимірювальні прилади, використовувані з TPG-8

Для більш точних вимірювань оптимальним буде використання осцилографа і вектороскопи спільно з TPG-8. Щоб точно бачити і порівнювати різні особливості і деталі випробувальних таблиць, буде потрібно осцилограф з можливістю вибору телевізійної рядка. А для оцінки точності передачі кольору рекомендується використовувати вектороскопи.

Кілька порад по створенню випробувальних таблиць

Генератор TPG-8 з узгодженою навантаженням 75 Ом повинен видавати відеосигнал з розмахом 1 В. Вихід- ної аналоговий відеосигнал формується з цифрового зображення, записаного в комірку пам'яті згідно з рекомендаціями ITU-601 (тобто 720x576 пікселів для PAL і 720x480 - для NTSC ). Це максимальне дозвіл для аналогового телебачення, і саме через його обмежень не має сенсу використовувати більш високий дозвіл, хоча це технічно можливо.

Уважний читач, ймовірно, вже помітив, що жодна з наведених дозволів не має соот- носіння сторін 4: 3, яке характерно для стандартного відеомонітора. Наприклад, в стандарті PAL, який передбачає 576 активних рядків, для отримання співвідношення сторін 4: 3 буде потрібно 768 горизонтальних елементів (пікселів, при цьому ми припускаємо саме «квадратні» пікселі). А в стандарті NTSC з 480 активними рядками вже буде потрібно 640 горизонтальних пікселів для до- сягнення співвідношення сторін 4: 3. Оскільки рекомендації ITU-601 передбачають 720 горизонтальних пікселів як для PAL, так і для NTSC, то, щоб отримати співвідношення сторін 4: 3, в стандарті PAL потре- буется «розтягнути» зображення по горизонталі, а в стандарті NTSC - «стиснути» по горизонталі.

У генераторі TPG-8 для отримання максимальної якості ці маніпуляції виконуються за допомогою дуже точного цифро-аналогового перетворювача (10-біт). Крім того, ця процедура є стандартною для всіх цифрових джерел відеосигналу, тому потрібно розуміти, що дозвіл випробувальної таблиці, яку ми створюємо в графічному редакторі (Photoshop, Photo paint, PaintShop Pro ...), може бути або 720x576, або 768x576 пікселів. В останньому випадку TPG Navigator все одно призведе изобра- ються до вирішення 720x576 пікселів (для PAL). To ж саме відноситься і до стандарту NTSC.

Можна використовувати і такі таблиці, які будуть в два, три або чотири рази більше за розміром (наприклад, 1440x1152 пікселя), що насправді і рекомендується робити для отримання більш якісного ізо- бражения, так як TPG-8 використовує фільтр Мітчелла для масштабування таких великих изображе- ний до дозволу 720x576 пікселів.

Найкраще вибирати формати файлу, які обходяться без стиснення зображення (TIF або BMP). При роботі з файлами TIF ​​упевніться, що стиснення дійсно відключено, оскільки в деяких графи- чеських редакторах воно може використовуватися за замовчуванням.

TPG-8 може працювати і зі стиснутими файлами формату JPEG, але при цьому намагайтеся використовувати низькі рівні компресії (менше 1:10), що дозволить мінімізувати артефакти компресії.

У будь-якому випадку, використовуйте тільки колірний простір RGB (8 біт на колір). Інші колірні простору, такі, як CMYK, використовувати не слід, якщо ви хочете отримати точну передачу кольорів.

Всі випробувальні таблиці, що поставляються з генератором TPG-8, ви можете завантажити з нашого сайту. Там же ми плануємо додати і нові таблиці, як тільки вони з'являться.

Слідкуйте за новинами на сайті http://www.cctvlabs.com.

Тестовий генератор для цифрових систем відеоспостереження TEST DVR-8

Універсальний генератор тестових сигналів TEST DVR-8 призначений для тестування будь-якого обладнання систем відеоспостереження та охоронного телебачення, але створений саме для тестування цифрових систем відеоспостереження. Найбільш цінною та інформативною є оцінка якості відтворення пристрою запису на жорсткий диск, оскільки в відеоспостереженні немає об'єктивних методів визначення якості компресії і декомпресії, рівномірності оцифровки і запису відеозображення.

 Універсальний генератор тестових сигналів TEST DVR-8 являє собою подальший розвиток концепцій і техноло- гій, закладених в першій моделі TPG-8. Фактично це більш досконала модель, яка володіє розширеною елемента функціональністю в порівнянні з розглянутим раніше TPG-8 при збереженні всіх функцій і можливостей, наявних в більш ранньої моделі. Існує дві основні відмінності TEST DVR-8 від TPG-8.

По-перше, у новій моделі TEST DVR-8 був доданий динамічний елемент, який дозволяє про- водити тестування не тільки по статичному зображенню випробувальної таблиці, але і по двіжуще- муся зображенню, що важливо при оцінці якості цифрового обладнання, що використовує міжкадрове стиск. У першу чергу ця функція буде потрібно при тестуванні цифрових відеоре- реєстратору і цифрових систем відеоспостереження. За допомогою динамічного елемента можна оце- нивать рівномірність оцифровки і швидкість запису та відтворення у цифрових пристроїв, пра- вильность формування послідовності кадрів і збірки кадрів з двох телевізійних полів, відсутність або наявність пропущених рядків, полів і кадрів і багато іншого. Це можливо завдяки

того, що динамічний елемент являє собою заздалегідь задану послідовність з 50 полів, які повторюються кожну секунду. Так як ця послідовність заздалегідь відома, то будь-яке відхилення від неї при тестуванні інтерпретується як помилка, яка може виражатися як втрата кадру, поля, рядки або частини зображення. Останнє особливо характерно для систем з міжкадрових стисненням. Динамічний елемент може бути накладено на будь-яку таблицю або фотографію, які збережені в TEST DVR-8, а також при необхідності його можна вивести і окремо. Як і у випадку з початковим набором випробувальних таблиць, динамічний елемент може бути відредагований і змінений так, як це потрібно користувачеві, що значно розширює можливості застосування TEST DVR-8. Редагування та створення нового динамічного елемента, як і редагування та створення нових таблиць, здійснюється за допомогою графічного редактора.

По-друге, у новій моделі TEST DVR-8 використовується розширений набір випробувальних таблиць, які довели свою корисність при тестуванні обладнання в тестовій лабораторії журналу «CCTV Фокус». Усі таблиці математично вивірені, що дозволяє підвищити точність резуль- татів тестування.

TEST DVR-8 це:

1. Вісім різних випробувальних таблиць.

2. Завантаження будь-яких зображень через USB-інтерфейс.

3. Повністю цифрове формування відеосигналу

4. Діапазон зміни рівня вихідного відеосигналу 0.3-1.4 В з кроком 0.05 В.

5. Відеовиходи: S-Video і BNC.

6. Стандарти відеосигналу PAL і NTSC.

7. Живлення від мережі, USB, 3-х аккумулято рів типу АА.

8. Підзарядка акумуляторів від мережі або

USB-інтерфейсу.

9. Динамічний елемент, який накладається на зображення однієї з таблиць.

Що можна протестувати?

Тестовий генератор буде корисний, якщо потрібно перевірити:

1. смугу частот відеосигналу;

2. лінійність і гамма-корекцію, опти мальну контрастність і яскравість відео монітора;

 3. узгоджено хвильовий опір або чи є відображення сигналу від кінця лінії, каче ство довгого кабелю;

4. якість відтворення відеомагнітофона та інших засобів аналогової передачі або відтворення.

А також просто незамінний при оцінці:

5. роздільної здатності зображення по вертикалі або горизонталі, динамічного діапазону на, передачі кольору після оцифровки зображення при різних стандартах (JPEG, MPEG-2, MPEG-4, Wavelet, JPEG 2000 і т.д.) і рівнях стиснення;

6. геометричних спотворень після оцифровки відеозображення;

7. динамічного діапазону рівня відеосигналу на вході цифрового відеореєстратора (DVR);

8. середнього розміру кадру відеозображення (кбайт) еталонних реальних сцен при різних рівнях стиснення і дозволах кадру при запису на жорсткий диск;

9. рівномірності відображення, запису та відтворення відеозображення.

Наприклад, для того щоб виміряти роздільну здатність, оцінити динамічний діапазон, перенесення кольорів відеозображення в цифрових відеореєстраторах, мережевих відеосервер після оцифровки і стиску, зовсім не обов'язково використовувати телевізійну камеру, це навіть протівопока- зано, тому що спочатку закладається помилка при позиціонуванні випробувальної таблиці, освітленості і всього тракту обробки зображення, починаючи з об'єктива і закінчуючи преобразова- нями сигналу. Інша справа - тестовий генератор з зразковими сигналами випробувальних таблиць і різними видами реальних сцен.