Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Матрохін В.І..docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.95 Mб
Скачать

Оптимальна настройка відеомонітора

Щоб домогтися найкращої настройки відеомонітора, необхідно виконати наступне:

Про Встановіть телекамеру так, щоб повний розмах відеосигналу був 1 В, при цьому повинно бути видно повне зображення випробувальної таблиці CCTV Labs.

Про Встановіть регулятор контрастності відеомонітора в середнє положення.

Про Встановіть регулятор яскравості так, щоб бачити всі щаблі шкали градації яскравості. При цьому, якщо буде потрібно, підрегулюйте контрастність.

\ Про Подивіться і оцініть умови освітлення в приміщенні під час налаштування яскравості і контраст- ності, оскільки саме освітленість визначає поєднання «контрастність / яскравість».

Про Завжди користуйтеся мінімальним освітленням в приміщенні, де встановлений відеомонітор, це дозволить вам встановити регулятор яскравості монітора на мінімум. У цьому випадку гострота електро- тронного променя кінескопа буде максимальною, оскільки в ньому менше електронів. Тоді ви напів- чіть більш різке зображення на екрані і, крім того, збільшиться термін служби кінескопа.

Останнім часом з'явилася велика кількість різних моделей РК-моніторів з композитними відеовходами. Майте на увазі, що для повного заповнення екрану в таких моніторах зображення спокуса- ственно «розтягується» до їх повного дозволу (зазвичай XGA 1024x768 пікселів). З цієї причини не рекомендується використовувати РК-монітори для тестування роздільної здатності телекамер.

Якщо планується провести тестування за допомогою комп'ютерної плати видеоввода, то використовуйте її найвище дозвіл, але не нижче, ніж за рекомендацією ITU-601 (720x576 пікселів для PAL і 720x480 пікселів для NTSC). Втім, в цьому випадку ви також не зможете точно перевірити разрешаю- щую здатність телекамери, так як відеосигнал оцифровується платою видеоввода. Якщо ж потрібно порівняти різні цифрові відеореєстратори, то так можна перевірити і порівняти їх «штучне (оцифроване) дозвіл».

Нарешті, останнє, але не менш важливе зауваження стосується вимірювань при низькому рівні освещенно- сти. Випробувальна таблиця CCTV Labs має коефіцієнт відбиття близько 60%. Для більш точних вимірювань рекомендується використовувати професійні люксметри, наприклад, такі, які виробляє Gossen або Minolta. Якщо вони вам недоступні, то можете скористатися вбудованим експонометром фотоапарата, хоча вимірювання будуть менш точні.

Для отримання самих останніх версій випробувальної таблиці та інструкцій з тестування регуляр- але відвідуйте веб-сайт CCTV Labs http://www.cctvlabs.com/TestChart/testchart.html.

Оцінка якості стиснення оцифрованого зображення

Випробувальну таблицю CCTV Labs також можна використовувати для визначення та порівняння різних алгоритмів стиснення зображення, незалежно від того, який метод стиснення використовується. Для об'єктив- ної оцінки та порівняння вам буде потрібно функція цифрового відеореєстратора, що дозволяє експор- тировать один кадр в растровому вигляді (зазвичай формат BMP).

Пропонується наступна послідовність дій. Встановіть телекамеру таким чином, щоб бачити 100% зображення випробувальної таблиці (використовуйте відеомонітор з режимом underscan). Налаштуйте телекамеру і її об'єктив так, щоб отримати оптимальне зображення (розмах відеосі- гнала 1 В, фокусування проводиться по центральному елементу таблиці, діафрагма встановлюється в середнє положення).

Запишіть відеосигнал на (цифровому) записувальному обладнанні. Відтворіть запис з архіву і експортуйте потрібний кадр з випробувальною таблицею. При експорті вибирайте формат файлу BMP, що дозволить уникнути вторинного стиснення і отримати кращу якість зображення.

Перенесіть отримані файли на комп'ютер і відкрийте в будь-якому графічному редакторі (Photo Shop, Photo Paint або будь-який інший). Відкрийте інші зображення з випробувальною таблицею, які ви збираєтеся використовувати при порівнянні. Всі зображення розгорніть в різних вікнах на весь екран. Тепер ви зможете швидко перемикатися між зображеннями, що дозволить швидко виявити відмінності (для цього краще використовувати комбінації гарячих клавіш).

Різні алгоритми стиснення дають різні спотворення зображення (артефакти компресії). Наприклад, для JPEG буде характерна блочность, пов'язана з тим, що перед стисненням все зображення разбівает- ся на блоки розміром 8x8 пікселів, тоді як вейвлет-стиснення буде розмивати ділянки зображення з малою кількістю деталей. Якість стиснення найпростіше оцінювати по нижньому правому кутку випробувального таблиці, де вміщено обличчя дітей. Втім, інші елементи таблиці теж можуть повідомити чимало корисної інформації про якість того чи іншого зображення залежно від обраного рівня стиснення, але цьому вже потрібно вчитися на практиці. Ви можете ознайомитися з декількома приме- рами, отриманими автором на обладнанні різних виробників, в мережі Інтернет за адресою http://www.cctvlabs.com/TestChart/testchart.html.

Генератор тестових сигналів TPG-8

Програмований генератор тестових сигналів TPG-8 являє собою дуже зручний инстру- мент, придатний для проведення тестування раз- особистого устаткування, яке застосовується як в відео- спостереженні, так і в мовному телебаченні.

Оскільки генератор TPG-8 можна запрограмувати (у ньому можна зберегти як готові таблиці, так і створені самостійно в будь-якому графічному редакторі), то ви можете протестувати самі різні характеристики та особливості цікавить вас обладнання.

Втім, за допомогою генератора TPG-8 найчастіше досліджують наступні характеристики та особливості:

1. Смуга пропускання (МГц).

2. Лінійність, гамма-корекція і знос відеомонітора.

3. Оптимальні яскравість і контраст для відео монітора.

4. Цифровий запис і відтворення відеозображення, а також якість експортованого кадру.

5. Мінімальний і максимальний рівень відеосигналу для цього пристрою.

6. Якість лінії передачі відеосигналу або приемопередатчиков.

7. Проблеми «земляний петлі».

8. Спотворення зображення в результаті оціф ровки.

9 .Дінаміческій діапазон відеосигналу.

10 .Согласовано Чи хвильовий опір, або чи є відображення сигналу від кінця лінії.

11 .Якість відтворення на відеомагнітофоні або цифровому відеореєстраторові.

12. Функції ідентифікації та розпізнавання особи в системі.

13 .Функція розпізнавання автомобільних номерів в системі.

Крім універсальних випробувальних таблиць, існує велика кількість інших таблиць, які можна адаптувати під ваші потреби і зберегти в генераторі TPG-8. Ми зі свого боку всіляко заохочуємо розробку таких таблиць і обмін ними. Найбільш цікаві та корисні таблиці ми поста- раемся розмістити на нашому сайті www.cctvlabs.com. де ви зможете їх безкоштовно скачати.