Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма МДК.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
136.19 Кб
Скачать

Класифікація та протокольні особливості різних видів дипломатичних прийомів

Дипломатичні прийоми як одна із сучасних форм втілення зовнішньої політики держави. Сутність традиції проведення дипломатичних прийомів. Офіційні, неофіційні та змішані види дипломатичних прийомів. Денні та вечірні прийоми. Характеристика «келиху шампанського» та «сніданку» як денних дипломатичних прийомів. Протокольні особливості різновидів вечірніх дипломатичних прийомів – «коктейль», «чай» та «жур-фікс». Особливості організації та проведення «обідів» та «вечерь» як типів найвідповідальніших та найпочесніших прийомів. Початок, тривалість, меню. Форма одягу під час денних та вечірніх дипломатичних прийомів.

Технологія та правила організації і проведення дипломатичних переговорів

Значення переговорів на сучасному етапі розвитку міжнародних відносин. Ініціатива проведення переговорів. Підготовка та порядок проведення переговорів. Підготовка приміщення. Вибір часу для ділових зустрічей і переговорів. Особливості та правила проведення ділових нарад. Загальні правила поведінки на переговорах. Технологія ведення переговорів. Зустрічі та рекомендування членів делегації. Принципи і правила розсадки учасників переговорів за столом. Правила проведення ділової розмови. Ведення та оформлення стенограми по завершенні переговорів. Пред’явлення повноважень. Конструктивність та результативність переговорів.

Організаційно-протокольне забезпечення міжнародних конференцій, нарад, самітів

Поняття та види міжнародних конференцій, нарад, самітів (нарад, конгресів, симпозіумів), їх роль та місце в сучасній дипломатичній практиці. Пленарні засідання міжнародних конференцій. Голова конференції, його функції та завдання. Секретаріат та регламент. Порядок денний роботи конференції. Робота в комітетах (підкомітетах) та комісіях. Правила процедури конференції. Офіційні та робочі мови конференцій. Процедура голосування. Прийняття остаточних рішень за порядком денним та підсумкові документи конференції.

Освіта і професія документознавця: ретроспектива та сучасний етап

Професія документознавця у минулому й сучасності. Підготовка фахівців для системи документно-інформаційних комунікацій в Україні. Освітні спеціальності інформаційного профілю («Бібліотекознавство, бібліографознавство, книгознавство», «Документознавство та інформаційна діяльність», «Міжнародна інформація», «Консолідована інформація»).

Становлення й розвиток документознавчої освіти у сучасній Україні. Спеціалізація у підготовці фахівців за спеціальністю «Документознавство та інформаційна діяльність».

Освітньо-кваліфікаційна характеристика документознавця.

Документознавча освіта за кордоном. Підготовка документознавців за спеціальністю «Документознавство та документаційне забезпечення управління» та напрямом підготовки «Документознавство та архівознавство» у Російській Федерації.

Розвиток професіології сфери документно-інформаційних комунікацій

Тенденції у змінах характеру, об’єктів та засобів праці документознавця. Процеси диференціації та інтеграції професії документознавця. Професіоналізація діяльності документознавця: аспекти, рівні, етапи. Престиж професії документознавця у суспільстві. Соціально-політичні, культурні та економічні чинники, що визначають престиж професії у сучасному світі.

Документознавці як професійна спільнота. Професійні об’єднання. Професійна фахова преса документознавства та інформаційної діяльності.