Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод рек. до вик курсових робіт.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
114.18 Кб
Скачать

3. Складання плану. Розробка структури курсової роботи

Після попереднього ознайомлення з літературою та іншими джерелами з обраної теми слід скласти робочий план, визначити основні напрями дослідження і коло питань, які необхідно висвітлити. В процесі роботи цей план коригується, відшліфовуються формулювання, в загальних рисах окреслюється зміст основних розділів і курсової роботи в цілому. Важливим є дотримання логічної послідовності, чіткість викладу, доказовість принципових положень.

Курсова робота має таку структуру:

вступ;

основна частина;

висновки;

список використаної літератури та джерел;

додатки.

В основній частині викладається основний зміст роботи у відповідності з розділами, яких у ній налічується, як правило, 3-4 (умовно – теоретичний, методичний і прикладний).

4. Підготовка тексту роботи

Вимоги до текстової частини роботи такі:

  • чіткість побудови і конкретність міркувань;

  • логічна послідовність у викладі матеріалу.

Кожна структурна частина роботи починається з нової сторінки.

В тексті роботи не допускаються виділення, підкреслення, окрім назв розділів.

Вступ дає змогу виявити теоретичну підготовленість студента, його науковий потенціал.

Оптимальним є вступ, у якому:

  • обґрунтовується актуальність теми, її наукове і практичне значення;

  • аргументується вибір предмета (об’єкта) дослідження, певного аспекту проблеми;

  • визначаються мета і конкретні завдання дослідження;

  • здійснюється аналітичний огляд літератури, наводиться стисла характеристика використаних джерел;

  • окреслюється структура курсової роботи.

В основній частині викладається власне зміст дослідження. Вона може складатися з різної кількості розділів, пунктів і підпунктів. Їх назви мають бути лаконічними і підпорядковуватись меті і змісту роботи.

В розділах теоретичного характеру в найбільш загальному вигляді досліджуються питання організації того чи іншого виду перевезень, аналізуються нормативно-правові документи, розглядається діяльність організацій, що виконують регулятивно-контрольні функції в галузі пасажирських перевезень; оцінюється вплив факторів, що обумовлюють вибір виду перевезення при організації туру, тощо.В розділах методичної спрямованості висвітлюються практичні питання і фактори, що безпосередньо впливають на транспортне забезпечення туру та рівень організації туристичної подорожі в цілому, а також наводять альтернативні позиції.

Розділи прикладного (практичного) змісту присвячуються розгляду сучасного стану та особливостей організації того чи іншого виду пасажирських перевезень у світі чи в певній країні, окремій транспортній або туристичній компанії тощо.Якщо в роботі передбачено ретроспективний аналіз проблеми, то у відповідному розділі аналізується вплив того чи іншого виду транспорту на розвиток туризму та його масовість. При необхідності розгляду питання організації транспортних маршрутів на прикладі конкретної компанії (авіаційної, судноплавної тощо) або аналізу досвіду туристичної фірми в даній сфері, то перший розділ роботи варто присвятити історії створення і розвитку даної компанії (фірми).

Кожний розділ повинен містити лаконічно сформульовані узагальнення і висновки.

Завершують курсову роботу висновки, де у стислій формі викладаються основні положення дослідження, висловлюються практичні рекомендації та позиції.

Додатки дозволяють уникнути перевантаження тексту роботи таблицями, картографічним матеріалом, розрахунковими даними, схемами, діаграмами, фотознімками тощо. Додатки включають, як правило, матеріали що мають допоміжне значення. Вони повинні відповідати змісту роботи і згадуватись у тексті.