Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод рек. до вик курсових робіт.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
114.18 Кб
Скачать

Методичні рекомендації до виконання курсових робіт Загальні вимоги

Науковість передбачає творчий підхід до обраної теми, глибоке висвітлення всіх її аспектів, осмислення результатів дослідження і вміння робити узагальнення, висновки, викладати відповідні рекомендації.

Виклад матеріалу в логічній послідовності роботи повинний мати чітку структуру, відображену у змісті. Всі розділи роботи і використаний ілюстративний матеріал (графічний і табличний) мають бути пов’язані між собою.

Самостійність виконання роботи. Використання літератури і джерел передбачає не механічне їх переписування, а відбір необхідних фактів і даних для їх самостійного аналізу і розгляду тих чи інших питань у відповідності з темою дослідження. Робота, що являє собою переписаний із використаних джерел текст, повертається студентові для переробки.

Грамотне виконання і правильне оформлення.

Загальний обсяг роботи становить 30-40 сторінок друкованого тексту. Значне перевищення обсягу свідчить про те, що студент погано орієнтується в матеріалі, не вміє відібрати головне, найбільш суттєве. Разом з тим надто малий обсяг роботи не дозволяє з достатньою повнотою розкрити тему.

Слід також дотримуватися встановленого пропорційного співвідношення обсягу окремих частин роботи. Так, вступ і висновки в сумі не повинні перевищувати 20% її загального обсягу.

При недотриманні встановлених вимог до курсової роботи вона повертається студентові для доопрацювання чи переробки.

Етапи виконання роботи

1. Вибір теми

При виборі теми курсової роботи слід враховувати:

  • інтерес до певної проблематики;

  • ознайомленість з об’єктом дослідження;

  • характер і обсяг літературних, статистичних та інших джерел та їх доступність. Суттєвим моментом є також актуальність, наукове і практичне значення обраної проблеми, можливість використання результатів дослідження у практичних цілях.

Студент може обрати тему з запропонованого переліку, а може сам запропонувати тему курсової роботи, що затверджується після її узгодження з науковим керівником.

2. Пошук та опрацювання літератури і джерел

Написання курсової роботи вимагає ретельного і вдумливого добору літератури і джерел, складання бібліографії.

Починати слід з літератури загального характеру (енциклопедичні та галузеві довідники) потім опрацювати спеціальні видання (монографії, статті, періодику, картографічний матеріал, статистичні данні, підручники, навчальні посібники тощо). Необхідно ознайомитись з відповідною інформацією в Internet.

Працюючи над літературою, студент повинен здійснити аналіз кожної прочитаної роботи, критично підійти до розгляду авторської концепції, відзначивши її сильні і слабкі сторони. Особливу увагу слід звернути на проблеми, що не здобули висвітлення в науковій літературі або тільки були поставлені в тому чи іншому дослідженні. Якщо існує кілька поглядів на дане питання, необхідно у стислій формі викласти кожний із них, дати їм оцінку і обґрунтувати свою згоду чи незгоду з тією чи іншою позицією або запропонувати і довести власну точку зору.

Належне висвітлення теми забезпечується використанням не одного чи декількох, а багатьох наукових та інформаційних джерел.