Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоргалки.docx
Скачиваний:
62
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
10.56 Mб
Скачать

13. (26) Основания фундаментов – классификация грунтов.

Ґрунти – гірські породи, техногенні утворення, що являють собою багатокомпонентну і різноманітну геологічну систему.

Ґрунти складаються з твердих мінеральних частинок. Води в різних станах, газів і повітря.

Вода і гази знаходятья в порах між мінеральними частками ґрунтів.

За походженням:

Скельні( граніти, базальти, пісковики; мають жорсткі структуні зв’язки)

Напівскельні(щебінь, гравій)

Піщані – кінцевий результат розпаду кам’яної породи (недоліки: при зволоженні знижується несуча здатність, утворюються плигуни)

Глинисті – результат розпаду гірських порід з переважною часткою глинозему.

Недолік: вода, що знах в порах при замерзанні викликає збільшення об’єму ґрунтів, утворює тиск на фундамент та виштовхує його, відбувається нерівномірне просідання.

Техногенні – утворенні в рз-ті діяльності людини (штучні насипи піску, глини, шлаків, сміття) Щільність залежить від віку насипу (піщані ґрунти ущільнюються через 2-3, глинисті 5-7)

Основи будівель та споруд – масив ґрунту, який сприймає навантаження від фундаментів будівель.

Несуча здатність ґрунтових основ Ro (кПа)– загальне максимальне навантаження від фундаменту, яке можуть витримати ґрунтові основи без руйнування (Скельні – 120000, крупні піски – 500, глин, дрібні піски – 300, супісок – 250)

Основні вимоги до основ будівель:

  • Достатня несуча здатність (вага будівлі)

  • Рівномірність просідання(у випадку різних ґрунтів)

  • Мають не збільшуватись в об’ємі при промерзанні

  • Нерухомість (не допускати просідання та оповзнів, не розмиватись ґрунтовими водами)

20. 28, 29 Покрівлі скатних дахів - матеріали, елементи, впливу і вимоги. Дах - верхня несучих та огороджуючих конструкцій будівлі, що захищає його від впливу навколишнього середовища. Скати даху складаються з покрівлі і несучої конструкції. Несуча конструкція складається з елементів: крокв і решетування, на яку укладається покрівля Тип покрівельного матеріалу визначає ухил ската даху; чим щільніше матеріал і герметичність його сполучення, тим менше може бути ухил покрівлі. Покрівля являє собою верхній елемент даху, що захищає будівлю від атмосферних опадів і вітру, сонячної радіації, хімічно активних і хімічно агресивних речовин, що містяться в повітрі, снігу. Вимоги, що пред'являються до покрівельних покриттів: водонепроникність, морозостійкість, стійкість проти хімічної агресії і впливу сонячної радіації. Покрівля повинна бути міцною, надійною, довговічною, простий в монтажі; мати гарний зовнішній вигляд, Черепична покрівля є однією з найбільш древніх. Вона довговічна, безпечна в пожежному відношенні, не вимагає частих ремонтів і окраски .Основні види черепиці - стрічкова та пазова. Стрічкова плоска черепиця - це пластинки мають знизу шип для сполучення з латами. Щоб запобігти протіканню їх необхідно укладати в два шари для повного перекриття швів . пазова черепиця має по поздовжніх краях пази, знизу - вушко і зверху - відбійний гребінь, що забезпечують непротекаемие сполучення. Тому пазову черепицю укладають в один шар. Через ряд щоб уникнути скидання вітром її прив'язують пічної дротом до цвяхів, забитих у бруси обрешітки. Покрівля із хвилястих азбестоцементних листів складається з листів звичайного профілю і посиленого. Листи звичайного профілю укладаються на решетування з дощок і брусків, причому кожен ряд листів повинен лежати не менше ніж на трьох обрешітках. Покрівлю з більших листів посиленого профілю укладають на бруси залізобетонної обрешітки. Покрівлі з рулонних матеріалів бувають бітумні (руберойд) і смоляні (толь). Їх слід застосовувати переважно для господарських споруд, так як бітум, смоляні речовини, а також склеюючи шари (мастики) під впливом тепла поступово стікають. Рулонні покрівлі мають незначну механічну міцність, зате вони мають малу теплопровідність, мають малу вагу, зручні в будівництві, можуть бути кольоровими за рахунок мінеральної крихти, впресованої в бітумний шар. Рулонну покрівлю настилають на жорсткому і рівному цементному, бетонній або дерев'яній підставі. Металеві покрівлі роблять переважно з покрівельної оцинкованої сталі (довговічнішою) і не оцинкованої (чорної) Металеві покрівлі найдорожчі, вимагають спеціального інструменту і кваліфікованої праці. Листи мають покриття цинком з обох сторін. Листи укладають по дерев'яній обрешітці прибивається до крокв . При влаштуванні металевої покрівлі краще робити суцільну решетування з дощок з прокладкою з пергаміну. Такий запобіжний захід трохи дорожче, але охороняє нижню сторону металевих листів від корозії і збільшує їх термін служби

Варианты возможных сопряжений элементов кровли (схемы): А — вдоль ската; Б — поперек ската

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]