Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Metod_Excel_Kuzmina_Kopnyak_9_09

.pdf
Скачиваний:
87
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
2.73 Mб
Скачать

миші, команди якого залежать від об’єкту, для якого викликане меню. Нижче від панелей інструментів знаходиться рядок формул. У його

лівій частині відображається адреса курсору (активної комірки). Права частина рядка формул відображає всю інформацію, що вводиться в

активну комірку або вже знаходиться в ній. Увімкнути або вимкнути рядок формул можна за допомогою команди Вид – Строка формул.

3. Робота з листами робочої книги 3.1. Додавання листів

Для того, щоб додати новий лист у робочу книгу Excel, необхідно виділити лист, перед яким потрібно додати новий листочок, і скористатись командою Вставка – Лист. Можна також скористатись контекстним меню, яке викликається правою кнопкою миші на ярлику листа, з якого вибрати команду Добавить… – Лист.

3.2. Перейменування листів

Перейменувати робочий лист Excel можна, використавши команду Формат – Лист – Переименовать або скориставшись контекстним меню, що викликається правою кнопкою миші на ярлику потрібного листа, з якого слід вибрати команду Переименовать.

3.3. Переміщення та копіювання листів

Перемістити лист у потрібне положення можна, натиснувши ліву кнопку мишу на ярлику листа та перетягнувши його в нове положення. Якщо при цьому тримати натиснутою клавішу Ctrl, відбудеться копіювання листа.

Аналогічні дії можна виконати, скориставшись командою головного меню Правка – Переместить/Скопировать... або за допомогою однойменної команди контекстного меню, що викликається правою кнопкою миші на ярлику потрібного листа.

3.4. Видалення листів

Видалення непотрібних листів з даними відбувається за допомогою команди Правка – Удалить лист або за допомогою контекстного меню, яке викликається правою кнопкою миші на ярлику потрібного листа, з

11

якого слід вибрати команду Удалить.

3.5. Виділення групи листів

Якщо необхідно виконати однакові дії (видалення, переміщення, копіювання, введення однакових даних) з кількома листами робочої книги одночасно, зручно разом виділити потрібні листи. Для виділення групи листів потрібно скористатись лівою кнопкою миші, утримуючи натиснутою клавішу Ctrl.

4. Виділення елементів таблиці Для того, щоб виділити за допомогою миші:

1)весь стовпець – потрібно натиснути на імені стовпця (літері);

2)весь рядок – натиснути на номері рядка;

3)блок комірок – натиснути на початковій комірці блока та, не відпускаючи ліву кнопку миші, перетягнути її на останню комірку (протилежну по діагоналі);

4)весь робочий лист – натиснути на перетині імен стовпців та номерів

рядків.

Для виділення діапазону за допомогою клавіатури потрібно:

1)натиснути клавішу Shift та, утримуючи її, натиснути на відповідні клавіші переміщення курсору;

2)натиснути клавішу F8, увійти до режиму виділення та виділити блок за допомогою клавіш переміщення курсору.

Щоб виділити декілька несуміжних діапазонів, потрібно:

1)виділити першу комірку або блок суміжних комірок;

2)натиснути та утримувати клавішу Ctrl;

3)виділити наступну комірку або блок і т.д.;

4)відпустити клавішу Ctrl.

Для відміни виділення достатньо натиснути на будь-якій невиділеній ділянці робочого листа. Нове виділення знімає попереднє.

5. Основні правила заповнення таблиць 5.1. Переміщення по таблиці Excel

Після відкриття наявної або створення нової таблиці активною завжди стає ліва верхня комірка, що відображається за допомогою чорної

12

рамки навколо неї. Активізація потрібної комірки та переміщення по таблиці здійснюється мишкою або за допомогою клавіатурних стрілок ←↑↓→. Ще одним засобом для активізації комірки є вказівка її адреси у лівому полі рядка формул. Крім цього, для переміщення по таблиці можна використовувати такі клавіші (їхні комбінації):

Клавіша

 

Дія

 

Клавіша

Дія

(комбінація)

 

 

(комбінація)

 

 

 

 

Tab

перехід

на

одну

Ctrl + PgUp

перехід на сусідній (зліва)

 

комірку праворуч

 

лист

Shift + Tab

перехід

на

одну

Ctrl + PgDn

перехід на сусідній (справа)

 

комірку ліворуч

 

лист

Enter

перехід

на

одну

Alt + PgUp

одна сторінка ліворуч

 

комірку вниз

 

 

 

Shift + Enter

перехід

на

одну

Alt + PgDn

одна сторінка праворуч

 

комірку вгору

 

 

 

PgUp

одна сторінка вгору

Home

перехід до першого стовпця

PgDn

одна сторінка вниз

Ctrl + Home

перехід на початок таблиці

Ctrl + End

перехід до останньої комірки, що використовується

5.2. Введення даних у комірки MS Excel

Інформація вводиться в активну комірку, тобто в ту комірку, яка виділена табличним курсором. Для введення даних курсор треба помістити у потрібну комірку таблиці і набрати цифри або текст.

Вводити дані в активну комірку можна безпосередньо у полі самої комірки або в полі рядка формул (для цього слід клацнути мишею по рядку формул). При введенні даних у комірці або в рядку формул з’являється курсор введення. Інформація вводиться там, де знаходиться текстовий курсор. Символи можуть вводитись у режимі Замена або Вставка. У першому випадку введений символ заміняє той символ, на якому знаходиться курсор. У режимі Вставка символи праворуч від курсору зсуваються праворуч і символ вводиться на звільнене місце. Перехід між режимами здійснюється клавішею Ins. Натискання клавіші Enter завершує введення даних у комірку.

Після введення першого знака в комірку табличний процесор переходить у режим введення, а ліворуч від рядка формул з’являються три піктограми. Піктограма, на якій зображений червоний хрестик , є аналогом кнопки Отмена, зелена галочка – аналог клавіші Enter, а – піктограма виклику програмного засобу Мастер функций.

13

Якщо користувач вийшов з режиму введення, а потрібно повернути попередній варіант даних, необхідно використати команду Правка – Отменить... головного меню програми, чи натиснути Ctrl+Z або кнопку Отменить на стандартній панелі інструментів.

У комірці електронної таблиці Excel можливо вводити два види даних – це константи і формули. Константи поділяються на текстові значення, числові значення, дату і час, логічні значення та помилкові значення. Текстові значення також називають текстом, записом,

текстовим рядком або рядком символів.

Excel завжди автоматично розпізнає тип введених даних. В одну комірку можуть вноситись дані тільки одного виду.

6. Редагування таблиць 6.1. Зміна ширини стовпців та висоти рядків

При використанні миші її покажчик потрібно помістити на лінію поділу між іменами стовпців або номерами рядків. Покажчик набере вигляду подвійної чорної стрілки. Потім необхідно натиснути ліву кнопку миші та розтягнути (стиснути) стовпець або рядок.

При використанні меню необхідно виділити стовпці або рядки та виконати команди: Формат – Строка – Высота або Формат – Столбец – Ширина.

6.2. Редагування вмісту комірки

Редагування даних може здійснюватись як у процесі введення даних, так і після введення. Якщо під час введення даних виникла помилка, то її можна виправити загальноприйнятими методами. Для вилучення символу у позиції курсору слід натиснути клавішу Del, а символу ліворуч від курсору – клавішу Backspace. Натискання клавіші Enter завершує редагування даних у комірці, а клавіша Esc – відміняє його.

Для того, щоб відредагувати дані після завершення введення, необхідно перемістити покажчик до необхідної комірки та двічі клацнути лівою кнопкою миші або натиснути клавішу F2 для переходу в режим редагування (або натиснути мишею на даних у рядку формул). Далі слід відредагувати дані та після завершення редагування натиснути клавішу Enter або клавішу переміщення курсору.

14

6.3. Переміщення рядків, стовпців, діапазонів

При переміщенні даних необхідно вказати, ЩО переміщується та КУДИ. Необхідно виділити комірку або блок (ЩО переміщується). Потім помістити покажчик мишки на рамку блока або комірки (він приймає форму білої стрілки), натиснути ліву кнопку миші і перетягнути блок або комірку в нове положення (КУДИ треба перемістити дані).

6.4. Копіювання рядків, стовпців, діапазонів

При копіюванні оригінал залишається на попередньому місці, а в іншому місці з’являється копія. Виконується аналогічно п. 6.3, утримуючи натиснутою клавішу Ctrl.

6.5. Заповнення комірок

При заповненні дані початкової комірки або блоку швидко копіюються у цілий діапазон комірок. Заповнення виконується так само, як і переміщення, але при цьому покажчик миші повинен наводитись на нижній правий кут комірки або блока (він приймає форму чорного плюса

– це маркер заповнення).

6.7. Функція автозаповнення

У програмі існує функція автозаповнення, яка дозволяє швидко вводити різноманітні типові послідовності (наприклад, дні тижня, місяці, роки та інше). Автозаповнення вибраної послідовності даних буде виконане, якщо така послідовність занесена до пам’яті програми. Excel надає можливість користувачу задати будь-яку бажану послідовність. Для цього потрібно обрати команду меню Сервис – Параметры, активізувати в діалоговому вікні вкладку Списки. У полі Список вибрати пункт Новый список. Ввести елементи списку та натиснути кнопку ОК.

6.8. Додавання рядків та стовпців

Якщо необхідно додати один рядок, потрібно натиснути правою кнопкою мишки на номері рядка (цей рядок виділяється), перед яким потрібно вставити рядок. У меню, що з’явиться, вибрати опцію Добавить ячейки. Зверніть увагу, що вибраний рядок зсувається вниз.

Аналогічно можна додати стовпець, але потрібно натиснути на імені

15

стовпця. Для додавання стовпців та рядків можна також скористатися командою меню Вставка – Строки (Столбцы).

Якщо необхідно вставити декілька рядків (або стовпців), потрібно натиснути ліву кнопку миші на перший із рядків діапазону та, не відпускаючи кнопки, протягнути покажчик до останнього рядка діапазону. Всі ці рядки повинні виділитись. Натисніть на виділеному праву кнопку миші та виберіть відповідну команду.

6.9. Видалення та очищення

Якщо необхідно очистити тільки дані, то достатньо натиснути на клавішу Delete на виділеній комірці, блоці, рядку або стовпці. Також можна виконати команду Правка – Очистить або скористатись командою Очистить содержимое з контекстного меню.

Для видалення стовпців, рядків, комірок та діапазонів використовують команду Правка Удалить або команду Удалить з контекстного меню комірки.

7. Розділення робочого листа та закріплення областей

При роботі з великим робочим листом виникає необхідність розмістити поруч дві його частини, щоб порівняти дані, які знаходяться в них. Для цього можна розділити робочий лист на декілька частин. Це можна здійснити за допомогою команди Окно Разделить. При чому, якщо перед цим був виділений рядок таблиці, відбудеться горизонтальний розподіл вікна на 2 частини. Відповідно при попередньо виділеному стовпці таблиці відбудеться вертикальний розподіл вікна. Якщо ж виділеною була комірка – відбудеться розділення вікна на 4 частини.

Для зняття розділення вікна слід виконати команду Окно – Снять разделение. Ті самі дії можна виконати і за допомогою мишки та маркерів горизонтального та вертикального розділення вікна біля відповідних смуг прокрутки.

При виконанні команди Окно – Закрепить области верхня і ліва частина листа будуть закріплені і не змінні при прокручуванні листа вправо чи вниз. У залежності від того, який елемент таблиці був виділений перед виконанням команди, відбудеться закріплення тільки рядків, або певних стовпців, або прямокутної області таблиці. Команда

16

Окно – Снять закрепление областей звільнить закріплені області вікна.

8.Закриття робочої книги здійснюється наступними способами:

1)натиснути на кнопці Закрыть головного меню;

2)обрати команди головного меню Файл – Закрыть.

Закриття програми Excel здійснюється такими способами:

1)натиснути на кнопці у заголовку вікна;

2)виконати команду Файл – Выход головного меню програми;

3)натиснути комбінацію клавіш Alt+F4.

ІІ. ПРАКТИЧНА ЧАСТИНА Хід роботи

1.Опрацювати теоретичні відомості.

2.Створити робочу книгу MS Excel під назвою Прізвище_Excel у відповідній папці своєї групи на диску D:. Усі лабораторні роботи по Excel виконуються в цій робочій книзі.

3.Виконати практичні завдання, які наведені нижче.

3.1. Виконати виділення наступних елементів таблиці:

1.Зробити активною комірку В5. Для цього потрібно виділити комірку лівою кнопкою миші.

2.Повернутись у комірку А1. Для цього потрібно скористатися мишкою або клавішами переміщення курсору (стрілки ←↑→↓).

3.Перейти на лист 3. Для цього слід натиснути ліву кнопку миші на ярлику відповідного листа.

4.Повернутись до листа 1.

5.Виділити стовпець В. Для цього потрібно мишку підвести до імені стовпця В, на якому з’явиться чорна стрілочка, і натиснути ліву кнопку мишки. Даний стовпець буде виділений.

6.Відмінити виділення, натиснувши ліву кнопку миші на будь-якій комірці за межами стовпця.

7.Виділити 4-й рядок. Виконується аналогічно пункту 5.

8.Виділити за допомогою мишки блок комірок В2:Е10.

9.Виділити одночасно рядки 2 і 4 шляхом утримування клавіші Ctrl. 10.Виділити весь робочий лист, натиснувши на лівому верхньому куті

17

перетину імен стовпців та номерів рядків. 11.Виділити одночасно блоки В3:Е12, С6:І22, Е17:К31.

3.2. Виконати додавання, копіювання, видалення і переміщення листів:

1.Додати лист у книгу Excel. Для цього слід натиснути праву кнопку миші на ярлику листа 3 та обрати команду Добавить... Лист.

2.Зробити створений лист останнім. Для цього слід натиснути ліву кнопку миші на ярлику листа 4 та, не відпускаючи її, перемістити лист в положення після листа 3.

3.Перейменувати лист 1 на Лаб1, лист 2 на Лаб2, лист 3 на Лаб3-4 та лист 4 на Лаб5. Для цього слід натиснути праву кнопку миші на ярлику відповідного листа та обрати команду Переименовать.

4.Додати ще один робочий лист після Лаб2. Перейменувати його на

Тимчасовий.

5.Скопіювати створений лист Тимчасовий, розташувавши копію після листа Лаб5. Для цього слід натиснути ліву кнопку миші на ярлику потрібного листа та, утримуючи клавішу Ctrl, перетягнути ярличок в потрібне положення. З’явиться лист Тимчасовий (2).

6.Видалити одночасно обидва листи Тимчасовий та Тимчасовий (2), виділивши їх лівою кнопкою мишу за допомогою клавіші Ctrl, після чого натиснути праву кнопку на одному з виділених ярликів та вибрати команду Удалить.

3.3. Ввести дані в наступні комірки:

1.У комірку А1 листа Лаб1 введіть текст – своє прізвище.

2.У комірку В1 введіть своє ім’я.

3.У комірку С1 введіть ім’я по батькові.

4.У комірку D1 введіть дату свого народження у форматі чч.mm.yyyy,

наприклад, 10.11.1991.

5.Для того, щоб введений текст у комірки не перекривався і повністю відображався на екрані, необхідно збільшити ширину стовпця А, В і С. Для цього можна:

-скористатись лівою кнопкою миші, двічі клацнувши нею на лінії поділу між іменами стовпців. Ширина стовпця встановиться по ширині введених даних;

18

-або, натиснувши ліву кнопку миші на лінії поділу між стовпцями вгорі листа, розтягнути її вправо до потрібного розміру;

-або використати команди форматування: Формат – Столбец – Ширина (або Автоподбор ширины).

3.4. Здійснити редагування даних:

1.Змінити дані в комірці D1, записавши дату народження словами: наприклад, 10 листопада 1999 року. Для цього двічі клацніть лівою кнопкою мишки на комірці та здійсніть редагування даних.

2.Змінити висоту рядка 1 за допомогою команди меню Формат – Строка – Висота так, щоб вона дорівнювала 24 пт (найменування вводити не потрібно).

3.Повернути попередню висоту першого рядка (12,75).

4.Змінити ширину стовпця D за допомогою команди меню Формат – Столбец – Ширина так, щоб вона дорівнювала 15.

3.5. Виконати переміщення та копіювання даних:

1.Виконати копіювання блоку з даними А1:D1 в рядки 4, 6, 8. Для цього треба виділити блок, навести мишку на нижню межу, натиснути ліву кнопку миші та, утримуючи натиснутою клавішу Ctrl, перетягнути блок в місце, куди слід скопіювати дані.

2.Виділити блок В3:С8 та перемістити його на рядок нижче, навівши показник миші на нижню межу блоку та потягнувши вниз.

3.Повернути блок на попереднє місце.

4.Виділити блок A8:D8 та заповнити виділеними даними наступні рядки по 12-й включно. Для цього необхідно використати функцію заповнення, навівши показник миші на правий нижній кут виділеного діапазону так, щоб він перетворився у чорний плюс (маркер заповнення), і потягнути на необхідну кількість рядків униз.

5.Здійснити копіювання стовпця С у стовпці F та Н, попередньо виділивши його та скориставшись командами Копировать/ Вставить або відповідними піктограмами на панелі інструментів.

3.6. Використати функцію автозаповнення:

1. Ввести у комірки A14:J14 послідовні числа від 1 до 10. Для цього

19

потрібно у комірку A14 ввести число 1, у комірку В14 ввести число 2, виділити комірки A14:В14, навести показник миші на правий нижній кут виділеного діапазону так, щоб він перетворився у чорний плюс, і потягнути його вправо на необхідну кількість комірок.

2.Ввести у комірки A15:J15 числа – члени арифметичної прогресії від 10000 до 100000 з кроком 10000. Для цього слід ввести у комірку А15 перше число, виділити діапазон комірок A15:J15, виконати команду Правка – Заполнить – Прогрессия, вказати розташування (по рядкам), тип і крок прогресії (10000) та натиснути ОК.

3.Ввести у комірки A16:L16 послідовність місяців року, починаючи з січня. Для цього необхідно виконати таку послідовність дій:

-у комірку A16 ввести текст «січень» (без лапок);

-у комірку В16 ввести текст «лютий»;

-виділити блок A16:В16;

-навести курсор миші на правий нижній кут блоку так, щоб він перетворився на маркер заповнення;

-натиснути ліву кнопку миші та, не відпускаючи її, пересувати

вказівник миші вправо до тих пір, доки рамка не охопить блок

A16:L16.

Зауваження: Якщо автозаповнення заданої послідовності буде виконане, це означає, що вона занесена до пам’яті програми. У випадку не отримання потрібної послідовності – див. п. 6.7 (с. 15).

4.Ввести у комірки А17:G17 дні тижня, починаючи з понеділка.

5.Ввести у комірки А18:J18 високосні роки, починаючи з 2000.

3.7. Здійснити додавання, видалення та очищення елементів таблиці:

1.Вставити додатковий рядок перед рядком 15, використавши команду меню Вставка.

2.Вставити додатковий стовпець після стовпця С.

3.Вставити рядки 10-12.

4.Вставити стовпці G-Н.

5.Виділити блок А1:E9 та очистити його за допомогою команди Правка – Очистить. Для очищення даних можна просто натиснути клавішу Delete на клавіатурі.

6.Очистити вміст комірки В14.

20

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]