Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методички и пособия(история украины) / Методичка (семінари) історія України.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
462.85 Кб
Скачать

Питання для обговорення:

  1. Соціально-економічне становище західно українських земель в міжвоєнний період.

  2. Суспільно-політичне життя в Західній Україні в 20-30-х роках ХХ ст.

  3. Пакт Молотова – Ріббентропа і процес входження західноукраїнських земель до складу СРСР.

Методичні вказівки до семінару:

1. При підготовці першого питання проаналізувати соціально-економічне становище західноукраїнських земель в міжвоєнний період. Звернути увагу, що територія Західної України входила до складу різних держав - Польщі, Румунії і Чехословаччини. При аналізі становища українських земель у складі Польщі доцільно акцентувати увагу на трьох етапах польської політики:

І етап - "невизначеності" (1919 - 1923);

ІІ етап - "тиску (1923 - 1926);

ІІІетап - "пошуку компромісу" (1923 -1926).

Аналізуючи становище українських земель у складі Румунії, зверніть увагу на колоніальну експлуатацію, що спричинила деградацію господарства. Доведіть, що політика Чехословаччини в українських землях була більш поміркована та виважена, але водночас і там спостерігались ознаки кризового стану господарства. Порівняйте результати урядової політики Польщі, Румунії і Чехословаччини в західноукраїнських землях у зазначений період.

2. Розкриваючи питання суспільно-політичного життя, закцентуйте увагу на створенні та діяльності ОУН. Важливо надати біографічні довідки про лідерів організації Є. Коновальця та Д. Донцова.

Зверніть увагу на широкий спектр галицьких політичних партій та об’єднань (12), зокрема УНДО, УСРП, КПЗУ та ін. Охарактеризуйте Проаналізувати створення Карпатської України. Дайте характеристику діяльності політичних об’єднань Буковини.

Насамкінець проаналізуйте процес утворення Карпатської України.

3. Розкриваючи третє питання, важливо звернути увагу на зміст таємного протоколу пакту Молотова-Ріббентропа, що містив положення стосовно українських земель.

Обґрунтуйте причини початку Другої світової війни. Розкрийте суть радянсько-німецького Договору про дружбу і кордон від 28 вересня 1939 р.

Проаналізуйте процес входження західноукраїнських земель до складу СРСР, покажіть його багатоплановість.

Ключові поняття і терміни

ОУН, румунізація, радянізація, Карпатська Україна, пацифікація, УНДО, КПЗУ, Татарбунарське повстання, полонізація.

Питання для самостійної роботи:

  1. Проголошення Карпатської України та її падіння.

  2. Утворення та діяльність ОУН: програмні засади, форми і методи.

Методичні вказівки і рекомендації:

Перше питання. Розглядати це питання бажано з підписання Мюнхенської угоди 1938 року, що активізувало дії політичних кіл Закарпаття у напрямку набуття автономії краєм. При цьому необхідно знати про події, що передували проголошенню Карпатської України: створення першого уряду, рішення Віденського арбітражу щодо земель Закарпаття, позиція Польщі тощо.

Доцільно ознайомитись з державотворчою діяльністю уряду А. Волошина, з проголошенням незалежності Карпатської України, реакцією Німеччини на цей факт, загарбання Угорщиною Закарпаття. Уміти також зробити висновок про значення короткочасного існування Карпатської України.

Друге питання. Вивчення питання про особливості діяльності ОУН слід розпочати з аналізу тієї суспільно-політичної ситуації, що склалася в західноукраїнських землях в міжвоєнний період. Студент повинен усвідомити, що Організація українських націоналістів репрезентувала один з таборів українського політичного руху в регіоні – радикальний. В основу її програми були покладені ідеї радикального націоналізму Д.Донцова, форми та методи діяльності її учасників також можна охарактеризувати як радикальні. Бажано проаналізувати ідейно-практичну еволюцію ОУН впродовж передвоєнного десятиріччя та причини розколу організації наприкінці 1930-х років. Насамкінець студент повинен визначити місце і роль ОУН у національно-визвольних змаганнях українців у зазначений період.