Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
215
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
307.2 Кб
Скачать

Ведення зустрічного бою батальйоном

Якщо противник, що висувається, виявлений - зусилля усіх сил і засобів розвідки спрямуються на відкриття складу сил і засобів противника. З наближенням противника зусилля розвідки нарощується /зростають/. Повітряна і наземна розвідка уточнює склад і напрямок руху колон противника, час, райони і рубежі розгортання його основних сил танків, мотопіхоти і артилерії .

Штаб батальйону відповідно змінам обстановки уточнює завдання діючим розвідувальним органам, а у випадку необхідності нарощують зусилля розвідки шляхом висилки розвідувальних груп і окремих розвідувальних дозорів в сторони відкритих флангів, у розриви між частинами противника, а також на маршрути висування його резервів із глибини.

Ураження противника з метою зірвати його висування і організовано вступити в бій, а також створення умов для розгрому його по частинам починається ще до вступу колон противника в зону досягнення штатних засобів ураження батальйону (роти). Воно здійснюється авіацією та артилерією, які наносять удари по колонам противника, особливо в районах переправ, тіснин і заболочених ділянок. По мірі зближення сторін вплив на противника нарощується силами і засобами батальйону.

Зустрічний бій батальйону (роти) починається, як правило, боєм головній похідної застави, дії якої підтримуються ударами авіації і вогнем артилерії головних сил. Головна похідна застава, зустрівшись з розвідкою та підрозділами охорони противника, активними діями і вогнем знищує їх і продовжує рух. Зустрівши противника, який переважає за силою, головна похідна застава займає вигідний рубіж, вогнем, активними діями на широкому фронті сковує його головні сили. Утримуючи рубіж, який зайняла, вона забезпечує маневр і розгортання головних сил батальйону, а з переходом їх в атаку наступає в указаному їй напрямку.

Передовий загін (авангард) під прикриттям похідної застави і вогню артилерії, використовуючи потайні підступи, а іноді й маскування аерозолями (димами), швидко виходять на напрямок зосередження основних зусиль, як правило, у фланг або тил завершує знищення похідної охорони противника.

Знищивши похідну охорону, передовий загін швидко захоплює вказаний рубіж і утримує його до підходу головних сил бригади, а авангард сміло проривається до головних сил противника і сковує їх.

Інколи в ході успішного розвитку наступу батальйону (роти) може починати зустрічний бій з раптово контратакуючим противником у тому бойовому порядку, в якому вона наступає.

Якщо противник упередив передовий загін у виході на призначений йому рубіж, передовий загін швидко виходить у фланг противнику, швидко розгортається, сміливо атакує його, оволодіває вигідним рубежем і виконує поставлену задачу.

У випадку невдачі в захопленні зазначеного рубежу передовий загін активними діями стримує противника на інших вигідних рубежах, забезпечує висування, маневр і розгортання головних сил для нанесення удару по флангу і в тил основних сил противника .

При спробі противника обійти рубіж, який утримується передовим загоном, командир передового загону розкриває наміри противника, активними діями у взаємодії з авангардами зриває його замисел.

З зав'язкою бою передовим загоном командир батальйону (роти) негайно висувається вперед і на основі результатів їх бою, особистих спостережень і нових даних розвідки уточнює своє рішення, доводить уточнені задачі до підрозділів, а якщо необхідно і порядок взаємодії.

Артилерійські підрозділи розгортається в бойовий порядок з ходу поблизу маршрутів руху і по мірі готовності батарей і дивізіонів відкриває вогонь по противнику, який висувається. Протитанковий підрозділ висувається на загрозливий напрямок для прикриття розгортання головних сил батальйону. Зенітні засоби, перебуваючи у бойових порядках, переміщаються за атакуючими підрозділами у постійній готовності до ведення вогню по повітряних цілях.

Атака підрозділів здійснюється з максимальною швидкістю. Механізовані підрозділи атакують противника разом з танками, як правило, на БМП /БТР/. Вони ведуть вогонь з ходу, знищують противника і стрімко розвивають наступ у глибину. При сильній протидії засобів противника, на важкодоступний для бойових машин піхоти /бронетранспортерів/ або закритій місцевості, а також в умовах поганої видимості механізовані підрозділи можуть атакувати противника безпосередньо за бойовою лінією танків. Підрозділи головних сил з переходом в атаку, не затримуючись для знищення окремих груп противника, які намагаються закріпитися на тому, чи іншому рубежу, стрімко рухаються у глибину, розчленують бойовий порядок або похідні колони противника і рішучими діями знищують його. по частинам. При першій можливості вони згортаються в передбойовий порядок і, використовуючи дороги району дій, виходять в тил противника.

Батальйон веде зустрічний бій до повного розгрому противника та оволодіння вигідним рубежем, що забезпечує сприятливі умови для розгортання та вступу в бій головних сил бригади. З їх підходом батальйон продовжує наступ.

Перемога у зустрічному бою багато залежить від підтримки безперервного управління військами, від його твердості і гнучкості. Командир батальйону у зустрічному бою управляє підрозділами звичайно з спостережного пункту управління.

У випадку невдалого закінчення зустрічного бою батальйон (рота) повинен закріпитися на вигідному рубежі і вогнем усіх засобів, а також контратаками скувати дії противника до підходу головних сил бригади.

Таким чином, організація та ведення зустрічного бою залежить від умов його виникнення та характеризується обмеженістю часу на організацію бою, різкими змінами обстановки та короткочасністю бойових дій, напруженою боротьбою за виграш часу, захоплення і утримання ініціативи, досягнення вогневої переваги над противником.

Бойове завдання батальйону, роти

Батальйон може вести зустрічний бій самостійно, діючи в передовому загоні (авангарді), або у складі головних сил бригади, а рота – у головний (боковий) похідної застави або у складі головних сил батальйону.

Передовий загін до рубежу, який повинен захопити, веде зустрічний бій лише у тому випадку, якщо обійти противника не можливо або недоцільно.

Авангард (ГПЗ) повинен знищити розвідку на своєму маршруту руху, у зустрічному бою розгромити похідну охорону противника, скувати його головні сіли та забезпечити вигідні умови для розгортання та вступу в бій головних сил бригади.

Батальйону (роті) у зустрічному бою ставиться найближче завдання та вказується напрямок продовження наступу.

Зміст найближчого завдання обумовлюється метою зустрічного бою.

Найближче завдання батальйону, який діє у передовому загоні, полягає у захопленні та утриманні вказаного рубежу, завдання поразки вогнем усіх засобів головним підрозділам противника та забезпечення висування і розгортання головних сил бригади.

Найближче завдання батальйону, який діє в авангарді, полягає у знищенні підрозділів охорони противника, сковуванні його основних сил та забезпеченні розгортання і вступу в бій головних сил бригади.

Найближче завдання батальйону, який діє у складі головних сил бригади, полягає у розгромі на основному напрямку основних сил батальйону (роти) першого ешелону противника, який протидіє, знищенні або захопленні його артилерії, оволодінні рубежем, який забезпечує вигідні умови знищення резервів, які підходять, та розвитку наступу.

Найближче завдання роти, яка діє у ГПЗ, полягає у знищенні підрозділів розвідки й охорони, захоплення вигідного рубежу та забезпечення розгортання головних сил батальйону.

Глибина найближчого завдання батальйону (роти) буде залежати, в основному, від побудови бойового порядку противника.

Бойовий порядок у зустрічному бою повинен забезпечити нанесення сильного початкового удару.

Бойовий порядок батальйону у зустрічному бою будується, як правило, в один ешелон з виділенням сильного резерву. Бойовий порядок роти будується в один ешелон.

Перший ешелон батальйону повинен бути здібним нанести сильний удар, намагатися використати результати вогневого ураження противника, розчленити і завершити розгромлення противника по частинах, розвинути наступ у високому темпі. В його склад включається більша частина сил і засобів і основна кількість танків.

Таким чином, досвіт ведення бойових дій військ в сучасних воєнних конфліктах показує що зустрічні бої є найбільш імовірним різновидом наступального бою, в якому обидві сторони намагаються виконати поставлені завдання наступом. Він має за мету розгромлення противника, який наступає, за короткі строки, захоплення і утримання ініціативи та створення вигідних умов для подальших дій.

Організація та ведення зустрічного бою

В основному організація зустрічного бою передбачає той самий комплекс заходів. що й під час організації наступу.

Порядок роботи командира батальйону (роти) щодо організації зустрічного бою залежить від умов його виникнення. При цьому термін організації бою буде дуже обмеженим. Він буде залежати від умов виникнення.

Організація зустрічного бою починається з отримання завдання на розгром противника у зустрічному бою або даних повітряної і наземної розвідки про його висування. Тоді командир батальйону (роти) усвідомлює завдання, оцінює обстановку, приймає рішення і доводить до підрозділів бойові завдання, порядок взаємодії і найбільш важливі вказівки щодо забезпечення бою.

Більшу частину роботи щодо організації зустрічного бою командир батальйону (роти) частіше за все буде проводити під час руху. Рішення повинно бути прийняте з таким розрахунком і на такій відстані від рубежу імовірної зустрічі з противником, щоб забезпечити випередження його в нанесенні вогневих ударів у розгортанні і переході в атаку головних сил батальйону (рот).

При усвідомленні завдання командир батальйону (роти) в першу чергу повинен зрозуміти замисел старшого командира /начальника/, особливо порядок розгрому противника, що висувається, завдання батальйону (роти). При оцінки противника командир батальйону (роти) передусім визначає сили, склад і побудову угруповання противника, який висувається, імовірний рубіж і час зустрічі з ним, можливий напрямок його дій.

Виходячи із умов місцевості та імовірного характеру дій противника, командир батальйону (роти) вивчає, в яких районах і по яких колонах належить нанести попереджуючі удари авіацією і артилерією, на якому напрямку і з якого рубежу доцільно скувати його основні сили і на якому напрямку нанести головний удар, а також умови для маневру підрозділів; визначає вигідні рубежі розгортання, рубіж переходу в атаку і напрямки наступу своїх підрозділів.

Коли оцінює стан і положення /розташування/ підрозділів батальйону (роти), сусідів та інші умови обстановки, командир батальйону /роти/ вивчає можливості щодо випередження противника в нанесенні ударів і розгортанні головних сил в бойовий порядок, визначає термін готовності авіації, що підтримує, до нанесення ударів по колонах противника, заходи по забороні організованого розгортання противника і попередженню його в захопленні вигідних рубежів; порядок вогневого ураження основного угруповання під час розгортання його в бойовий порядок і в ході бою; склад сил і засобів для дій на головному і сковуючому напрямках і побудову бойового порядку; задачі передового загону; район вогневих позицій артилерії і термін готовності до відкриття вогню; вид маневру підрозділів і місця розгортання командно-спостережного пункту.

У замислі на зустрічний бій командир батальйону (рот) визначає: напрямок зосередження основних зусиль і вид маневру; способи розгрому противника, який висувається (якого противника, де, в який послідовності і як розгромити із зазначенням порядку вогневого ураження та заходів щодо його обману); бойовий порядок батальйону (роти).

Бойові завдання у зустрічному бою командир батальйону (роти) ставить підрозділам короткими бойовими розпорядженнями, які віддаються особисто або через офіцерів штабу, як правило, по технічним засобам зв'язку

Соседние файлы в папке Tema 05 Орг. озбр. і основи БЗ м(т) підр++