Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
215
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
307.2 Кб
Скачать

Довідково-методичний матеріал і. Оборона механізованого (танкового) батальйону

Батальйон (рота) в оборонному бою може оборонятися в першому чи другому ешелоні батальйону (бригади) в смузі забезпечення чи на передовій позиції, складати загальновійськовий резерв або знаходитись в протидесантному резерві. Під час виходу з бою і відходу батальйон може бути назначений в арєргард, а рота – в тильну (бокову) похідну заставу або для дій в ролі підрозділів прикриття.

Танковий батальйон механізованої бригади використовується, як правило, для підсилення механізованих батальйонів, а частина сил в загальновійськовому резерві. Він також може знаходитись у другому ешелоні. Механізований батальйон танкового полку використовується, як правило, для підсилення танкових батальйонів. Він може діяти і самостійно, займаючи оборону на першій позиції або в смузі забезпечення (на передовій позиції).

Механізований батальйон, призначений для оборони в смузі забезпечення, діє як передовий загін. Оборону організує послідовно на декількох позиціях окремими ротними і взводними опорними пунктами. Опорні пункти розташовуються так, щоб вони перекривали основні, найбільш ймовірні напрямки наступу противника.

Батальйону призначається район оборони, а роті і взводу – опорний пункт.

Ширина батальйонного району оборони – 6-8 км, глибина – 3-4 км. Рота займає опорний пункт 1,5-2 км по фронту і до 1,5 км в глибину, а взвод – до 400 м по фронту і до 300 м в глибину.

Механізований батальйон оборонний бій будує в межах однієї позиції, основу якої складають опорні пункти рот, підготовлені для кругової оборони. Побудова оборонного бою батальйону(роти) включає: бойовий порядок батальйону(роти) систему опорних пунктів і вогневих позицій, систему вогню, систему інженерних загороджень.

Бойовий порядок батальйону складається з бойових порядків рот з засобами посилення, резерву і вогневих засобів, що залишаються в безпосередньому підпорядкуванні командира батальйону. Він може бути в один або в два ешелони. Якщо побудова батальйону в один ешелон то виділяється резерв у складі посиленого взводу.

Друга траншея обладнується на відстані 300-600м від першої, з тим щоб підрозділи могли здійснювати вогневу підтримку один одного. Третя траншея обладнується на відстані 600-1000м з таким розрахунком щоб простір між першою і другою та між другою і третьою траншеями знаходився під вогневим впливом підрозділу, який займає третю траншею. Ходи сполучення відриваються з розрахунку не менше ніж один на взвод.

Система вогню батальйону роти включає:

  • Ділянки ЗосВ і рубежі ЗагВ артилерії і мінометів , що підготовлені на підступах до оборони, перед переднім краєм, на флангах, в проміжках між РОП і в глибині району оборони;

  • Зони вогню протитанкових засобів і суцільного багатошарового вогню всіх видів зброї перед переднім краєм, в проміжках, на флангах і в глибині району оборони для ураження ББМ противника;

  • Підготовлений маневр вогнем з метою його зосередження в короткі терміни на будь-якому напрямку або ділянці

Система вогню вважається підготовленою коли вогневі засоби зайняли позиції, підготовлені дані для стрільби, налагоджене керування та створена необхідна кількість боєприпасів.

Система інженерних загороджень включає: мінні поля, групи мін, вузли загороджень, завали та інші перешкоди, які підготовлені до зруйнування , заміновані об’єкти. Вони готуються перед позицією бойової охорони, переднім краєм, у проміжках, на флангах, а також на всю глибину БРО(РОП). Система інженерних загороджень будується відповідно задуму бою, у сполученні з системою вогню, маскуванням, імітацією, природними перешкодами та з урахуванням маневру своїх підрозділів, сусідів та старшого командира. Основу системи загороджень складають мінно-вибухові загородження.

Бойове забезпечення в оборонному бою включає в себе розвідку, охорону, захист від ЗМУ, РЕБ, маскування, інженерне та хімічне забезпечення.

Соседние файлы в папке Tema 05 Орг. озбр. і основи БЗ м(т) підр++