Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
215
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
307.2 Кб
Скачать

Перехід батальйону в наступ на противника, що обороняється з висуванням з глибини

Наступ з висуванням з глибини звичайно проводиться з вихідного району, який призначається на віддалі 20-40 км від лінії бойового зіткнення і здійснюється з розгортанням рот в бойовий порядок для атаки з ходу.

Висування батальйону з вихідного району починається за сигналом і здійснюється на максимальній швидкості по якомога більшій кількості маршрутів. Для висування батальйону на вихідний пункт кожній роті 1 ешелону призначаються маршрут. З метою забезпечення організованого висування частин і одночасної атаки призначаються рубіж розгортання в ротні колони і РПАт, а для підрозділів на автомобілях - рубіж посадки на танки.

Для прикриття висування і переходу головних сил в наступ від батальйону може висипатися передова група. Передова група завчасно висуваються на рубіж 2...4 км від переднього краю оборони противника. Після розгортання механізованих (танкових) рот 1 ешелону в бойовий порядок механізована рота, яка діє в передовій групі, може продовжувати наступ в якості другого ешелону або загальновійськового резерву, а в разі необхідності і в першому ешелоні.

Артилерія, а також частина підрозділу ППО під прикриттям передової групи батальйону і військ, які діють попереду, виходять в райони вогневих і стартових позицій з розрахунком своєчасного прикриття висування і розгортання головних сил батальйону.

Вогневі засоби, а також танки, які залучаються до стрільби прямою наводкою, звичайно займають підготовлені вогневі позиції в ніч перед наступом, а у випадку коли це неможливо - з початком артилерійської підготовки атаки.

Роти 1 ешелону висуваються в колонах разом з приданими засобами посилення. По мірі підходу до оборони противника вони послідовно розгортаються з вказаних рубежів у передбойовий порядок і продовжують на максимально допустимій швидкості висуватися до рубежу переходу в атаку.

Другий ешелон батальйону висувається на відстані 1,5...2,0 км за ротами першого ешелону. Тил батальйону слідує за другим ешелоном. Управління під час висування командир батальйону здійснює з розгорнутого командно-спостережного пункту в 300 м від лінії бойового межування.

Атака починається після виходу в установлений час танкових і механізованих рот першого ешелону в бойовому порядку на рубіж переходу в атаку. Прорив оборони противника і розвиток наступу в глибину батальйон здійснює таким же чином, як і під час наступу з положення безпосереднього дотикання з противником.

Ііі. Загальні положення зустрічного бою

Збільшення просторового розмаху і динамічності бойових дій, намагання протидіючих сторін досягнути поставленої мети масова­ними вогневими та авіаційними ударами, а також рішучим наступом військ обов’язково приведуть до більш частого виникнення зустріч­них боїв, як на початку війни, так і під час її ведення.

Зустрічний бій є різновидом наступу, в якому обидві сторони намагаються виконати поставлені задачі наступом. Він має за мету розгромлення противника, який наступає, за короткі строки, захоплення ініціативи і створення вигідних умов для подальших дій.

Умови виникнення зустрічного бою.

Зустрічні бої можуть виникати при переході військ у контрнаступ, при відбитті контрударів противника, розгромі його резервів, що висуваються, а також при нанесенні відповідних ударів з початком агресії противника. При цьому батальйон (рота) можуть вступати і вести зустрічний бій самостійно або спільно в складі бригади в межах, як оборонної бою, так наступального бою, а інколи і під час маршу.

В початковий період війни при відбитті вторгнення противника, а також при переході військ у контрнаступ зустрічний бій частіше буде виникати при переході бригади в наступ з висуванням із другого ешелону /резерву/ на противника, який діє в наступальному угрупуванні і в ході успішного розвитку контрудару, або контрнаступу при знищенні резервів, які висуваються. Неможливо виключити також можливість виникнення зустрічного бою при зіткненні з противником в ході висування бригади до державного кордону із пунктів постійної дислокації, учбових (навчальних) центрів, вихідних районів або районів зосередження для переходу в наступ у відповідь на розпочату агресію або для заняття визначеного рубежу оборони.

У наступі зустрічний бій може виникнути при відбитті контратак і контрударів резервів противника, а також при зіткненні з його військами, які висуваються для закриття проломів або заняття вигідних рубежів оборони.

Під час наступу зустрічний бій може виникнути також при розвитку успіху, коли противник ударом резервів, які збереглися або підійшли, спробує зупинити рух наших військ або заборонити вихід частин /підрозділів/ бригади /полку/, що наступають, на марш­рути відходу його основного угруповання.

В обороні зустрічний бій може виникнути при проведенні контратак і контрударів або при висуванні бригади /полку/ із глибини для зайняття оборони на вигідному рубежі. Він може виникнути також при знищенні повітряних або морських десантів противника.

Таким чином, умови виникнення зустрічного бою в початковий період війни і під час її ведення можуть бути дуже різними. У зв'язку з цим, кожний ЗБ буде мати свої особливості, як в способах організації, так і в способах його ведення. Однак, незалежно від цього, зустрічний бій має загальні характерні риси, які відрізняють його від наступу на противника, що обороняється, так і від оборони. Основними з них є: - обмежений час на його організацію; прискорене зближення сторін і вступ їх в бій з ходу; різкі зміни обстановки і короткочасність бойових дій; напружена боротьба за виграш часу, захоплення і утримання ініціативи, досягнення вогневої переваги над противником; - наявність значних проміжків між підрозділами і відкритих флангів, які допускають свободу маневру.

Обмеженість часу на організацію ЗБ і швидкість зближення сторін обумовлюється /пояснюється/ тим, що у зустрічному бою підрозділи обох сторін одночасно висуваються назустріч одна одній. При цьому швидкість зближення сторін завжди буде вище швидкості руху однієї з них.

Тому командир батальйону (роти) на організацію зустрічного бою буде обмежений часом зближення сторін.

Напружена боротьба за виграш часу, захоплення і утримання ініціативи ведеться у зустрічному бою із моменту отримання даних про угрупування противника, що висувається і до його завершення.

Захоплення ініціативи, як і розгромлення противника є метою зустрічного бою. Для її досягнення кожна із сторін буде намагатися перш за все випередити противника в нанесенні вогневих ударів, захопленні вигідних рубежів, розгортанні го­ловних сил і переході їх в атаку для нанесення сильного раптово­го удару по найбільш слабкому місцю в його бойовому порядку. Напружена боротьба за захоплення і утримання ініціативи пронизує увесь зміст зустрічного бою і визначає його закінчення. Як тільки одна із сторін буде вимушена відмовитись від подальшої боротьби за ініціативу і припинить активні дії, зустрічний бій завершується і переходить інший вид бою.

Різкі і часті зміни обстановки у зустрічному бою пов’язані з прискореним зближенням і високою динамічністю дій військ сто­рін, широким застосуванням ними авіації, високоточної зброї, аеромобільних підрозділів і бойових вертольотів, а також високої маневреності підрозділів. Розгортання дій на широкому фронті, на велику глибину і їх короткочасність пояс­нюються тим, що з зав’язкою зустрічного бою кожна сторона на­магається частиною сил скувати противника з фронту і головними силами здійснити маневр і нанести удар по флангу і тилу його основних сил. Тому, ще до безпосереднього зіткнення головних сил сторін починаються взаємні пошуки відкритих флангів і здійснюється маневр силами і засобами, що приводить до розширення фронту ведення бою. Крім того, загальний фронт дій батальйону (роти) у зустрічному бою збільшується за рахунок розгортання в бойо­вий порядок підрозділів діючих на сковуючому напрямку, на більш широкому фронті, ніж у наступі, а також за рахунок на­явності проміжків між ними і угрупованням сил і засобів, які наносять головний удар.

Характерні риси, які належать зустрічному бою, насамперед визначають умови, при яких може бути досягнутий успіх розгрому противника у зустрічному бою.

Бойове завдання батальйону у ЗБ.

Батальйон може вести зустрічний бій самостійно, діючи в передовому загоні (авангарді), або у складі головних сил бригади, а рота – у головний (боковий) похідної застави або у складі головних сил батальйону.

Передовий загін до рубежу, який повинен захопити, веде зустрічний бій лише у тому випадку, якщо обійти противника не можливо або недоцільно.

Авангард (ГПЗ) повинен знищити розвідку на своєму маршруту руху, у зустрічному бою розгромити похідну охорону противника, скувати його головні сіли та забезпечити вигідні умови для розгортання та вступу в бій головних сил бригади.

Батальйону (роті) у зустрічному бою ставиться найближче завдання та вказується напрямок продовження наступу.

Зміст найближчого завдання обумовлюється метою зустрічного бою.

Найближче завдання батальйону, який діє у передовому загоні, полягає у захопленні та утриманні вказаного рубежу, завдання поразки вогнем усіх засобів головним підрозділам противника та забезпечення висування і розгортання головних сил бригади.

Найближче завдання батальйону, який діє в авангарді, полягає у знищенні підрозділів охорони противника, сковуванні його основних сил та забезпеченні розгортання і вступу в бій головних сил бригади.

Найближче завдання батальйону, який діє у складі головних сил бригади, полягає у розгромі на основному напрямку основних сил батальйону (роти) першого ешелону противника, який протидіє, знищенні або захопленні його артилерії, оволодінні рубежем, який забезпечує вигідні умови знищення резервів, які підходять, та розвитку наступу.

Найближче завдання роти, яка діє у ГПЗ, полягає у знищенні підрозділів розвідки й охорони, захоплення вигідного рубежу та забезпечення розгортання головних сил батальйону.

Глибина найближчого завдання батальйону (роти) буде залежати, в основному, від побудови бойового порядку противника.

Бойовий порядок у зустрічному бою повинен забезпечити нанесення сильного початкового удару.

Бойовий порядок батальйону у зустрічному бою будується, як правило, в один ешелон з виділенням сильного резерву. Бойовий порядок роти будується в один ешелон.

Перший ешелон батальйону повинен бути здібним нанести сильний удар, намагатися використати результати вогневого ураження противника, розчленити і завершити розгромлення противника по частинах, розвинути наступ у високому темпі. В його склад включається більша частина сил і засобів і основна кількість танків.

Таким чином, досвіт ведення бойових дій військ в сучасних воєнних конфліктах показує що зустрічні бої є найбільш імовірним різновидом наступального бою, в якому обидві сторони намагаються виконати поставлені завдання наступом. Він має за мету розгромлення противника, який наступає, за короткі строки, захоплення і утримання ініціативи та створення вигідних умов для подальших дій.

Соседние файлы в папке Tema 05 Орг. озбр. і основи БЗ м(т) підр++