Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сушко Вероніка П-35 / Індивідуальна-1-право.DOC
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
116.22 Кб
Скачать

Варіант №24

  1. Правова поведінка— передбачена нормами права соціальне значуща поведінка індивідуальних чи колективних суб'єктів, що контролюється їхніми свідомістю і волею.

  2. Сімейне законодавство —сукупність нормативно-правових актів, які регулюють особисті і пов'язані з ними майнові відносини громадян, що виникають із шлюбу і належності до сім'ї.

  3. Договір – взаємна угода між двома чи більше особами, яка спрямована на встановлення, зміну або припинення правовідносин.

  4. Поділ влади— модель побудови державного апарату, згідно з якою влада в державі має поділятися між законодавчими, виконавчими та судовими органами.

  5. Помилування—повне або часткове звільнення конкретної особи від відбування кримінального покарання, заміна призначеної їй судом міри покарання або не відбутої його частини м'якшим покаранням.

Варіант №25

  1. Сімейне право — сукупність правових норм, які регулюють особисті й пов'язані з ними майнові відносини громадян, що виникають із шлюбу й належності до сім'ї.

  2. Адвокатура- добровільне професійне об'єднання юристів, призначення якого полягає унаданні, у випадках і у порядку, передбачених законодавством, юридичної допомоги громадянам та організаціям.

  3. Житлове право України — сукупність правових норм, що регулюють житлові правовідносини між громадянами та громадян із державними та громадськими організаціями у процесі реалізації конституційного права людини і громадянина на житло.

  4. Правовідносини— специфічні суспільні відносини, учасники яких виступають як носії прав та обов'язків, установлених нормами права.

  5. Апеляція– одна з форм оскарження судових рішень у цивільних і кримінальних справах до суду вищої інстанції, що має право переглядати справу.

Варіант №26

  1. Амністія— рішення компетентного органу державної влади про повне або часткове звільнення від покарання певної категорії засуджених за вчинення злочину, про скорочення призначеного їм судом строку покарання або заміну його м'якшим покаранням, припинення порушеного кримінального переслідування.

  2. Кодекс—закон, у якому об'єднуються й систематизуються правові норми, що регламентують певну сферу суспільних відносин.

  3. Субсидіарна відповідальність— вид цивільно-правової відповідальності іншої особи за зобов'язаннями основного боржника, який не може цілком або частково їх виконати.

  4. Санкція— частина правової норми, в якій містяться вказівки на ті негативні наслідки, що наступають для суб'єкта у разі невиконання ним правил, визначених у диспозиції, або умов, встановлених у гіпотезі норми права.

  5. Екологічне правопорушення — протиправне діяння (дія чи бездіяльність), що порушує встановлений в Україні екологічний правопорядок.

Варіант №27

  1. Громадянське суспільство— незалежна, але взаємодіюча з державою форма співжиття людей, яка забезпечує найсприятливіші умови для діяльності громадян та їх об'єднань у всіх сферах суспільних відносин.

  2. Екологічне право— система правових відносин, якими регулюються суспільні відносини з охорони навколишнього природного середовища і раціонального використання природних ресурсів (екологічні відносини).

  3. Активне виборче право— право громадян обирати склад виборних органів державної влади та місцевого самоврядування.

  4. Деліктоздатність— здатність особи нести юридичну відповідальність за скоєні правопорушення.

  5. Державна служба - спеціально організована професійна діяльність громадян з реалізації конституційних цілей і функцій держави.