Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сушко Вероніка П-35 / Індивідуальна-1-право.DOC
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
116.22 Кб
Скачать

Завдання до індивідуальної роботи №1

Створити електронний словник юридичних термінів (за варіантами).

Варіант №1

  1. Авторство– право визнавати особу автором творів науки, літератури і мистецтва.

  2. Бюджетна система України– сукупність бюджетів різних рівнів.

  3. Трудовий договір— угода між працівником і власником (роботодавцем), за якою перший бере на себе зобов'язання виконувати роботу за певною спеціальністю, кваліфікацією або посадою, а другий зобов'язується виплачувати працівникові заробітну плату й забезпечувати певні умови праці.

  4. Суб'єкт правопорушення— суб'єкт, який вчинив правопорушення.

  5. Законодавство— сукупність законів (актів найвищої юридичної сили, які видаються парламентом) даної держави.

Варіант №2

  1. Юрисдикція— передбачена законом компетенція відповідних державних органів давати правову оцінку фактам, вирішувати правові спори, застосовувати юридичні санкції до правопорушників.

  2. Податки — обов'язкові платежі, що їх сплачують юридичні особи та населення до бюджету в розмірах і в строки, передбачені законом.

  3. Склад злочину — сукупність передбачених кримінальним законом об'єктивних і суб'єктивних ознак, за якими суспільне небезпечне діяння визнається злочином.

  4. Законність— правовий режим точного й неухильного здійснення законів та інших нормативних актів у всіх сферах державного й суспільного життя.

  5. Особа — людина як суб'єкт, що має індивідуальні інтелектуальні та інші ознаки й усвідомлює себе членом спільності таких же суб'єктів.

Варіант №3

  1. Третейський суд - одноособовий арбітр або колегія арбітрів.

  2. Монархія— форма державного правління, за якої вища державна влада зосереджується (повністю або частково) в руках однієї особи — монарха й передається як спадщина представникам правлячої династії.

  3. Банк- юридична особа, яка на підставі ліцензії Національного банку України здійснює діяльність по залученню вкладів від фізичних та юридичних осіб, веденню рахунків і наданню кредитів на власних умовах, які пов'язані взаємними суб'єктивними правами і юридичними обов'язками.

  4. Суб'єктивна сторона правопорушення— внутрішнє психологічне ставлення суб'єкта до вчиненого протиправного діяння та його наслідків.

  5. Злочин— суспільне небезпечне, протиправне, винне й карне діяння, яке завдає чи може завдати суттєвої шкоди певним суспільним відносинам, що охороняються кримінальним законом.

Варіант №4

  1. Корупція - діяльність осіб, уповноважених на виконання функцій держави, спрямована на протиправне використання наданих їм повноважень для одержання матеріальних благ, послуг, пільг або інших переваг.

  2. Суб'єктивне право (право громадянина) — передбачена певною нормою права можливість суб'єкта поводити себе певним чином.

  3. Бюджет - план утворення і використання фінансових ресурсів для забезпечення функцій, які здійснюються органами державної влади України, органами влади Автономної Республіки Крим та місцевими радами народних депутатів.

  4. Форма держави — комплексне поняття, яке характеризує державу щодо форми правління, форми державного устрою та державного режиму.

  5. Підзаконний акт— правовий акт, який видається уповноваженими на те державними органами (Президентом, Кабінетом Міністрів тощо) на основі й на виконання законів.