Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сушко Вероніка П-35 / Індивідуальна-1-право.DOC
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
116.22 Кб
Скачать

Варіант №5

  1. Солідарна відповідальність— вид цивільно-правової відповідальності, за якої кредитор має право па свій розсуд вимагати від усіх або від кожного з боржників окремо повного або часткового виконання зобов'язання (наприклад, повернення боргу).

  2. Екологічні права та обов'язки громадян України — система юридично закріплених за громадянами повноважень та зобов'язань в екологічній сфері.

  3. Форма державного правління— порядок організації вищих державних органів, що визначає їхні структуру, компетенцію та взаємодію.

  4. Громадянство — необмежений у просторі й часі правовий зв'язок особи з конкретною державою, який зумовлює поширення на особу всіх конституційних прав і обов'язків.

  5. Конституційний суд - єдиний орган конституційної юрисдикції в Україні.

Варіант №6

  1. Цивільно-правовий договір — угода двох чи більше осіб, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків. Цивільно-правові договори є найпоширенішим видом цивільно-правових угод.

  2. Форма державного устрою— територіальний поділ держави, взаємовідносини її складових частин між собою і державою в цілому та відповідну організацію державних органів.

  3. Інститут права— частина норм певної галузі права, яка регулює конкретний вид чи сторону однорідних відносин.

  4. Об'єктивне право— сукупність усіх чинних у державі правових приписів, які встановлюють, змінюють чи скасовують загальнообов'язкові правила поведінки і реалізація яких забезпечується можливістю застосування державного примусу.

  5. Юридичні факти— конкретні життєві обставини, з якими норми права пов'язують настання юридичних наслідків у вигляді виникнення, зміни чи припинення правових відносин.

Варіант №7

  1. Дієздатність — передбачена нормами права здатність суб'єкта своїми діями набувати й здійснювати суб'єктивні права та юридичні обов'язки.

  2. Акціонерне товариство- господарське товариство, яке має статутний фонд, поділений на визначену кількість акцій рівної номінальної вартості, і несе відповідальність за зобов’язаннями тільки майном товариства.

  3. Державні комітети - центральні органи виконавчої влади, які безпосередньо не формуючи урядову політику, покликані сприяти міністерствам та уряду в цілому в реалізації цієї політики шляхом виконання функцій державного управління, як правило, міжгалузевого чи між секторного характеру.

  4. Місцеве самоврядування —право певної територіальної громади (мешканців села, кількох сіл, селища або міста) самостійно вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції та законів України.

  5. Право— система загальнообов'язкових правил поведінки, що встановлені або санкціоновані державою і забезпечуються її примусом.

Варіант №8

  1. Збиток- перевищення суми витрат над сумою доходу, для отримання якого були здійснені ці витрати.

  2. Авторитаризм- система влади, що характерна для антидемократичних політичних режимів. Влада концентрується в руках однієї особи або одного державного органу, при цьому занижується або виключається роль представницьких інститутів влади, ущемляються основні політичні права і свободи. Крайня форма авторитаризму – тоталітаризм.

  3. Спадщина —майно (в тому числі гроші, цінні папери) і сукупність майнових прав та обов'язків громадянина (спадкодавця), які після його смерті переходять до іншого суб'єкта (спадкоємця).

  4. Політика— специфічна діяльність представників різних класів (людей або їхніх об'єднань), спрямована на здійснення своєї влади в суспільстві.

  5. Функції держави— основні напрями діяльності держави, в яких дістають своє вираження її сутність та соціальне призначення.