Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
інформація / практика / zvit+ / LILA+ / Звт по ДПI Бершадского р-ну .doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
245.76 Кб
Скачать

10. Ознайомлення з автоматизованим робочими місцями в Бершадській мдпі

Для забезпечення повного оперативного контролю за охопленням платників оподаткування, своєчасним і повним надходженням податків, зборів та інших обов’язкових платежів до бюджетів усіх рівнів і використовується система електронної обробки даних, яка функціонує на базі АРМ.

Групу супроводження процесів автоматизації процесів оподаткування ДПІ у Бершадському районі призначено для створення та обслуговування програмного забезпечення роботи відділів МДПІ. Посадові особи даного відділу працюють відповідно до положення про відділ, посадових інструкцій та функціональних обов’язків . Основне програмне забезпечення розробляється фахівцями Головної державної податкової адміністрації України. Побудова програмних комплексів МДПІ складається з окремих ділянок АРМів, що виконують певні ділянки роботи. Зокрема створено АРМи перевірки правильності нарахування та своєчасності сплати прямих податків з юридичних осіб, перевірки правильності нарахування та сплати податків фізичними особами, правильність нарахування та сплати непрямих податків фізичними особами, перевірка оплати ресурсних платежів; окремий АРМ по складанню звітності. За допомогою АРМу по перевірці правильності нарахування та сплати прямих податків формують та отримують звітну інформацію та складають плани перевірок.

Доступ до окремих видів звітності та до розділу планів перевірок здійснюється за допомогою “МЕНЮ”. Опція “План перевірок” включає в себе формування планів, корегування та друкування. За допомогою цього засобу проводиться робота по реєстрації документів, корегуванню журналу реєстрації документів, його перегляду та друку. Опція “Звітність” передбачає складання звітності про повноту сплати окремих видів податків, про суми нарахованих штрафів. Вихідною інформацією є акти, протоколи, довідки платників та ДПІ. На вході також повинна своєчасно вноситься інформація про поновлення нормативно-довідкової бази, проведення перевірок, складання актів та про проведення інших заходів для виконання функцій систематизації та накопичення інформації.

Автоматизоване робоче місце інспектора по обліку податку на додану вартість містить функції по накопиченню, систематизуванню та обробці інформації, з подальшим складанням звітності про платників цього виду податку та об`єм розрахунків з бюджетом по цьому виду податку. Вхідною інформацією для формування програмних продуктів цього АРМу є акти перевірок, протоколи, довідки щодо податку на додану вартість. Отримувана інформація є систематизованою за певними ознаками: тип перевірки, назва підприємства, посадові особи МДПІ, що проводили перевірку, види нарахувань та проведених заходів. Даний АРМ формує звітність, що відноситься до податку на додану вартість в розрізі платників та об`ємів сплати податку.

Також за допомогою окремого АРМу проводиться робота по оприбуткуванню даних щодо правильності нарахування та своєчасності розрахунків по податкам з фізичних осіб. Ведеться окремий облік осіб, що займаються підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи та осіб, які отримують доходи більш ніж з одного джерела (здача майна в оренду, робота за сумісництвом, реалізація власності тощо). Вхідною інформацією є податкові декларації, звітність, яка подана підприємствами до МДПІ, стосовно сум нарахованих та сплачених по прибутковому податку. Вихідною інформацією є звітність щодо цього виду податку.

Типовою є побудова окремих АРМів по кожному виду податків як державних доходів. Типове меню включає в себе опції: робота інспектора, ведення обліку платників, ведення нормативно-довідкової інформації, формування звітності, обмін інформацією з іншими АРМами, які передбачено для цього системним адміністратором мережі. Робота інспектора з опцією по обліку інформації передбачає формування даних про авансові платежі, зведення обліку надходжень, ведення особових рахунків платників, індексування інформації. Нормативно-довідкова інформація має в своєму складі найменування видів документів власності, список комерційних банків, бюджетну класифікацію. АРМи по обліку інформації щодо окремих податків встановлено у відповідних підрозділах державної податкової адміністрації. В МДПІ у Бершадському районі всі АРМи по окремим податкам об`єднано у локальну мережу з головним АРМом керівника установи, з якого передбачена можливість отримання довідкової інформації про облік розрахунків по кожному з видів податку, та виконавця з можливим об`єднанням інформації за певними критеріями, та формуванням і отриманням потрібних звітних форм.

По всій МДПІ діє АРМ “ТАХ”, який акумулює всю загальну інформацію про платників податків та про перелік платежів, звітність по них.

В МДПІ існує електронна пошта, за допомогою якої щоденно передається необхідна інформація на область. За допомогою електронної пошти посадові особи МДПІ мають можливість отримувати інформацію про деяких платників з усіх куточків України, що робить роботу більш оперативнішою. Ще одним актуальним напрямом доопрацювання програмного забезпечення є більш швидкий доступ до найбільш розширеного діапазону нормативно-довідкової інформації по МДПІ і одночасне забезпечення надійного захисту інформації, що містять комп`ютерні носії МДПІ.

ВИСНОВКИ

Бершадська ДПІ працює у відповідності з типовою організаційно-функціональною структурою, встановленою ДПА України.

На сучасному етапі сфера оподаткування регулюється великою кількістю податкових законів та відсутністю механізмів їх реалізації. Важливою перешкодою на шляху створення податкової системи є практично податкова неграмотність платників податків, відсутність податкової дисципліни, податкової культури, що не дає можливості віднести нашу державу до кола економічно цивілізованих країн світу.

Реформування податкової служби можна прогнозувати в наступних напрямках:

- реформування податкового законодавства (прийняття податкового кодексу), спрощення системи оподаткування;

- удосконалення контрольно-перевірочної роботи:

- реформування і вдосконалення системи прогнозування (впровадження більш оптимальних економіко-математичних прогнозних моделей у розрахунку відповідної інфляції);

- питання вдосконалення обліку і звітності платежів до бюджету;

- створення доступних інформаційних систем, державних реєстрів, які дозволили б оперативно вирішувати питання оподаткування і притягнення порушників до відповідальності;

- спрощення форм податкової звітності.

Основними напрямками реформування податкової системи має бути прагнення знизити рівень податкового тиску, який зростає і досягає такого рівня, при якому виникає криза неплатежів і зростає соціальна напруга в суспільстві.

Не менш важливе значення має і створення ефективної і дійової команди, а також розвиток колективу і тільки тоді можна досягти певних результатів роботи і забезпечити виконання завдань, які стоять перед ДПІ.

Кількість платників податків збільшується, що веде до збільшення роботи в структурі ДПІ. При недостатній кількості посадових осіб, ніж зараз, рівень якості перевірок зменшиться, якщо а він і залишиться на відповідному рівні, то дякувати прийдеться лише титанічній праці податківців. Необхідно звернутися до міжнародної практики з приводу персонального складу податкових структур. Необхідно чітко визначити навантаження на одну посадову особу, згідно якого розробляти склад таких структур.

Робота над вдосконаленням податкової системи в Україні вже почалась. Проводиться робота над Податковим кодексом. Новий Податковий кодекс спрямований на: подальше зниження податкового тягаря та розширення податкової бази; розвиток інвестиційної й соціальної політики; удосконалення митних тарифів як механізму подальшого розвитку зовнішньоекономічної діяльності; захист навколишнього середовища; прискорення темпів економічного зростання на власній відтворювальній базі та переважним чином на ринковій основі.

У такій формі Податковий кодекс наблизить податкове законодавство України до чинних систем оподаткування розвинутих країн.

Список використаної літератури

  1. Конституція України від 28.06.1996 р., № 254к/96-ВР//www.rada.gov.ua

  2. Закон України «Про систему оподаткування» від 25.06.1991 p. №1251 –XII(у редакції Закону України від 18.02.1997 р. № 77/97-ВР) //www.rada.gov.ua.

  3. Закон України «Про державну податкову службу України» від 04.12.1990 р. № 509 – XII (у редакції Закону України від 24 грудня 1993р. № 3813 - XII)//www.rada.gov.ua

  4. Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» від від 28.12.1994 p. № 334/94-ВР (у редакції Закону України від 22.05.1997 р. № 283/97-ВР) //www.rada.gov.ua.

5. Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.1997 р. № 168/97 - ВР//www.rada.gov.ua

  1. Закон України «Про плату за землю» від 03.07.1992 р. № 2535- (у редакції Закону України від 19.09.1996 р. № 378/96-ВР). //www.rada.gov.ua

  2. Закон України «Про охорону навколишнього природного середовища” від 25.06.1991 р. № 1264-XII//www.rada.gov.ua

  3. Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб” від 22.05.2003 р. № 889-IV //www.rada.gov.ua

  4. Закон України «Про податок на додану вартість” від 03.04.1997 р. № 168/97-ВР//www.rada.gov.ua

  5. Закон України “Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами” від 21.12.2000 р. № 2181-III // www.rada.gov.ua

  6. Закон України “Про ставки акцизного збору і ввізного мита на спирт етиловий та алкогольні напої” від 07.05.1996 р. 3 178/96-ВР//www.rada.gov.ua

  7. Закон України “Про ставки акцизного збору і ввізного мита на тютюнові вироби” від 06.02.1996 р. № 30/96-ВР//www.rada.gov.ua

  8. Указ президента України “Про деякі зміни в оподаткуванні” від 07.08.1998 р. № 857/98//www.liga.net

  9. Декрет КМУ “Про акцизний збір” від 26.12.1992 р. № 18-92 «Про місцеві податки і збори» //www.liga.net

  10. Декрет КМУ від 26.12.92р. № 13-92 «Про прибутковий податок з громадян»(тільки розділ IV Декрету, який діє до набуття чинності спеціального закону з питань оподаткування доходів фізичних осіб-СПД). //www.liga.net

  11. Методичні рекомендації щодо організації обліку платників податків в органах державної податкової служби України та Порядок взаємодії підрозділів органів державної податкової служби щодо організації обліку платників податків. Затверджено наказом ДПА України від 09.06.2003 р. №5231/10/23-21172//www.sta.gov.ua

  12. Білоус В.Т. Аналіз податкових надходжень: проблеми методології: Монографія В.Т. Білоус, В.П. Ніколаєв, А.О Чугаєв. – Ірпінь: АДПСУ, 2003. – 232 С.

  13. Безпалий Ю. Особливості застосування органами податкової служби штрафних санкцій за порушення валютного законодавства// Вісник ПСУ №8`2000р.

  14. Василик О.Д. Податкова система в Україні: Навч. Посібник – К.: Поліграфкнига, 2004. – 478 с.

  15. Герасименко О.М., Сторожук Т.М., Ніколайченко В.І., Терещенко В.В. “Облік податків, зборів та інших обовязкових платежів в органах державної податкової служби України: Навч. Посіб. За заг. Редакцією Онищенка В.А. – Ірпінь: АДПСУ, 2002-203 с.

  16. Данілов О.Д. Податки в Україні: Навч. Посіб О.Д. Данілов, М.П. Флісак.- Київ: Укрінтеі, 2003- 348 с.

  17. Данілов О.Д., Жеребних А.М. Оподаткування прибутку підприємств та відрахування до цільових фондів. Навчальний посібник. – Ірпінь. АДПСУ, 2002- 459с.

  18. Данілов О.Д., Пернарівський О.В., Горбанський Б.М. Міжнародні розрахунки та валютний контроль.Навч посібник – Ірпінь.АДПСУ, 2002. 260 С.

  19. Крисоватий А.І. Податкова система: навч посібник-Тернопіль: Картбланш, 2004-331 с..

  20. Онищенко В.А Організація роботи з платниками у податковій службі Українивісник податкової служби України. - № 28.- 2001.- с. 48-60

  21. Онищенко В.А Податковий контроль (основи організації): - К.: ред.журн. “Вісник податкової служби України”, 2002. – 432 с.

Соседние файлы в папке LILA+