Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
інформація / практика / zvit+ / LILA+ / Звт по ДПI Бершадского р-ну .doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
245.76 Кб
Скачать

7. Адміністрування місцевих податків та зборів

Система місцевих податків і зборів в Україні є складовою частиною податкової системи держави і відповідає інтересам органів місцевого самоврядування, оскільки розглядається як самостійне джерело доходів місцевих бюджетів.

Діючим нині Законом України від 18.02.97р. №77/97-ВР «Про систему оподаткування» встановлено, що в Україні стягуються загальнодержавні податки та збори і місцеві податки та збори (обов`язкові платежі).

Згідно ст. 15 даного Закону, до місцевих податків і зборів віднесено два види місцевих податків та 14 видів місцевих зборів і визначено, що механізм стягнення і порядок їх уплати встановлюється сільськими, селищними та міськими Радами у співвідношенні з переліком і в межах граничних розмірів ставок, встановлених законами України, крім збору за проїзд по території прикордонних областей автотранспорту, що прямує закордон, який встановлюється обласними Радами.

Декретом КМУ від 20.05.93р. №56-93 «Про місцеві податки та збори» визначені види місцевих податків та зборів, їх граничні розміри, об`єкти оподаткування та джерела уплати. Особливістю цього Декрету є те, що він передбачає введення місцевих податків та зборів рішенням органу місцевого самоврядування. Цей же орган по кожному платежу розробляє і затверджує положення, яким визначається порядок уплати і перерахування в місцевий бюджет податків і зборів у відповідності з переліком і в межах встановлених граничних ставок.

Податок з реклами .Фізичні та юридичні особи, які замовляють рекламу сплачують податок з реклами в розмірі 0,1% вартості послуг за розміщення одноразової реклами та 0,5% вартості послуг за розміщення багаторазової реклами.

Сплата податку проводяться під час сплати послуг за розміщення реклами з виділенням податку в платіжних документах окремим рядком.

Юридичні особи, які здійснюють рекламу і справляють податок, перераховують податок до міського бюджету та подають розрахунок суми податку з реклами (дод. 19)до податкової інспекції не пізніше 25 числа місяця, наступного за звітним кварталом.

Штрафні санкції передбачають стягнення 100% (або 200% у разі повторного порушення на протязі року) донарахованої за результатами перевірки суми податку та 10% суми податку, що підлягає сплаті, у випадку несвоєчасного їх внесення або надання звітності.

Пеня із розрахунку 120% річних облікової ставки НБУ, нарахованої від суми недоїмки за весь час її існування.

Комунальний податок. Платниками є суб`єкти підприємницької діяльності всіх форм власності, які вважаються юридичними особами.

Від сплати комунального податку звільняються бюджетні, планово-дотаційні установи, організації та установи, які утримуються за рахунок добровільних внесків.

Комунальний податок встановлюється в розмірі 10% річного фонду оплати праці, обчисленого із неоподаткованого мінімуму доходів громадян (НМДГ). Податок одчислюється щомісячно виходячи із фактичної кількості працюючих та розміру НМДГ.

Сплата податку проводиться щомісячно не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним.

Термін подачі звітності (розрахунок комунального податку) до МДПІ - не пізніше 25 числа місяця, наступного за звітним кварталом (дод.17).

Штрафні санкції передбачені аналогічно податку з реклами.

Адміністративний штраф - від 5 до 10 НМДГ.

Збір за видачу ордеру на квартиру.Громадяни, що отримують квартири, сплачують збір за видачу ордера на квартиру в розмірі 30% НМДГ на час оформлення ордера на квартиру.

Відділ по обліку та розподілу житлової площі міськвиконком видає ордер на квартиру лише після пред`явлення квитанції Ощадбанку про сплату збору.

Збір за видачу дозволу на розміщення об`єктів торгівлі. Даний збір - плата за оформлення та видачу дозволів на торгівлю у спеціально відведених для цього місцях.

Суб`єктами збору є фізичні та юридичні особи, які реалізують сільськогосподарську, промислову продукцію та інші товари одноразово за кожну торгову одиницю до дня її відкриття.

Ставки збору за видачу дозволу на розміщення об`єктів торгівлі :

  • 20 НМДГ для суб`єктів, що постійно здійснюють торгівлю у спеціально відведених для цього місцях;

  • 1 НМДГ - за одноразову торгівлю.

Для юридичних осіб встановлені таки ставки

  • лотки – 5 НМДГ;

  • кіоски – 10 НМДГ;

  • магазини – 20 НМДГ.

Торговий відділ міськвиконкому видає дозвіл на розміщення об`єкту торгівлі лише після пред`явлення квитанції або платіжного доручення про сплату збору.

Штрафні санкції передбачено аналогічно комунальному податку.

Збір за право використання суб`єктів підприємницької діяльності приміщень, пов`язаних з їх діяльністю, що знаходиться у центральній частині населеного пункту та у будинках, що є пам`ятниками історії та культури.

Платниками даного збору є юридичні особи всіх форм власності, а також фізичні особи – суб`єкти підприємницької діяльності, які отримали відповідний дозвіл на право використання зазначених приміщень.

Ставки збору встановлюються за один квадратний метр площі приміщення, за використання якого встановлено цей збір, з розрахунку за рік у розмірі 0,5 НМДГ.

Збір справляється під час видачі дозволу на право використання вище наведених приміщень.

За несвоєчасну сплату до бюджету нараховується пеня від ставки НБУ за кожен день прострочки.

Збір за парковку автотранспорту. Платниками даного податку є юридичні особи та громадяни, які паркують автотранспорт в спеціально обладнаних або відведених для цього місцях.

Ставка збору за парковку за одну годину парковки і становить 3% від неоподатковуваного мінімуму доходу громадян в спеціально обладнаних місцях і 1% у відведених місцях. Збір сплачується водіями на місці парковки.

Розрахунки подаються до МДПІ щоквартально до 25 числа місяця наступного за звітним кварталом. Авансові внески сплачуються до бюджету за підсумки першого та другого місяця кварталу до 20 числа другого та третього місяця кварталу відповідно. Розрахунки авансових внесків платники здійснюють самостійно, без подання податкової звітності. Штрафні санкції за відхилення розмірів сплачених авансових внесків, перерахованих за результатами звітного кварталу не застосовується.

За несвоєчасну сплату до бюджету місцевих податків і зборів нараховується пеня за кожен день прострочки залежно від ставки НБУ.

Соседние файлы в папке LILA+