Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
інформація / практика / zvit+ / LILA+ / звіт шось є.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
264.19 Кб
Скачать

Зміст

Вступ ……………………………………………………………………

1. Структура Бершадської міжрайонної державної податкової інспекції .

2. Облік та роз’яснювальна робота з платниками податків………………

3. Адміністрування непрямих податків……………………………………

3.1 Адміністрування податок на додану вартість …………………..

3.2 Адміністрування акцизного збору ………………………………

4. Адміністрування податку на прибуток підприємств…………………..

  1. Адміністрування податку з доходів фізичних осіб …….……………..

  2. Адміністрування плати за землю ……………….……………………..

  3. Адміністрування ресурсних податків та платежів…………………….

7.1 Збір за спеціальне використання водних ресурсів ……………..

7.2 Плата за користування надрами для видобування корисних копалин

7.3 Збір за спеціальне використання лісових ресурсів та користування земельними ділянками лісового фонду

7.4 Збір за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок державного бюджету

    1. Збір за забруднення навколишнього природного середовища

  1. Адміністрування місцевих податків та зборів

  2. Ознайомлення з АРМ, які функціонують в ДПІ.

  3. Прогнозно – аналітична робота податкових органів

  4. Стягнення податкової заборгованості

  5. Модернізація ДПСУ

Висновки ………………………………………………….

Список використаної літератури ………………………………

Додатки ……………………………………………………………

Вступ

Кожна держава для виконання своїх функцій повинна мати відповідні кошти, які концентруються в державному бюджеті та інших центалізованих фондах. Джерелами формування цих коштів можуть бути:

  • власні доходи держави, які вона одержує від виробничої та інших форм діяльності або у вигляді надходжень платежів за ресурси, що згідно з діючим законодавством належать державі;

  • податки,які сплачують юридичні та фізичні особи із своїх доходів.

Співвідношення між цими джерелами визначається рівнем розвитку державної та приватної власності. За умов, коли домінуюче становище у суспільстві займала державна власність, основу формування доходів бюджету становили доходи державного сектора.

Перехід до ринкових відносин насамперед передбачає зміну форм і відносин власності в напрямі розвитку її приватної та колективної форм. Це означає і втрату державою значної частини власних доходів. Оскільки безпосередньо вилучити доходи у власника , держава вже не може, вона повинна законодавче регламентувати процес формування доходів держави.

У сучасних економічних умовах становлення та розвитку ринкових відносин в Україні важливе місце займає державне регулювання фінансово - господарської діяльності підприємств. Податки є одним із найбільш ефективних інструментів непрямого регулювання економічних процесів.

Податки – дуже складна і надзвичайно впливова на всі економічні явища та процеси фінансова категорія. Можна без перебільшення сказати, що, з одного боку, податки – це фінансове підгрунтя існування держави, мірило її можливостей у світовому економічному просторі щодо розвитку науки, освіти, культури, гарантування економічної безпеки, зростання суспільного добробуту народу.

Із другого боку, податки – це знаряддя перерозподілу доходів юридичних і фізичних осіб у державі. Їх мобілізація і використання зачіпає інтереси не тільки кожного підприємця чи громадянина, а й цілих верств населення і соціальних груп, між якими точиться жорстока боротьба за форми й методи розподілу та перерозподілу, які в історії цивілізації спричиняли соціальні потрясіння і війни. На сьогодні податки – це найефективніший інструмент впливу на суспільне виробництво, його динаміку і структуру, на розвиток науки і техніки, масштаби соціальних гарантій населенню.

Податки – це обов”язковий елемент економічної системи держави незалежно від того, яку модель економічного розвитку вона вибирає, які політичні сили перебувають при владі. Відсутність податків паралізує фінансову систему держави в цілому, робить її недієздатною і в кінцевому підсумку – позбавленою будь-якого сенсу.

Комплекс податкових заходів може суттєво вплинути на економічну поведінку господарюючих суб’єктів, посилити їх економічну та інвестиційну активність.

Створення податкової системи – це не тільки практична, а й велика наукова проблема. Вона потребує глибокого аналізу господарського життя в державі, доходів населення і підприємницьких структур, бюджету сім”ї. Лише за такими матеріалами можна дійти висновку щодо доцільності введення того чи іншого податку, спрогнозувати його вплив на економічні та соціальні процеси.

Одним із вагомих важелів регулювання розподілу між державою та підприємствами всіх форм власності прибутку, як головного джерела інноваційної діяльності підприємства є податок на прибуток підприємств, що являється одною із основних складових частин податкової системи України.

За рахунок податку на прибуток формується чимала частина фінансових ресурсів держави і від збільшення його обсягів в великій мірі залежать темпи економічного розвитку країни, збільшення національного валового доходу і підвищення життєвого рівня населення.

Виходячи з вищевказаного, слід зазначити, що Україна потребує нових, кваліфікованих спеціалістів.

Практика спрямована на поєднання навчання з практичною діяльністю і передбачає закріплення і поглиблення знань, що були набуті студентами в процесі теоретичного навчання та вдосконаленні необхідних умінь і навичок. Економічна практика передбачає набуття відповідних професійних умінь за вибраною спеціальністю, закріпленням, розширенням і систематизацією знань.

Метою економічної практики є:

по-перше, поглиблення знань одержаних в процесі навчання;

по-друге, оволодіння сучасними формами та методами економічної, фінансової та контрольної роботи;

по-третє, формування та закріплення практичних умінь під час виконання конкретних видів роботи;

по-четверте, виховання потреби систематично поновлювати власні знання та творчо їх застосовувати в практичній діяльності.

Завданням економічної практики є:

по-перше, набуття професійних умінь за обраною спеціальністю;

по-друге, закріплення, розширення та систематизація знань, одержаних при вивченні спеціальних навчальних дисциплін;

по-третє, поглиблення та закріплення теоретичних знань з усіх дисциплін навчального плану;

по-четверте, розвитку професійного мислення;

по-п‘яте, вивчення організаційної діяльності органу Бершадської міжрайонної державної податкової інспекції в умовах трудового колективу;

Отже, проходження переддипломної практики для студента є першим кроком в професійній підготовці для подальшої роботи в органах державної податкової служби. Початкове знайомство студента зі структурою органу Державної податкової служби (в даному випадку з Бершадською міжрайонною державною податковою інспекцією) є базою для обрання ним вірного шляху в майбутньому.

  1. Структура Бершадської міжрайонної державної податкової інспекції, функції, права та обов’язки.

Державна податкова служба була створена в 1990 році на підставі постанови Міністерства фінансів УРСР у складі ДПІ Мінфіну УРСР.

Положення Бершадської міжрайонної державної податкової інспекції є внутрішнім нормативним актом, в якому на підставі чинного законодавства закріплені основні організаційні засади та порядок її діяльності. Законодавчою базою діяльності інспекції є Закон України “Про державну податкову службу в Україні” та Закон України “Про державну службу”.

Структура державної податкової інспекції має такий вигляд.

В Бершадській МДПІ 9 самостійних відділів, які забезпечують організаційне виконання її функцій відповідно до комплексного плану ДПІ Голосіївського району, плану основних питань економічної і контрольної роботи. В кожному самостійному відділі працюють: головні державні податкові ревізори-інспектори, головні державні податкові інспектори, старші державні податкові ревізори-інспектори, старші державні податкові інспектори, державні податкові інспектори, головні спеціалісти, провідні спеціалісти, спеціалісти першої категорії, оператор комп‘ютерного набору та архіваріус. Кожен самостійний відділ очолює начальник, який в свою чергу підпорядковується начальнику інспекції. Самостійні відділи МДПІ керуються в своїй роботі положенням про свій відділ, а працівники - посадовою інструкцією.

Ознайомившись зі структурою Бершадської МДПІ, я ретельніше познайомився з посадовими інструкціями працівників відділу оподаткування юридичних осіб.

Як і в будь-якій установі в податковій інспекції відбувається структурний поділ з визначенням функцій та завдань кожного з них. Такий спеціалізований поділ дає можливість ефективно виконувати роботу. В Бершадській МДПІ налічується 55 працюючих. І вона має наступну організаційну структуру:

  1. Апарат керівництва: начальник інспекції, перший заступник начальника інспекції, перший заступник начальника інспекції - начальник відділу податкової міліції, заступник начальника інспекції – начальник відділу стягнення податкового боргу та роботи з виявленням і розпорядженням безхазяйним майном, заступник начальника інспекції – начальник відділу податкового аудиту та валютного контролю, заступник начальника інспекції – начальник Чечельницького відділення.

  2. Відділ оподаткування юридичних осіб.

2.1. Група прогнозування та аналізу податкових надходжень.

  1. Відділ оподаткування фізичних осіб.

3.1. Група справляння податків з фізичних осіб.

3.2. Група документальних перевірок фізичних осіб.

  1. Відділ податкового аудиту та валютного контролю.

  2. Відділ стягнення податкового боргу та роботи з виявлення і розпорядження безхазяйним майном.

5.1. Група по виявленню і розпорядженню безхазяйним майном, а також майном, що переходить у власність держави.

  1. Відділ автоматизації процесів оподаткування.

  2. Відділ обліку та звітності.

  3. Відділ правової, кадрової, організаційно – розпорядчої, масово – роз’яснювальної роботи та громадських зв’язків.

  4. Відділ бухгалтерського обліку та господарської роботи.

  5. Відділ податкової міліції.

  6. Чечельницьке відділення.

    1. Керівництво.

    2. Група справляння податків з юридичних осіб.

    3. Група справляння податків з фізичних осіб.

    4. Група обліку та звітності.

    5. Група обліку платників податків.

    6. Група супроводження автоматизації процесів оподаткування.

Згідно з Законом України "Про державну податкову службу в Україні" [3] Бершадська МДПІ виконує такі завдання та функції:

  • здійснює контроль за дотриманням законодавства про податки, інші платежі до бюджету, внески до державних цільових фондів;

  • забезпечує повний облік платників податків та інших платежів, правильність їх обчислення та своєчасність надходження, а також

здійснює реєстрацію фізичних осіб - платників податків та інших обов’язкових платежів;

  • контролює своєчасність надання платниками податків податкових декларацій, розрахунків та інших документів, пов’язаних з обчисленням податків, інших платежів, а також перевіряє вірогідність цих документів щодо правильності визначення об’єктів оподаткування і обчислення податків та інших платежів до бюджетів;

  • перевіряє законність валютних операцій, дотримання встановленого порядку розрахунків із споживачами з використанням електронних контрольно-касових апаратів, товарно-касових книг, лімітів готівки в касах та їх використання для розрахунків за товари, роботи, послуги;

  • забезпечує застосування та своєчасне сплачування сум фінансових санкцій, передбачених законодавчими актами України, за порушення законодавства про оподаткування, а також сплачення адміністративних штрафів за ці порушення, допущені службовими особами підприємств та громадянами;

  • аналізує причини і оцінює дані про факти порушень законодавства про оподаткування;

  • проводить перевірки фактів приховування і заниження сум податків, інших платежів до бюджетів;

  • за дорученням спеціальних підрозділів по боротьбі з організованою злочинністю проводять перевірки своєчасності подання та вірогідності документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою платежів до бюджетів;

  • під час проведення контрольних функцій Державна податкова інспекція у межах своєї компетенції з’ясовує неправомірність дій підприємств, громадян, що можуть свідчити про злочинну діяльність або створює умови для такої діяльності, та передає наявну інформацію з цих питань відповідним органам по боротьбі з організованою злочинністю;

  • передає правоохоронним органам матеріали про факти правопорушень, за які передбачено кримінальну відповідальність, а також подають до судів і арбітражних судів позови підприємствам і громадянам про визначення угод недійсними і сплачення в доход держави коштів, одержаних ними за такими угодами, а в інших випадках - коштів, одержаних без встановлених законом підстав, а також про сплату заборгованості перед бюджетом за рахунок їх майна;

  • проводить роботу, пов’язану з виявленням, обліком, оцінкою та реалізацією конфіскованого, безгосподарського майна і майна, що перейшло за правом успадкування до держави та скарбів;

  • контролює дотримання правил розгляду заяв, пропозицій, рекомендацій та скарг громадян, підприємств і установ з метою оподаткування і скарги на дії службових осіб державних податкових інспекцій;

  • розглядає заяви, пропозиції та скарги підприємств і громадян;

  • подає відповідним фінансовим органам звіт про надходження до бюджетів податків, інших платежів, а також внесків до державних цільових фондів.

Організаційні і правові засади здійснення податкової політики і функціонування податкової системи в Україні визначені в Законах України «Про систему оподаткування» та «Про державну податкову службу в Україні». Ці законодавчі акти визначають систему податків в Україні, а також апарат державної виконавчої влади, що здійснює податкову політику і організує стягнення податків і платежів у розпорядження держави.

З метою посилення контролю за справлянням податків, зборів та інших обов’язкових платежів, зміцнення виконавчої дисципліни працівників податкових органів Указом Президента України від 22.08.96р. №760/96 «Про утворення Державної податкової адміністрації України та місцевих державних податкових адміністрацій» на базі Головної державної податкової інспекції та інспекцій в областях і районах, містах організована Державна податкова адміністрація Україні.

Проходження економічної практики було здійснено на базі Бершадської МДПІ .

Метою проходження практики є поглиблення і закріплення теоретичних знань, які отримані у процесі навчання, набуття необхідних навичок практики правильності нарахування, обліку та сплати юридичними та фізичними особами податків, зборів та неподаткових платежів до бюджету, які передбачені діючим законодавством .

Головними завданнями практики є отримання практичної підготовки, яка необхідна для виконання обов’язків податкового інспектора, ревізора та набуття досвіду організаторської роботи.

За період проходження практики ознайомилась з функціями та завданнями, які виконують структурні підрозділи податкової інспекції, приймала участь у перевірці правильності нарахування та сплати податків підприємств, установ, організацій та фізичних осіб - суб’єктів підприємницької діяльності, а також закріпила теоретичну базу щодо методології проведення документальних та камеральних перевірок.

Для вдосконалення перевірок податкового законодавства необхідно забезпечити своєчасність надходження нових нормативних актів, підвищення рівня кваліфікації податкових спеціалістів, проведення семінарів та консультацій з актуальних питань та вирішення інших проблем.

Всі питання, які передбачені програмою практики розглянуті в повному обсязі .

1. Структура Бершадської міжрайонної державної податкової інспекції

Державна податкова інспекція у Печерському районі м. Києва, де проходило стажування, знаходиться у м. Києві по вул. Лєскова, 2. Дана організація підпорядковується Державній податковій адміністрації у м. Києві та має державну форму власності.

Державна податкова інспекція Печерського району м. Києва надає послуги щодо роз`яснення податкового законодавства платникам податків через засоби масової інформації та відділу консультацій; здійснює контроль за дотриманням податкового законодавства, правильністю нарахування, повнотою і своєчасністю сплати податків і зборів до бюджету та цільових фондів. Крім того, державна податкова інспекція розглядає звернення громадян, підприємств, установ та організацій щодо питання оподаткування та валютного контролю, а також скарги на дії посадових осіб державної податкової інспекції. Дана організація веде облік платників податків і здійснює реєстр фізичних осіб - платників податків і інших обов`язкових платежів.

Показником обсягів діяльності ДПІ за рік є загальна сума податків і зборів зібраних даною організацією за минулий звітний рік.

Структура даної ДПІ зображена в додатку 1.

2.Ознайомлення із змінами та доповненнями до діючого податкового законодавства

Функції ознайомлення працівників ДПІ та платників податків із змінами та доповненнями до діючих законодавчих актів, роз’яснень Головної ДПА щодо податкового законодавства, інструкцій виконує відділ роз’яснювальних робіт з платниками податків.

Відділ по роз’яснювальних роботах з платниками податків знайомить із змінами та доповненнями до діючого податкового законодавства наступними методами:

особисті прийоми;

статті в газеті;

відповіді по телефону;

консультаційні послуги;

проведення круглих столів;

виступи по радіо;

круглі столи.

Цей відділ за своїми функціональними обов’язками щодня приймає платників податків, надає їм консультації, проводить семінари з питань оподаткування та підтримує у належному стані інформаційні стенди.

Терміни розгляду письмових звернень встановлено Законом України “Про звернення громадян” від 02. 10. 1996 р. №393/96 – ВР.

Звернення розглядаються та вирішуються у терміни не більше одного місяця від дня їх надходження, а ті, що не потребують додаткового вивчення, - невідкладно, але не пізніше 15 днів від дня їх отримання.

Якщо в місячні терміни вирішити порушені питання неможливо, заступник керівника податкового органу відповідно до розподілу функціональних обов’язків встановлює необхідні терміни для його розгляду, про що повідомляється особі, яка подала звернення. При цьому загальні терміни вирішення питань, порушених у зверненні, не може перевищувати 45 днів.

Відділ роз’яснювальних робіт з платниками податків складає план роботи по роз’ясненню законодавства на кожний квартал, в якому серед запланованих заходів можуть бути наступні:

підготовка та проведення навчальних консультацій з платниками податків: проведення семінару-наради з бухгалтерами підприємств та приватними підприємцями з питань зміни діючого законодавства;

організація та проведення економічних навчань працівників податкової інспекції згідно затвердженого графіка;

систематичне обслуговування платників податків:

  • надання допомоги по заповненню звітності, декларацій, розрахунків;

  • надання консультацій з питань застосування податкового законодавства;

  • надання консультацій з застосування податкового законодавства з виїздом па підприємства;

своєчасне технічне забезпечення роботи з платниками податків за допомогою засобів масової інформації:

  • підготовка роз’яснень податкового законодавства в газеті;

  • організація виступів по радіо;

оновлення матеріалів на стендах;

випуск власної друкованої продукції (пам’яток, брошур, листівок);

проведення масово-роз’яснювальної роботи та оновлення стендів під час чергування згідно графіку на ринку;

створення бібліотечного фонду діючої нормативної та законодавчої бази;

рекламна робота для власної передплати журналу ДПА України “Вісник податкової служби України”;

проведення роботи по виконанню Програми спільної діяльності між ДПА України та Всеукраїнським благодійним фондом “Професіонал”;

виконання Програми формування високої податкової культури населення та підтримки зусиль органів державної податкової служби, спрямованих на поповнення дохідної частини бюджетів і державних цільових фондів;

проведення заходів щодо роз’яснення положень Податкового кодексу України;

висвітлення в засобах масової інформації узагальнених результатів роботи мобільних груп та фактів притягнення до відповідальності суб’єктів підприємницької діяльності за порушення податкового та валютного законодавства України.

Зазначається в таких планах терміни проведення запланованих заходів, а також відповідальні особи за кожним заходом.

Соседние файлы в папке LILA+