Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
інформація / практика / zvit+ / LILA+ / Звт по ДПI Бершадского р-ну .doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
245.76 Кб
Скачать

58

Зміст

Вступ ……………………………………………………….

1. Структура Бершадської міжрайонної державної податкової інспекції .

2. Облік платників податків ……………………………………

3. Масово - роз’яснювальна робота серед платників податків…….

  1. Адміністрування непрямих податків

4.1. Адміністрування податку на додану вартість …………………

4.2.Адміністрування акцизного збору………………………………

5. Адміністрування прямих податків з юридичних осіб………………

5.1.Адміністрування податку на прибуток підприємств………….

5.2.Особливості адміністрування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності юридичних осіб………………………………….

  1. 5.3.Адміністрування плати за землю ……………….……………..

6. Адміністрування екологічних і ресурсних платежів……………….

  1. 7. Адміністрування місцевих податків та зборів ………………………

8.Валютний контроль. ……………………………………………………

9.Адміністрування податків з фізичних осіб. …………………………..

10. Ознайомлення з АРМ, які функціонують в Бершадській МДПІ.

11. Модернізація державної податкової служби України.

Висновки ………………………………………………….

Список використаної літератури ………………………………

Додатки ……………………………………………………………

Вступ

Організаційні і правові засади здійснення податкової політики і функціонування податкової системи в Україні визначені в Законах України «Про систему оподаткування» та «Про державну податкову службу в Україні». Ці законодавчі акти визначають систему податків в Україні, а також апарат державної виконавчої влади, що здійснює податкову політику і організує стягнення податків і платежів у розпорядження держави.

З метою посилення контролю за справлянням податків, зборів та інших обов’язкових платежів, зміцнення виконавчої дисципліни працівників податкових органів Указом Президента України від 22.08.96р. №760/96 «Про утворення Державної податкової адміністрації України та місцевих державних податкових адміністрацій» на базі Головної державної податкової інспекції та інспекцій в областях і районах, містах організована Державна податкова адміністрація Україні.

Адміністрування податків і платежів – це управлінська діяльність органів ДПС щодо організації процесу оподаткування, що заснована на законодавчих та інших нормативно-правових актах, що регламентують відносини між податковими органами та платниками податків стосовно погашення податкового зобовязання. Модернізація процесів адміністративної діяльності ДПС, тобто удосконалення обліку платників податків і платежів, обробки податкової звітності, проведення податкового аудиту, стягнення податкового боргу, розслідування податкових злочинів – належить до основних завдань реформування ДПС України.

Головні завдання органів ДПС щодо підвищення ефективності адміністрування податків та підвищення добровільної сплати податків є:

  • поширення системи самостійного визначення податкових зобов’язань платниками податків;

  • забезпечення спрощення мінімізації процедури справляння податків та заповнення податкової звітності, перехід на електронну податкову звітність;

  • надання платникам податків широкого кола інформаційних послуг у вигляді безперервного технологічного процесу з мінімальним адміністративним процесом;

  • забезпечення стабільних надходжень податків за рахунок скорочення витрат, пов’язаних з ухиленням платниками податків від виконання ними податкових зобов’язань.

Проходження економічної практики було здійснено на базі Бершадської МДПІ .

Метою проходження практики є поглиблення і закріплення теоретичних знань, які отримані у процесі навчання, набуття необхідних навичок практики правильності нарахування, обліку та сплати юридичними та фізичними особами податків, зборів та неподаткових платежів до бюджету, які передбачені діючим законодавством .

Головними завданнями практики є отримання практичної підготовки, яка необхідна для виконання обов’язків податкового інспектора, ревізора та набуття досвіду організаторської роботи.

За період проходження практики ознайомилась з функціями та завданнями, які виконують структурні підрозділи податкової інспекції, приймала участь у перевірці правильності нарахування та сплати податків підприємств, установ, організацій та фізичних осіб - суб’єктів підприємницької діяльності, а також закріпила теоретичну базу щодо методології проведення документальних та камеральних перевірок.

Для вдосконалення перевірок податкового законодавства необхідно забезпечити своєчасність надходження нових нормативних актів, підвищення рівня кваліфікації податкових спеціалістів, проведення семінарів та консультацій з актуальних питань та вирішення інших проблем.

Всі питання, які передбачені програмою практики розглянуті в повному обсязі .

1. Структура Бершадської міжрайонної державної податкової інспекції

Базою проходження практики є МДПІ у Бершадському районі Вінницької області. МДПІ у Бершадському районі становить низову ланку податкових органів. Вона підпорядкована Вінницькій обласній ДПА і свою практичну діяльність здійснює в тісній взаємодії з державною районною адміністрацією, та районною радою народних депутатів. Видатки на утримання МДПІ у Бершадському районі визначаються Державною податковою адміністрацією (ДПА) по області і фінансуються з обласного бюджету. МДПІ у Бершадському районі є юридичною особою, має самостійний кошторис видатків, розрахунковий рахунок і печатку із зображенням державного герба України та своїм найменуванням. Завданням МДПІ у Бершадському районі є здійснення контролю за додержанням податкового законодавства, правильністю обчислення, повнотою та своєчасністю сплати до бюджетів, державних цільових фондів податків і зборів (обов’язкових платежів), а також неподаткових доходів, установлених законодавством.

У своїй діяльності МДПІ у Бершадському районі керується Конституцією України, законами України, та іншими нормативно-правовими актами органів державної влади, а також рішеннями органів місцевого самоврядування з питань оподаткування, виданими у межах їх повноважень. Свою діяльність МДПІ координує з фінансовими органами, органами Державного казначейства України, органами Служби безпеки України, органами внутрішніх справ України, органами прокуратури, статистики, а також державною митною та контрольно-ревізійною службами, іншими контролюючими органами, установами банків.

Підконтрольним МДПІ у Бершадському районі є Чечельницький район в Вінницькій області.

МДПІ у Бершадському районі складається з ряду функціональних підрозділів, які в тісному взаємозв’язку співпрацюють між собою, забезпечуючи виконання функцій, покладених на податкову службу України.

Для МДПІ характерна організаційна структура, що являє собою склад та підпорядкованість взаємопов’язаних ланок управління; функціональна структура, яка відображає розподіл управлінських функцій між керівництвом та окремими підрозділами; соціальна структура, що характеризує трудовий колектив за соціальними показниками (стать, вік, професія і кваліфікація, національність, освіта та інше); штатна структура тощо.

Начальника Бершадської МДПІ призначено за поданням голови обласної ДПА. Посадові особи в МДПІ приймаються за узгодженням начальника МДПІ. Кожні п’ять років проводиться атестація посадових осіб. За поданням обласної ДПА направляються на перекваліфікацію відповідні посадові особи, тих відділів які вказуються ДПА.

Загалом робота МДПІ відповідає нормам встановленим чинним законодавством. Всі посадові особи відповідають кваліфікаційним вимогам державних службовців органів державної податкової служби.

Бершадська МДПІ виконує наступні функції:

  • здійснює контроль за додержанням законодавства про податки і платежі;

  • контролює своєчасність подання платниками податків бухгалтерських звітів і балансів, податкових декларацій, розрахунків та інших документів, пов’язаних з обчисленням податків і платежів, а також перевіряють вірогідність цих документів щодо правильності визначення об’єктів оподаткування та обчислення податкових платежів; забезпечує повний облік платників податків, платежів, а також своєчасність їх надходження;

  • перевіряє законність валютних операцій, дотримання порядку розрахунків із споживачами з використанням контрольно-касових апаратів, товарно-касових книг, лімітів готівки в касах та її використання для розрахунків за товари, роботи та послуги;

  • забезпечує застосування та своєчасне стягнення сум фінансових санкцій, передбачених Законом “Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами” та іншими законодавчими актами України за порушення податкового законодавства , а також стягнення адміністративних штрафів за ці порушення, допущені службовими особами підприємств, установ, організацій та громадянами;

  • проводить всебічні перевірки фактів приховування та заниження сум податків і платежів;

  • аналізує причини та оцінює дані про факти порушення законодавства про оподаткування;

  • в межах своєї компетенції під час здійснення контрольних функцій з’ясовує неправомірність дій підприємств, установ, організацій та громадян, що можуть свідчити про злочинну діяльність або створювати умови для такої діяльності, та передає наявну інформацію з цих питань відповідним спеціальним органам з боротьби з організованою злочинністю;

  • подають відповідним фінансовим органам звіти про надходження до бюджетів податків та платежів;

  • подають правоохоронним органам матеріали про факти порушень, за які передбачено кримінальну відповідальність, а також подають до судів та арбітражних судів позови до підприємств, організацій, установ та громадян про визнання угод недійсними і стягнення в доход держави коштів, одержаних ними за такими угодами;

  • розглядає заяви, пропозиції з питань оподаткування і скарги на дії службових осіб державних податкових адміністрацій та ін.

Відділи оподаткування юридичних та фізичних осіб встановлюють постійні двосторонні зв'язки з питань податкового законодавства з юридичними та фізичними особами.

Відділ податкового аудиту та валютного контролю під час проведення документальних перевірок суб’єктів підприємницької діяльності у сфері ЗЕД активно співпрацює з контролюючими органами інших держав.

Відділ стягнення податкового боргу та правового забезпечення, здійснюючи правове забезпечення, тісно співпрацює з іншими підрозділами МДПІ і розробляє заходи на забезпечення правового застосування законодавства в апараті податкової інспекції.

Відділ автоматизації процесів оподаткування, обліку та звітності, підсумовуючи інформацію отриману з інших відділів, аналізує її і робить висновки про роботу МДПІ.

Відділ бухгалтерського обліку та господарської роботи виконує допоміжні функції.

Всі підрозділи тісно взаємодіють між собою.

Службові особи МДПІ забезпечують дотримання комерційної та службової таємниці згідно вимог чинного законодавства.

Соседние файлы в папке LILA+