Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
інформація / практика / zvit+ / LILA+ / Звт по ДПI Бершадского р-ну .doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
245.76 Кб
Скачать

3.Масово-розяснювальна робота серед платників податків

Добровільна сплата податків вигідна як для самого платника податків, так і для податкових органів, тому, поряд з іншими механізмами стимулювання добровільної сплати податків органи ДПС широко використовують масово-роз’яснювальну роботу і виховну роботу серед платників податків. Проводячи цю роботу вони запобігають виникненню порушень податкового та валютного законодавства.

Бершадською МДПІ розроблено комплекс форм і методів масово-розяснювальної роботи. Серед них можна виділити надання консультацій , проведення розяснювальної роботи через засоби масової інформації. Цим займається відділ організації роботи по роз’ясненню податкового законодавства, який під час виконання своїх обов’язків керується “Порядком надання роз’яснень окремих положень податкового законодавства”, який затверджено наказом ДПА України від 12.04.2003 р.№176.

Бершадська МДПІ застосовує такі методи масово - роз’яснювальної роботи:

  • проводить консультаційні семінари для платників податків;

  • проводить лекції з податкової тематики в навчальних закладах;

  • проводить сеанси телефонного зв’язку “гаряча лінія” з проблемних питань оподаткування юридичних та фізичних осіб;

  • надає роз’яснення та консультації платникам податків за допомогою інтернет технологій;

  • розглядає письмові звернення громадян з питань застосування чинного податкового законодавства;

  • вчасно доводить до відома платників податків та громадян зміни у податковому законодавстві.

Податкові роз’яснення повинні відповідати таким вимогам:

  • містити у назві посилання на окрему статтю або пункт законодавчого документа щодо якого воно надається;

  • оформлятися відповідним наказом ДПА України;

  • надаватися згідно з Порядком надання податкових роз’яснень, затверджений Постановою КМУ №494.

Масово - роз’яснювальна робота повинна сприяти злагоді та порозумінню в стосунках між тими, хто збирає податки, та тими хто їх сплачує, - це важлива передумова підвищення ефективності не тільки податкової, а й економічної політики.

4. Адміністрування непрямих податків

4.1.Адміністрування пдв

В Україні порядок обчислення і сплати ПДВ регламентується Законом України «Про податок на додану вартість » з внесеними змінами Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про податок на додану вартість » № 550/05-ВР від 15.03.05р.

Платниками податку є юридичні особи і громадяни, які здійснюють від свого імені виробничу чи іншу підприємницьку діяльність на території України, незалежно від форм власності та господарювання .

Податок на додану вартість включають в ціну товарів, робіт, послуг в тому числі імпортних, за ставкою в розмірі 20 % до оподатковуваного обороту, що не включає ПДВ .

Оподатковуваний оборот операцій з продажу товарів, робіт, послуг визначається виходячи з їх договірної вартості, визначеної за вільними або регульованими цінами з врахуванням акцизного збору, ввізного мита, інших податків та зборів, за винятком ПДВ, що включаються в ціни товарів згідно з законами України з питань оподаткування.

Продаж товарів здійснюється за договірними цінами з додатковим нарахуванням ПДВ. При цьому платник податку зобов`язаний надати покупцю податкову накладну, в якій міститься:

  • порядковий номер податкової накладної;

  • дата її виписування;

Оригінал надається покупцеві, копія залишається у продавця товарів.

Податкова накладна виписується на кожну повну або часткові поставку товарів. Платники податку повинні зберігати податкові накладні протягом строку, встановленого законодавством для зобов`язань із сплати податків.

Право на нарахування податку та складання податкових накладних надається виключно особам, зареєстрованим як платники податку в порядку встановленому законодавством.

Фізичні особи, які не зареєстровані як платники податку, що ввозять товари на митну територію України в обсягах, що підлягають оподаткуванню, оформлення митної декларації прирівнюється до подання податкової накладної.

Податкова накладна надається в разі продажу товарів покупцю на його вимогу. У будь-якому випадку видається товарний чек або інший розрахунково-платіжний документ. Податкова накладна не виписується, коли вартість товарів не перевищує 200 грн.

Платники ПДВ повинні вести окремий облік з продажу та придбання щодо операцій, що підлягають оподаткуванню за ставкою 20% та звільнених від оподаткування; та операцій, вартість яких не включається до складу валових витрат виробництва. Зазначений облік ведеться в спеціальних книгах, форма і порядок заповнення яких встановлюється ДПА України.

Платники податку несуть відповідальність за достовірність та своєчасність обчислення та внесення податку до бюджету. У разі відмови продавця у видачі покупцю податкової накладної продавець зобов`язаний зменшити суму податкового кредиту поточного податкового періоду на суму податку, сплачену при продажу товару.

Контроль за нарахуванням та внесенням податку до бюджету здійснюють податкові органи, а за справлянням і перерахуванням до бюджету під час ввезення товарів на митну територію України - митні органи в порядку, узгодженому з центральним податковим органом України. Порядок внесення ПДВ до бюджету при ввезенні товарів на митну територію України встановлюється КМУ.

Відповідальність платників податку за порушення строків нарахування та внесення до бюджету податку або порядку звітування, а також порядок оскарження рішень податкових органів встановлюються відповідно до положень Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств».

Подання податкової декларації по ПДВ (дод.7) платниками податку передбачено підпунктом 7.7.2 ст. 7 Закону України « Про податок на додану вартість » від 03.04.97р. №168/97-ВР.

Декларація подається до податкового органу за місцем реєстрації особою, яка зареєстрована платником ПДВ.

Контроль за ПДВ здійснює відділ прямих та непрямих податків.

При проведенні камеральної перевірки декларації податковим органом перевіряється термін подання декларації(не пізніше 20-го числа місяця, наступного за звітним періодом), якщо порушено строки подачі декларації то відповідно до Закону встановлено адміністративний штраф у розмірі 10 НМДГ правильність заповнення декларації, проводиться її арифметична перевірка, наявність та правильність заповнення всіх додатків, які необхідно було подати платнику разом із цією декларацією, а також перевіряється відповідність суми податку, заявленої платником у декларації, поданим розрахункам.

Суми податкових зобов'язань та податкового кредиту звітного періоду відображаються платниками податку в податковій декларації, форма і порядок заповнення якої затверджені наказом ДПА України від 30 травня 1997 року № 166 (далі - Декларація) (додатки 7 та 8).

Платники податку, які здійснюють операції, які не є об'єктами оподаткування згідно статті 3 Закону-1 та операції, звільнені від оподаткування згідно статті 5 Закону-1, до декларації повинні додавати довідку довільної форми, засвідчену підписом бухгалтера та печаткою (чи підписом платника, якщо платник - фізична особа) із зазначенням виду операції та пункту Закону, відповідно до якого така операція не є об'єктом оподаткування або звільняється від оподаткування.

При перевірці Декларацій платників податку, які одночасно з оподатковуваними операціями здійснюють операції, звільнені від оподаткування відповідно до статті 5 Закону-1, необхідно звернути увагу на дані обсягу продажу товарів (робіт, послуг), вказані в рядках 1, 2 та 3, 4 розділу "Податкові зобов'язання" та обсяги придбаних товарів (робіт, послуг) та основних фондів і нематеріальних активів, які підлягають амортизації, для операцій, що підлягають оподаткуванню та звільнені від оподаткування, які вказані в рядках 10 а), 11 а) та рядках 10 б), 11 б) і 13 розділу "Податковий кредит".

В разі, якщо платник податку в звітному періоді проводить коригування перенарахованого та недонарахованого податкового кредиту за попередній звітний період, сума якого відображається в пункті 16 Декларації, то він зобов'язаний подати розрахунок коригування сум .

При перевірці декларацій платників податку, які при ввезенні (пересиланні) товарів на митну територію України оформлюють простий) вексель на суму податкового зобов'язання, необхідно звернути увагу на правильність відображення сум, зазначених у векселі, в загальній сума податкових зобов'язань в рядках 6 і 19 Декларації та включення цих сум до податкового кредиту в рядку 12 "б" Декларації.

Платники податку, які здійснюють експорт товарів (робіт, послуг), та при застосуванні квартального податкового періоду можуть отримувати бюджетне відшкодування частини податкового кредиту за підсумками результатів діяльності першого місяця кварталу та двох перших місяців кварталу, подають Розрахунок бюджетного відшкодування (за формою додатку № 1 до Декларації).

При перевірці декларації платників податку, які здійснюють експортні поставки в порядку бартерних (товарообмінних) операцій, необхідно врахувати, що такі платники до 1 січня 2006 року також повинні проводити коригування перенарахованих сум податкового кредиту, заповнювати розрахунок за формою № 2 до Декларації та відображати ці суми в рядку 16 Декларації.

Якщо під час перевірки виявлено помилки у визначенні платником суми податку, то робиться запис у пункті 4 розділу IV податкової декларації та складається Довідка про попередню перевірку податкової декларації по ПДВ.

Якщо платником допущені арифметичні помилки, що призвели до заниження суми податку, належної до сплати податковий орган самостійно здійснює перерахунок та повідомляє платника про суму податкових донарахувань. В такому випадку платник зобов’язаний сплатити штраф у розмірі 5% суми донарахованого податкового зобов'язання але не менше 1 НМДГ.

Коли виявлено факт завищення суми бюджетного відшкодування, сума такого завищення вважається сумою податкового зобов`язання, прихованого від оподаткування. Якщо внаслідок такого завищення отримано бюджетне відшкодування, то платник податку визнається таким, що ухиляється від оподаткування, й до нього застосовуються санкції відповідно до законодавства.

Додаткова сума податку, нарахована за результатами перевірки, підлягає внесенню до бюджету в строки, зазначені в Розпорядженні податкового органу, але не пізніше 10 календарних днів із дати виписки такого Розпорядження.

У разі коли платник податків не сплатив своєчасно узгоджену суму, такий платник податку зобов’язаний сплатити штраф у таких розмірах:

  • при затримці до 30 календарних днів , наступних за останнім днем граничного строку сплати узгодженої суми податкового зобов’язання – у розмірі 10% такої суми;

  • при затримці від 31 до 90 календарних днів включно, наступних за останнім днем граничного строку сплати узгодженої суми податкового зобов’язання – у розмірі 20% такої суми;

  • при затримці, що є більшою 90 календарних днів, наступним за останнім днем граничного строку сплати узгодженої суми податкового зобов’язання – у розмірі 50% такої суми.

Соседние файлы в папке LILA+