Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
інформація / практика / PRAKTIKA - / охорона праці.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
83.46 Кб
Скачать

8. Умови праці, небезпечні шкідливі чинники та організація захисту від них на робочому місці.

В період проходження виробничої практики в відділі оподаткування юридичних осіб мною було з’ясовано, що дана діяльність працівників характерна великою кількістю стресів, малою рухливістю, вимушеною статичною позою. А також у них погіршується робота органів зору: стійкість ясного бачення, гострота зору, адаптація можливості ока. Основним працюючим органом під час праці виступає мозок. Більше навантаження припадає на зоровий та слуховий аналізатори.

Якщо говорити про якісні характеристики фізичних параметрів робочого середовища Бершадської МДПІ, то спостерігається підвищена температура повітря у приміщенні (десь близько 22-240 С) - працівники скаржаться на головний біль, що призводить до зниження їх працездатності. Кватирки вікон є дуже малими і, навіть цілодобове провітрювання кабінетів таким способом не дає бажаного результату. А можливість індивідуального регулювання роздачі повітря в окремих приміщеннях шляхом встановлення кондиціонерів є мінімальним через відсутність коштів.

Трудова діяльність працівників Бершадської МДПІ, як правило відноситься до розумової, тому що складання, обробка, перевірка різних видів документів та інших носіїв інформації, потребує значного напруження центральної нервової системи та рецепторів органів чуття, в деяких випадках - великих витрат енергії.

Для працівників відділу оподаткування юридичних осіб МДПІ характерна висока емоційна напруженість: з одного боку, вона пов’язана з негативними емоціями в результаті спілкування з платниками податків та психологічним тиском під час судових засідань та, з другого боку, викликана перевтомленням від невідповідності величини навантаження на кількість працюючих.

Надмірна завантаженість інспекторів призводить до того, що їм не вистачає робочого часу (з 8-30 до 17-30) для виконання всього комплексу завдань, і тому вони змушені працювати понаднормово на робочому місці іще по півтори-дві години на добу та виходити у вихідний день – суботу.

У повітрі робочого приміщення відділу оподаткування юридичних осіб МДПІ присутні різні мікроорганізми, які підвищують ризик захворюваності серед працівників. Це пов’язано із постійним здійсненням візування документів як тих, що видаються посадовими особами МДПІ, так і тих, які стосуються окремих платників податків (наприклад, при виключенні із ЄДРПОУ).

Працівники податкової служби у своїй роботі використовують обладнання, прилади, в яких використовується електрична енергія, яка є потенційним вражаючим фактором (зокрема, при підключенні комп’ютерної техніки до електромережі). Так, прикладом такої небезпеки в кабінеті відділу оподаткування юридичних осіб Бершадської МДПІ є наявність порушення контролю ізоляції проводів під напругою, що ідуть до системи живлення ПК, в тій частині кабінету, де розміщуються громадяни під час прийому.

Праця інспекторів Бершадської МДПІ характеризується тривалою багатогодинною працею в одноманітному напруженому положенні, малою руховою активністю при значних локальних динамічних навантаженнях.

Робоче положення «сидячи» супроводжується статичним навантаженням значної кількості м’язів ніг, плечей, шиї та рук, що дуже втомлює. М’язи перебувають довгий час у скороченому стані і не розслабляються, що погіршує кровообіг. В результаті виникають больові відчуття в руках, шиї, верхній частині ніг, спині та плечових суглобах.

Внаслідок динамічного навантаження на кістово-м’язовий апарат кистей рук виникають больові відчуття різної сили в суглобах та м’язах кистей рук; оніміння та уповільнена рухливість пальців; судоми м’язів кисті; ниючий біль в ділянці зап’ястя.

У результаті виникають локальні м’язові перенапруження, хронічні розтягнення м’язів травматичного характеру, що можуть викликати професійні захворювання: дисоціативні моторні розлади, захворювання периферійної нервової та кістково-м’язової систем.

Крім того, робота «сидячи» призводить до зниження м’язової активності – гіподинамії. За браком рухів відбувається зниження споживання кисню тканинами організму, сповільнюється обмін речовин. Це сприяє розвитку атеросклерозу, ожиріння, може стати причиною дистрофії міокарда, хронічного головного болю, запаморочення, безсоння, роздратування.

Трудова діяльність працівників Бершадської міжрайонної державної податкової інспекції належить до категорії робіт, які пов’язані з використанням великих обсягів інформації, із застосуванням комп’ютеризованих робочих місць, із частим прийняттям відповідальних рішень в умовах дефіциту часу, безпосереднім контактом із людьми різних типів темпераменту тощо. Це зумовлює високий рівень нервово-психічного перевантаження, знижує функціональну активність центральної нервової системи, призводить до розладів в її діяльності, розвитку втоми, перевтоми, стресу.

Тривала робота на комп’ютеризованому робочому місці призводить до значного навантаження на всі елементи зорової системи і зумовлює втому та перевтому зорового аналізатора. Напружена зорова робота викликає «очні» (біль, печія та різь а очах, почервоніння повік та очей, ломота у надбрівній частині тощо) та «зорові» (пелена перед очима, подвоєння предметів, мерехтіння, швидка втома під час зорової роботи) порушення органів зору, що може викликати головний біль, посилення нервово-психічного напруження, зниження працездатності.

Соседние файлы в папке PRAKTIKA -