Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
інформація / практика / PRAKTIKA - / охорона праці.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
83.46 Кб
Скачать

ОРГАНІЗАЦІЯ ОХОРОНИ ПРАЦІ В БЕРШАДСЬКІЙ МІЖРАЙОННІЙ ДЕРЖАВНІЙ ПОДАТКОВІЙ ІНСПЕКЦІЇ

1. Внутрішня нормативна база щодо охорони праці .

В Бершадській міжрайонній державній податковій інспекції в своїй діяльності з питань охорони праці користуються загальнодержавними законами та підзаконними актами: Конституція України; Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про охорону праці» від 21.10.2002 року № 229- ІV;

Закон України «Про пожежну безпеку»; Положення про державну пожежну охорону.

До внутрішньої нормативної бази відділення належать: інструкція з охорони праці для користувачів ВДТ; інструкція з охорони праці для працюючих з копіювальною технікою; інструкції з пожежної безпеки.

Але необхідно розробити: положення про систему управління охороною праці; положення про службу охорони праці.

2.Структура системи управління охороною праці, її завдання та функції.

Середньо облікова чисельність штатних працівників облікового складу Бершадської МДПІ становить 55 чоловік (а разом із Чечільницьким відділенням – 64). Згідно Закону України №229 від 21 листопада 2002 року службу охорони праці створюють на всіх підприємствах з чисельністю працюючих більше 50 чоловік. [8] Але, незважаючи на вимоги законодавства, в штатному розкладі МДПІ не передбачено формування останньої.

Згідно Закону № 229, загальну організацію та управління охороною праці покладено на роботодавця, у даному випадку – на начальника МДПІ. Він призначає внутрішнім наказом посадових осіб, які забезпечують вирішення конкретних питань охорони праці, затверджує інструкції про їх обов’язки, права та відповідальність за виконання покладених на них функцій, а також контролює їх додержання. При чому в Бершадській МДПІ відбувається диференціація функціональних обов’язків з пожежної безпеки та охороні праці. Забезпечення останньої покладено на службову особу – начальника відділу оподаткування фізичних осіб - в порядку сумісництва. Відповідальним за стан пожежної безпеки призначено завідуючого господарським відділом. Досить цікавим виявився факт, що дані особи не проходили спеціальної підготовки (займалися навчанням самостійно), адже кошторисом асигнувань бюджетної установи це не передбачено. Зрозумілим є те, що робота з забезпечення охорони праці в даній податковій інспекції належним чином виконуватись не може.

В структурному управлінні та відділах Бершадської МДПІ за охорону праці відповідають керівники відповідного управління (відділів).

Відповідальний за охорону праці в Бершадської МДПІ має ряд завдань, які визначають зміст його діяльності: нагляд за приведенням у належний стан приміщень, в яких працюють податківці, електроприладів, комп’ютерної та ксерокопіювальної техніки та апаратури; забезпечення працівників відділення засобами індивідуального та колективного захисту; здійснення методичного керівництва щодо роз’яснення змісту нормативно-правових актів та правил поведінки працівників у певних ситуаціях; спільно з іншими структурними підрозділами відділення, визначає комплексні заходи щодо приведення у відповідність стандартам та нормативам безпеки праці існуючих умов трудової діяльності; організація роботи по підбору режимів праці та відпочинку, найбільш оптимальних для працівників відділення; забезпечення професійної підготовки працівників відділення з охорони праці; розподіл обов’язків серед працівників по виконанню певних видів робіт в галузі охорони праці.

У своїй діяльності з питань охорони праці МДПІ виконує такі основні функції:

  • проводить для працівників увідний інструктаж з питань охорони праці,

- організовують забезпечення працюючих правилами, нормами, положеннями, інструкціями з охорони праці;

- розглядають листи, заяви та скарги працюючих з питань охорони праці;

- готують проекти наказів та розпоряджень з питань охорони праці, загальних для всього відділення.

- контролюють дотримання нормативних актів, виконання працівниками інструкцій з питань охорони праці.

Соседние файлы в папке PRAKTIKA -