Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции по фінан / ВАЛ.РЕГ..doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
196.1 Кб
Скачать

Слайд 17

Варто наголосити на особливості валютних відносин:

  1. складаються у сфері фінансової діяльності держави, яка чітко регламентує порядок утворення і використання валютних фондів;

  2. підставою виникнення є діяльність з утворення і використання валютних фондів, що здійснюється державою;

  3. об’єктом є валютні цінності, як засіб платежу у міжнародних розрахунках;

  4. мають владно-майновий характер;

  5. регулюються нормами фінансового та інших галузей права.

Валютні відносини складаються у сфері фінансової діяльності держави і мають на меті утворення та використання необхідних суспільству валютних фондів.

Слайд 18

В Україні функціонують:

1) Державний валютний фонд, що формується за рахунок коштів Державного бюджету України у межах сум видатків, затверджених Верховною Радою України та шляхом купівлі валютних цінностей, або кредитів у іноземній валюті; (формує КМУ ).

2) республіканський ( АРК)

3) місцеві валютні фонди

Можуть існувати валютні фонди юридичних і фізичних осіб, валютні фонди громадських організацій, інших осіб.

Слайд 19

Галузь валютних відносин складають міжнародні та внутрішні валютні відносини. Об’єктами цих правовідносин є валютні цінності. Суб’єктами цих правовідносин є: держава в цілому, державні органи, юридичні та фізичні особи.

Слайд 20

  1. Правовий режим валютних операцій.

Основними правовими актами Національного банку Ук­раїни, що регулюють валютні операції, є: "Про порядок видачі індивідуальних ліцензій на здійснення інвестицій за кордон", положення "Про валютний контроль", "Про відкриття і функціонування кореспондентських рахунків банків-резидентів в іноземній валюті і кореспондентських рахунків банків-нерезидентів в гривні", "Правила використання готівкової іноземної ва­люти" та ін.

Валютними операціями називають певні банківські та фінансові операції, пов'язані з переходом права власності на валютні цінності. Чинне законодавство відносить до валютних операцій такі:

– пов'язані з переходом права власності на валютні цінності, за ви- нятком операцій, що здійснюються між резидентами у валюті України;

– пов'язані з використанням валютних цінностей у міжнародно- му обігу як засобу платежу з передаванням заборгованостей та інших зобов'язань, предметом яких є валютні цінності;

  • пов’язані з ввезенням, переказуванням і пересиланням на територію України та вивезенням, переказуванням і пересиланням за її межі валютних цінностей.

  • Слайд 21

Валютний арбітражодночасні купівля і продаж цінних паперів, валюти і т. ін. На різних ринках з метою отримання прибутку від різниці в цінах, валютних курсах.

Конверсійні операції:

Конверсійний арбітраж – валютні операції для отримання прибутку за рахунок багаторазового обміну валют;

Конверсія цінних паперів – обмін цінних паперів на цінні папери іншого виду.

Слайд 22

Учасниками валютних операцій виступають:

СХЕМА 4

* центральний банк держави;

* валютні біржі;

* банківські установи;

* підприємства та кредитно-фінансові установи, що здійснюють зовнішньоекономічні операції;

* підприємства, міжнародн1 корпорації та фінансові установи, що здійснюють iноземнi вкладення активів;

* фізичні особи;

* валютні брокерські фірми.

Bci вони виступають агентами валютного ринку.

Законодавство дозволяє проведення поточних валютних операцій і операцій з рухом капіталу, тобто експорт капіталу в іноземну економіку та імпорт іноземного капіталу в Україну.

Природно, що держава зацікавлена в тому, щоб якомога краще обслуговувати торговельні поточні експортні операції. Наша країна заохочує вкладення іноземних банків, підприємців у нашу економіку і не заохочує участь наших банків та юридич­них і фізичних осіб у капіталі закордонних фінансово-кредит­них установ.

Соседние файлы в папке Лекции по фінан