Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-20.doc
Скачиваний:
72
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
204.29 Кб
Скачать

20. Особливі види міжнародної правосуб'єктності (квазідержави)

До такого виду суб'єктів міжнародного права найчастіше відносять: вільні міста, Ватикан, Мальтійський лицарський орден. В свій час в науці міжнародного права до суб'єктів міжнародного права також відносили католицьку церкву, Червоний Хрест та ін.

Вільні міста. Цей термін є узагальненим поняттям, адже застосовується не тільки щодо міст, а й до певних територій (Вільна територія Трієст). Основною метою створення таких суб'єктів було вирішення територіальних зазіхань. Вільні міста найчастіше утворювались на основі міжнародного договору або рішення міжнародної організації (Новгород, Амстердам, Кенігсберг, Рига, Франкфурт на Майні, Краків та ін.), але були й такі, чий міжнародно-правовий статус визнавався як визначений історично (Бремен, Данциг, Любек).

Ватикан (Святий престол) є адміністративним центром римської католицької церкви і резиденцією папи. Має майже всі атрибути держави - територію, органи влади та управління. Вся повнота законодавчої, виконавчої і судової влади, представництво Ватикану в зовнішніх зносинах належить папі. Зовнішньою політикою керує державний секретар.

Дипломатичні представники Ватикану поділяються на нунціїв, інтернунціїв, надзвичайних посланників і повірених у справах. Вони виконують дві функції:

дипломатичну (підтримання стосунків з урядом країни перебування),

релігійну (спостереження за діяльністю католицької церкви в країні перебування).

На сьогодні Ватикан підтримує дипломатичні стосунки майже з 100 країнами світу, має своє представництво в міжнародних організаціях, що свідчить про визнання його особливої політичної ролі.

Мальтійський лицарський орден у 1889 р. був признаний суверенним утворенням. Його місцезнаходження - Рим, офіційна мета - благодійність, але ні території ні населення Мальтійський орден не має. Він не здійснює функції влади, але володіє активним і пасивним правом посольства. Посли Мальтійського ордену акредитовані в декількох країнах та належать до дипломатичного корпусу цих країн. В свою чергу посли вказаних країн були акредитовані при Мальтійському ордені. Орден має своїх представників в Червоному Хресті, Міжнародній організації в справах біженців.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]