Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комплекс з МП до друку.doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
2.34 Mб
Скачать

2. Механізм управління персоналом

2.1. Проблеми управління персоналом в органах дпс України

Великою проблемою кадрового менеджменту в податковій службі є висока плинність кадрів. Причинами такої ситуації є, по-перше, низький рівень заробітної плати. По-друге, важливим фактором високої плинності кадрів є те, що багато керівників не володіють сучасними методами управління персоналом, особливо в сфері підбору та відбору кадрів.

2.2. Система підбору і формування резерву кадрів

Підбір кадрів у державній податковій службі відбувається відповідно до Закону України “Про державну податкову службу” та інших законодавчих і нормативних актів.

Вимоги до працівників податкової служби:

  • вища освіта за фахом;

  • громадянство України;

  • відсутність судимості.

Усі працівники при прийомі на державну службу заповнюють декларацію про доходи – свої і членів сім’ї, які проживають разом з ними. Їм заборонено займатись підприємницькою діяльністю і комерційною роботою, сумісництвом. Вони підпадають під дію Закону “Про корупцію”.

Прийом на роботу працівника, який вперше влаштовується до державної податкової служби.

Перший прийом на роботу до державної податкової служби відбувається з обов’язковим вказуванням терміну призначення – до 6 місяців або до 1 року.

Цей термін прийнято називати іспитовим.

При встановленні іспитового терміну працівник виконує покладені на нього обов’язки й отримує відповідну плату. Ранг державного службовця та спеціальні звання до закінчення іспитового терміну не присвоюються.

Прийняття на роботу за конкурсом

Для працівників податкової служби III-VII категорій встановлено конкурсний прийом на роботу. Поняття "конкурсний відбір" закріплено в Законі України "Про державну службу", зокрема в ст.4 Право на державну службу: "Право на державну службу мають громадяни України ..., які одержали відповідну освіту і професійну підготовку та пройшли у встановленому порядку конкурсний відбір...", в ст.15 Прийняття на державну службу: "Прийняття на державну службу на посади третьої–сьомої категорій, передбачених статтею 25 цього Закону, здійснюється на конкурсній основі, крім випадків, коли інше встановлено законами України. Порядок проведення конкурсу для вступу на державну службу регулюється Положенням, що затверджується Кабінетом Міністрів України. Дані про вакансії посад державних службовців підлягають публікації та поширенню через засоби масової інформації не пізніш як за один місяць до проведення конкурсу ", а також в ст.27 Просування по службі: "Просування по службі державного службовця здійснюється шляхом зайняття більш високої посади на конкурсній основі крім випадків, коли інше встановлено законами України та Кабінетом Міністрів України. Державний службовець має право брати участь у конкурсі на заміщення вакантної посади. Переважне право на просування по службі мають державні службовці, які досягли найкращих результатів у роботі, виявляють ініціативність, постійно підвищують свій професійний рівень та зараховані до кадрового резерву."

2.3.Співбесіда, як важливий елемент прийому працівника на роботу, характеристика її етапів.

Дуже важливим і ефективним елементом прийому працівника на роботу є проведення співбесіди з кандидатом.

Співбесіда це спілкування з претендентом на певну посаду, спрямоване на отримання інформації щодо його досвіду, рівня знань, особистих і професійних якостей.

Етапи проведення співбесіди:

  • підготовка до її проведення;

  • організація і проведення співбесіди;

  • оцінювання і підведення підсумків.

Інформування претендентів про результати конкурсу

Члени комісії – працівники кадрової служби збирають ще раз учасників конкурсу для оголошення результатів або відсилають їм письмові повідомлення.

З переможцем конкурсу вирішуються організаційні питання, а інші учасники конкурсу у визначений для кожного час запрошуються для бесіди, у якій необхідно зазначити їхні помилки і недоліки.

Отже можна зробити висновок, що проведення співбесіди корисно для всіх учасників конкурсу:

  • для одних – це самоствердження, підвищення на посаді;

  • для інших – можливість зменшення і подолання своїх помилок та недоліків, стимул для вдосконалення професійних і особистих якостей.