Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-3 питання.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
110.08 Кб
Скачать

3. Облік додаткової заробітної плати

Додаткова заробітна плата включає доплати, надбавки, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені чинним законодавством, премії, пов'язані з виконанням виробничих завдань і функцій.

До фонду додаткової оплати праці включаються (21., с. 450- 452):

надбавки та доплати до тарифних ставок та посадових окладів у розмірах, передбачених чинним законодавством;

премії робітникам, керівникам, спеціалістам та іншим службовцям за виробничі результати, включаючи премії за економію конкретних матеріальних ресурсів (дод. В2);

винагороди (процентні надбавки) за стаж роботи за спеціальністю на даному підприємстві, передбачені чинним законодавством;

оплата праці у вихідні та святкові (робочі) дні, у понаднормовий час за розцінками, установленими законодавчими актами;

оплата за час вимушеного прогулу або виконання нижчеоплачуваної роботи;

оплата щорічних та додаткових відпусток відповідно до законодавства, грошових компенсацій за невикористану відпустку;

суми виплат, пов'язаних з індексацією заробітної плати;

оплата робочого часу працівників, які залучаються до виконання державних або громадських обов'язків, якщо ці обов'язки виконуються в робочий час, та інші виплати, передбачені чинним законодавством [14].

Існують такі види додаткової заробітної плати:

робота у надурочний час;

сумісництво професій;

робота в нічний час.

Надурочні роботи згідно із статтею 64 КЗпП України можуть провадитися лише з дозволу профспілкового комітету підприємства, установи, організації. Згідно зі статтею 65 КЗпП України надурочні роботи не повинні перевищувати для кожного працівника чотирьох годин протягом двох днів підряд і 120 годин на рік.

До надурочних робіт відповідно до статті 63 КЗпП України забороняється залучати вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до 3-х років(стаття 192); осіб, молодших 18-ти років(стаття 192); працівників, які навчаються в загальноосвітніх школах і професійно-технічних училищах без відриву від виробництва, в дні занять(стаття 220).

Оплата роботи в надурочний час здійснюється згідно зі статтею 106 КЗпП України в подвійному розмірі погодинної ставки (при погодинній оплаті праці); при відрядній оплаті праці нараховується доплата в розмірі 100% тарифної ставки робітника відповідної кваліфікації, оплата праці якого здійснюється за погодинною формою, - за всі відпрацьовані понадурочні години.

Оплата праці у нічний час (з 10 годин вечора до 6 годин ранку) відповідно до ст. 108 КЗпП України ( стаття 54) у розмірі, що встановлюється генеральною, галузевою (регіональною) угодами, колективним договором, але не менше 20% тарифної ставки( окладу) за кожну годину роботи в нічний час.

Святкові й неробочі дні визначені згідно з Кодексом законів про працю України(статті 73). Оплата праці у святкові і неробочі дні згідно зі ст. 103 КЗпП України здійснюється в подвійному розмірі.

Нарахування суми матеріального забезпечення – допомоги по тимчасовій непрацездатності, що здійснюється за рахунок Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, відображається за допомогою субрахунку 378 “Розрахунки з державними цільовими фондами”.

Міністерство фінансів України пропонує вести облік лікарняних таким чином:

оплата працівникам перших п’яти днів непрацездатності, яка здійснюється за рахунок коштів підприємства:

Дт 94 “Інші витрати операційної діяльності”

Кт 66 “Розрахунки за виплатами працівникам”;

нарахування суми матеріального забезпечення — допомоги з тимчасової непрацездатності, яка здійснюється за рахунок Фонду соцстраху з ТВП:

Дт 378 “Розрахунки з державними цільовими фондами”

Кт 66 “Розрахунки за виплатами працівникам”;

надходження грошових коштів на рахунок підприємства для виплати допомоги працівникам:

Дт 31 “Рахунки в банках”

Кт 378 “Розрахунки з державними цільовими фондами”;

виплата допомоги працівникам:

Дт 66 “Розрахунки за виплатами працівникам”

Кт 30 “Касса” [12].

Порядок оплати за час простою не з вини робітника оплачується з розрахунку не нижче 2/3 тарифної ставки встановленого йому розряду (окладу). Час простою з вини робітника не оплачується [6].

Оплата праці за сумісництво професій (посад) здійснюється за статтею 102-1, встановлюються на певний строк і визначаються за наказом керівника у розмірі, який залежить від характеру і складності виконуваних робіт. Працівники, які працюють за сумісництвом, одержують заробітну плату за фактично виконану роботу. Умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організації визначаються Кабінетом Міністрів України [1, ст. 498-499].

Також існують надбавки, доплати по тарифним ставкам та посадовим окладам: кваліфікованим робітникам, зайнятим на особливо відповідальній роботі, за високу кваліфіковану майстерність, як правило, встановлюється диференційовані надбавки до тарифних ставок робочих. Наприклад: третій розряд – до 12%; четвертий розряд - до 14%; п`ятий розряд - до 18%.

Конкретний відсоток надбавки визначається в колективному договорі, який повинен враховувати, що відповідає мінімуму по такій надбавці, визначені в генеральній або галузевій угоді.

За бажанням працівника, який працював у святковий і неробочий день, йому може бути надано інший день відпочинку.

Робота в нічний час оплачується у підвищеному розмірі, що встановлюється генеральною, галузевими (регіональними) угодами і колективним договором, але не нижче ніж 20 відсотків тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи у нічний час.

Для обліку оплати праці використовують таку кореспонденцію рахунків та бухгалтерські проведення:

нарахована заробітна плата, премії, доплати, надбавки та інші виплати робітникам основного та допоміжного виробництв, за виготовлення продукції, здійснення робіт:

Дт 92 “Адміністративні витрати ”

Кт 661 “Розрахунки за заробітною платою” 1000,00 грн. (дод. Г1);

Нараховано суми заробітної плати пов'язаної з оплатою відпусток ліквідатора:

Дт 471 “Забезпечення виплат відпусток”

Кт 661 “Розрахунки за виплатами працівникам” 267,12 грн. (дод. В2);

утримані із заробітної плати суми квартплати:

Дт 661 “Розрахунки за заробітною платою”

Кт 94 “Інші витрати операційної діяльності” 670,00 (дод. В2);

Видана із каси заробітна плата (аванс на ПАТ “Ірпіньмаш не видається”):

Дт 661 “Розрахунки за заробітною платою”

Кт 301 “Каса в національній валюті” 84945,39 грн. (дод В2).

При обробці первинних документів із заробітної плати записи у регістрах обліку здійснюються безпосередньо із первинних документів. Нарахована зарплата, оплата за соціальним страхуванням на ПАТ “Ірпіньмаш” розподіляються за напрямами витрат (по рахунках бухгалтерського обліку, субрахунках, статтях та ін.) при відображенні даних у розрахункової відомості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]