Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 Історія розвитку криміналістики.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
87.04 Кб
Скачать

Виникнення і розвиток криміналістики в Україні

Наука криміналістика і судово-експертні установи в Україні по справжньому почали створюватись тільки після скасування старих судових установ.

1. З грудня 1918 року Декретом Тимчасового робітничо-селянського уряду України була створена Всеукраїнська надзвичайна комісія.

2. 14 лютого 1919 року було прийняті „Тимчасове положення про народні суди і революційні трибунали".

3. 1 березня 1919 року був створений Народний комісаріат юстиції (НКЮ), який контролював діяльність судів та слідства. Для цього в структурі юстиції було створено Контрольно-слідчий відділ.

4. 16 квітня 1919 року Рада Народних Комісарів УССР прийняла декрет: „Про організацію карного розшуку". Карний розшук був підпорядкований НКЮ.

5..З квітня 1920 року РНК УССР прийняла „Положення про організацію відділів карного розшуку" і він став складовою частиною міліції. Розшук злочинців здійснювався за ознаками словесного портрету, для чого була прийнята „Інструкція по складанню словесного портрету". Були закріплені правила фотографування злочинців і трупів.

6. В 1922 році губернські відділи розшуку були обладнані засобами дактилоскопію ванн я і фотографування. В Україні формувалась єдина дактилоскопічна десяти пальцева картотека.

7. Постановою РНК УРСР від 10 червня 1923 року у мм. Києві, Харкові, Одесі були створені кабінети науково-судової експертизи, які відновили свою роботу на базі раніше створених кабінетів.

8. В 1925 році ці кабінети були перетворені на Інститути науково-судової експертизи.

В 1926 році Київський та Харківський кабінети було реорганізовано в науково - дослідні інститути . В 1929 році було створено інститут науково-судової експертизи при народному комісаріаті юстиції Білорусії.

В 1937 році при Прокуратурі СРСР була створена лабораторія по науково-слідчій роботі, а в 1949 році Всесоюзний науково-дослідний інститут по вивченню причин та розробці заходів по попередженню злочинності.

Діяльність перших криміналістичних закладів заключалась не тільки в науково-технічних дослідженнях по судових справах, і в проведенні наукової роботи в області криміналістики.

Починаючи з 1951 року криміналістичні наукові заклади значно поширились. В теперішній час один з великих, на Україні, експертних закладів знаходиться в м. Києві (КНІДСЕ).Такі ж інститути знаходяться в м. Харкові ,Донецьку, Одесі і Львові.

Сучасний стан криміналістики в Україні, характеризується активізацією науково-дослідної роботи в області загальної теорії криміналістики , розробці практичних заходів по наданню допомоги судам , прокуратурі, органам СБУ, міліції в боротьбі зі злочинністю.

В наш час криміналістика являється досить популярною наукою. Уявлення про неї з більшою чи меншою долею повноти і правильності мають навіть школярі. Це пов'язано з високим ступенем інформатизації. що характеризує наше суспільство.

Крім того, криміналістика по своїй суті є прикладною юридичною наукою, яка найбільш ніж всі інші науки асоціюється в уяві пересічного громадянина з так званим „криміналом", який завжди цікавив; цікавить, і мені здається буде цікавити людей.

Таким чином, криміналістика - багатогранна наука, яка межує з багатьма іншими науками. Тому розвиток і впровадження криміналістичних знань пов'язаний в деякій мірі з розвитком окремих галузей спеціальних знань.

Історію криміналістики можна поділити за різними критеріями:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]