Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
139.78 Кб
Скачать

2. Зв'язок педагогіки з іншими науками та її структура

Велике значення для розвитку педагогіки мають її зв'язки з іншими науками: філософією, психологією, фізіологією людини, генетикою, етнографією, математикою та ін. Зміцнюючи і удосконалюючи ці зв'язки, педагогіка запозичує й інтерпретує відповідно до предмета свого дослідження ідеї інших наук, які допомагають глибше проникнути в суть виховання і розробляти його теоретичні основи.

Зв'язок педагогіки з філософією є найбільш тривалим і продуктивним. Філософські ідеї продукували педагогічні концепції і теорії, визначали перспективу педагогічного пошуку і слугували її методологічною основою. Філософські категорії необхідиності і випадковості, загального, одиничного і особливого, закони взаємозв'язку і взаємозалежності, розвиток і його рушійні сили та ін. У зв'язку з поглибленим осмисленням феномену утворення на сучасному етапі педа-гогического знання інтенсивний розвиток отримує один з філософських напрямів - філософія освіти.

Методологічна функція філософії стосовно педагогіки є сьогодні загальновизнаною. Це зумовлено самою суттю філософського знання. За-своєю природою воно є світоглядним і таким, що відповідає завданням осмислення місця людини в світі, які тривалий час вирішує людство. Від системи філософських поглядів (екзистенціальних, прагматичних, неопозитивістських, матеріалістичних та інших), яких дотримуються дослідники педагогіки, залежить напрям педагогічного пошуку, визначення суті, цілей і технологій освітнього процесу.

На основі знань з анатомії та фізіології про будову і життєдіяльність людського організму як єдиного цілого, про морфологічні і функціональні закономірності й особливості вікового розвитку нервової, кістково-м'язової, ендокринної, серцево-судинної, дихальної та інших систем організму, деяких органів тіла, тканин і клітин, педагогіка розробляє умови раціональної організації педагогічного процесу, правильного режиму навчання, виховання, освіти, зміст і методи фізичного, трудового виховання та ін. Вчення І.П. Павлова про вищу нервову діяльність озброює педагогіку розумінням фізіологічних механізмів засвоєння знань, формування умінь, навичок, звичок, допомагає науково обґрунтувати умови і способи навчально-виховної діяльності. Для розуміння механізмів управління фізичним і психічним розвитком навчаних особливо важливо знать закономірності життєдіяльності організму в цілому і окремих його частин, функціональних систем. Знання закономірностей функціонування вищої нервової діяльності по-зволяет педагогіці конструювати що розвивають, обучаючі технології, інструментарій, сприяючий опти-мальному розвитку особистості.

На основі знань з генетики про залежність спадковості дитини від її генотипу, досить складну природу генетичної мутації, функціонально-спрямовану дію генів і хромосом, високу пластичність дитячого організму педагогіка критично переоцінює чимало сталих положень про закономірності людського розвитку, намагається обґрунтувати оптимальні умови для всебічного розвитку кожної дитини, формування її особистості.

Педагогіка органічно пов'язана з психологією. Існує декілька найбільш важливих вузлів зв'язку між ними. Головний з них - предмет дослідження цих наук. Психологія вивчає закони розвитку психіки чело-века, педагогіка розробляє закони управління разви-тием особи. Виховання, освіта, навчання челове-ка є не що інше, як цілеспрямований розвиток пси-хики (мислення, діяльності). Наступний важливий момент - спільність методів досліджень педагогіки і психології. Багато наукових інструментів психологичес-кого пошуку з успіхом служать рішенню власне педа-гогических проблем (психометрія, парне порівняння, пси-хологические тести, анкети та ін.).

Про наявність взаємозв'язку педагогіки і психології свідчать і базові поняття психології, котрі, будучи використаними в педагогічній лекси-ке, сприяють точнішому визначенню явищ, фактів виховання, освіти, навчання, допомагають вы-явить і визначити сутнісне в досліджуваних проблемах. Як наукова дисципліна, педагогіка користується пси-хологическим знанням для виявлення, опису, пояснення, систематизації педагогічних фактів. Так, резуль-таты педагогічної діяльності вивчаються за допомогою психологічних діагност (тестів, анкет і т. д.).

Своєрідним мостом між педагогічною і психологічною науками виступає педагогічна і возрастна психологія, психологія професійної педагогичної діяльності, психологія управління педагогічними системами і багато психологічних досліджень інших областей освіти.

Дані соціології сприяють глибшому осмисленню проблеми соціалізації особи. Результати соціологічних досліджень є базою для рішення педагогічних проблем, пов'язаних з організацією студентського дозвілля, професійною орієнтацією і багатьох інших. Будучи наукою про суспільство як цілісну систему, окремі її складові, про процеси функціонування і розвитку суспільства, соціологія в область своїх теоретичних і практико-прикладных исследова-ний включає проблеми освіти і виховання. У структурі соціологічної науки плідно развиваються такі напрями, як соціологія освіти, соци-ология виховання, соціологія студентства і т. д. Початкове значення для педагогічної науки має філософське знання. Воно є базою для осмислення цілей виховання і освіти в сучасний період раз-вития педагогічного знання. Теорія пізнання дозволяє опосередковано, завдяки спільності законів, визначити закономірності учбово-пізнавальної діяльності і механізми управління нею.

Нові, додаткові можливості для дослідження процесів виховання і навчання відкриває перед педагогікой кібернетика, Використовуючи її дані, педагогічна наука розробляє закономірності, способи і механиз-мы управління учбовим процесом.

У педагогічних дослідженнях активно використовуються дані і багатьох інших наук - юриспруденції, економіки, інформатики, статистики, екології, етнографії, етнології, історії, технічних наук.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]