Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

_electro / МСНД пр. роб. №1 Шпурик К. гр.МгІТ-09

.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
584.19 Кб
Скачать

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ТЕХНОЛОГІЇ ТА ДИЗАЙНУ

Кафедра електромеханічних систем

Звіт по практичній роботі №1

з дисципліни Методологія сучасних наукових досліджень

на тему Аналіз наукової статті

Виконав: ст. гр. МгІТ-09 Шпурик К. О.

Перевірила: к.т.н., доцент Кулік Т.І.

Київ – 2014

ЗМІСТ

  1. Назва наукової статті

  2. Актуальність дослідження на думку автора

  3. Мета і задачі дослідження

  4. Методи розв’язання задачі з прикладами зі статті

  5. Результати дослідження

  6. Додаток 1

Назва наукової статті

М. І. Колиско Дослідження взаємодії нитки з циліндричною напрямною поверхнею / М. І. Колиско, В.Ю. Щербань // Вісник Київського національного університету технологій та дизайну : наук.-фах. вид. / КНУТД. – Київ, 2013. – №5. – С. 44-47.

Актуальність дослідження на думку автора

Взаємодія ниток з циліндричними напрямними поверхнями зустрічається в багатьох технологічних процесах текстильної і трикотажної промисловості. При цьому можна підрозділяти взаємодію ниток з напрямним великої і малої кривини. В даній роботі розглядається останній випадок. Взаємодія ниток з циліндричними напрямними з постійною кривиною поверхні широко зустрічається в трикотажній, ткацькій промисловості, коли відбувається відносне переміщення напрямних та ниток.

Мета і задачі дослідження: удосконалення технологічних процесів легкої та текстильної промисловості повинно базуватися на комплексних дослідженнях процесу взаємодії ниток з напрямними поверхнями малої кривини. Отримання теоретичних залежностей дозволить отримати рівняння для визначення натягу нитки в зоні формування тканини та трикотажу, зменшити відсоток обривів ниток, поліпшити якість готової продукції. В багатьох дослідженнях не враховується нелінійна залежність сили та коефіцієнту тертя при отриманні остаточних рівнянь. Все це призводить до значних розбіжностей між теоретичними та експериментальними залежностями, що не дозволяє використовувати перші при конкретних розрахунках.

Методи розв’язання задачі з прикладами зі статті

На рис.1 показана загальна розрахункова схема. Нитка огинає циліндричну напрямну поверхню радіусу R. Вхідний натяг нитки дорівнює Р0, а вихідний натяг нитки дорівнює P. Кут охоплення ниткою циліндричної напрямної дорівнює φ.

Система диференційних рівнянь, яка описує рівновагу нескінченно малого елемента нитки ds Rd (s – дугова координата) має вигляд:

де P – натяг нитки; – сила тертя, яка діє на нескінченно малий елемент нитки; N– питома нормальна реакція напрямної поверхні.

На рис.2 представлені графічні залежності зміни коєфіцієнта тертя f від попереднього натягу нитки P0 (крива 1), кута охоплення ниткою напрямної φ (крива 2), диаметру циліндричної напрямної d(крива 3).

Рис.2. Графічні залежності коефіцієнта тертя від натягу нитки, кута охоплення та диаметру напрямної

Результати дослідження

Теоретичні дослідження процесу взаємодії ниток з циліндричними напрямними з урахуванням нелінійної залежності сили та коефіцієнту тертя дозволяють визначати натяг нитки з урахуванням її реальних фізико-механічних властивостей, що дозволить удосконалити процес їх переробки на технологічному устаткуванні текстильної та трикотажної промисловості.

Додаток1

Соседние файлы в папке _electro