Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Інженерна графіка. Методичні вказівки - 2012

.pdf
Скачиваний:
172
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
10.51 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ТЕХНОЛОГІЙ ТА ДИЗАЙНУ

Кафедра графіки та нарисної геометрії

Інженерна графіка Технічне креслення

Методичні вказівки до самостійної роботи студентів факультету ТОСУ

при виконанні розрахунково-графічних робіт

КиївКНУТД2012

1

Інженерна графіка (технічне креслення): Методичні вказівки до самостійної роботи студентів факультету ТОСУ при виконанні розрахунковографічних робіт /Упор.: Ю.А. Ковальов, М.В. Кущ, В.І. Князєв. – К.: КНУТД, 2012. - 39 с. Укр. мовою.

Упорядники: Ю.А. Ковальов, канд. техн. наук, доцент М.В. Кущ, канд. техн. наук, професор В.І. Князєв, канд. техн. наук, доцент

Відповідальний за випуск: завідувач кафедри графіки та нарисної геометрії канд. техн. наук, доцент В.І. Князєв

Затверджено на засіданні кафедри графіки та нарисної геометрії. Протокол № 5 від 08.12.2011 р.

Методичні вказівки призначені до самостійної роботи студентів факультету ТОСУ денної форми навчання при виконанні розрахунковографічних робіт.

Містять в собі методичні настанови та приклади виконання завдань.

2

ПРОГРАМА З ІНЖЕНЕРНОЇ ГРАФІКИ

ТЕХНІЧНЕ КРЕСЛЕННЯ

Єдина система конструкторської документації (ЄСКД). Стандарти ЄСКД. Види виробів і конструкторських документів.

Основні правила оформлення креслеників. Основний напис. Формати. Лінії. Шрифти креслярські. Правила нанесення розмірів та граничних відхилень. Геометричне креслення. Спряження. Проекційне креслення. Зображення: види, розрізи та перерізи. Виносний елемент. Побудова похилого перерізу геометричного тіла. Умовності та спрощення.

Аксонометричні проекції. Основні визначення та поняття. Прямокутні та косокутні аксонометричні проекції.

Показники (коефіцієнти) спотворення по аксонометричним осям. Трикутник слідів та його властивості в прямокутній аксонометрії. Поняття про основну теорему аксонометрії.

Рознімні та не рознімні з’єднання. Різьби. Зображення та позначення різьби. Рознімні з’єднання: різьбові (болтом, гвинтом, шпилькою, трубні з’єднання), шпонкові, шліцьові. Не рознімні з’єднання: зварні, заклепкові, з’єднання паянням, склеювання, зшиванням.

Ескізи та кресленики деталей загального машинобудування. Послідовність виконання ескізу деталі з натури. Обмір деталей, нанесення розмірів. Нанесення граничних відхилень. Позначення шорсткості поверхонь. Позначення матеріалу. Технічні вимоги. Написи.

Складальні кресленики та кресленики загального вигляду. Правила виконання. Умовності при виконанні. Нанесення розмірів і позицій. Технічні вимоги та характеристики. Специфікація.

Читання складальних креслеників. Деталювання складальних креслеників або креслеників загального виду.

3

Методичні настанови до виконання завдань

Технічне креслення – одна із дисциплін, яка складає основу підготовки інженерів та інженерно-технічних спеціалістів. Метою вивчення предмету є набуття знань та навиків виконання і читання зображень предметів у відповідності до стандартів Єдиної системи конструкторської документації (ЄСКД).

В теперішній час на території України паралельно діють ідентичні стандарти: національний України „Єдина система конструкторської документації” та міждержавний „Единая система конструкторской документации”. Тому в тексті настанов буде посилання на стандарти обох систем.

Курс технічного креслення слід опановувати в наступній послідовності:

1.Ознайомитися з методичними настановами до виконання завдань.

2.Вивчити основні положення державних стандартів та рекомендованої літератури по певній темі. Занотувати в робочому зошиті основні положення і виконати окремі кресленики.

3.Відповісти на запитання для самоконтролю і записати відповіді в робочий зошит.

4.Виконати графічну роботу у порядку, зазначеному в методичних рекомендаціях до завдання.

Кресленики виконується на аркушах креслярського паперу форматом згідно ГОСТ 2.301-68 (ДСТУ ISO 128-24:2005). Формати креслярських аркушів вибирають залежно від габаритних розмірів креслеників. Розміри форматів визначаються розмірами зовнішньої рамки кресленики (рис. 1). Стандарт встановлює п’ять основних форматів (всі розміри в мм): АО – 841x1189; А1 – 594x841; А2 – 420х594; А3 – 297х420; А4 – 210x297.

Поле кресленика обмежується рамкою, товщина лінії якої не менше ніж 0,7 мм, на відстані 20 мм від лівої межи аркуша (поле для підшивання) та на відстані 5 мм від інших сторін зовнішньої рамки (див. рис. 1).

Рис. 1. Оформлення основних форматів

4

В правому нижньому куті формату виконують єдиний для всіх форматів основний напис кресленика. Форма і розміри основного напису в відповідності до ГОСТ 2.104-68 (ДСТУ ГОСТ 2.104:2006) наведена на рис. 2, а заповнення граф основного напису наведено на рис. 3. Основний напис для формату А4 розміщується тільки вздовж короткої сторони – 210 мм (рис. 1).

Рис. 2. Форма основного напису креслеників і схем

Рис. 3. Приклад заповнення основного напису креслеників і схем

Крім того, на кресленику обов’язкова додаткова графа розміром 70x14 мм у лівому верхньому куті (рис. 4), де записують, повернутим на 1800 відносно основного напису, позначення конструкторського документа.

5

Рис. 4. Додаткова графа

Назва, товщина ліній і їх призначення встановлені ГОСТ 2.303-68 (ДСТУ ISO 128-24:2005). На рис. 5 наведено приклад використання ліній. Відповідно до стандарту, товщина ліній на кресленику повинна становити (мм): лінія суцільна товста основна (лінії видимого контуру) – 0,5...1,4; лінія штрихова (лінії невидимого контуру, лінії виносні, розмірні, осьові – 0,4...0,7.

Рис. 5. Приклад виконання ліній на креслениках

Усі написи на креслениках та інших технічних документах виконуються креслярським шрифтом згідно ГОСТ 2.304-81 (ДСТУ ISO 3098-6:2007). Основні параметри шрифту залежать від розміру шрифту h – висоти великих літер в мм. Щоб зручніше було вивчати форми літер і цифр, шрифти виконують на допоміжній сітці. На рис. 6 наведені розміри шрифту, які використовуються при виконанні креслеників та написів, показана конструкція літер і цифр. Наведено приклад написання шрифту Б, який рекомендується при виконанні завдань на кафедрі.

6

7

Рис. 6. Приклад виконання літер, цифр та знаків

Завдання 1. Основні правила оформлення креслеників

Умова. Накреслити:

а) з верху, в лівій частині аркуша –приклади основних ліній по ГОСТ 2.30368 з зазначенням їх назви та розмірів елементів, які утворюють лінію;

б) з низу, в лівій частині аркуша – зображення деталі, виготовленої з листового матеріалу. Проставити необхідні розміри;

в) з правої сторони аркуша – деякі типи ліній: суцільні товсті основні, штрихові та шрихпунктирні лінії: горизонтальні, вертикальні, по колу та центрові. Виконати приклад графічного зображення матеріалу в розрізі.

Тема передбачає закріплення знань і навичок з основних правил оформлення креслеників, які встановлені державними стандартами:

ГОСТ 2.301-68 (ДСТУ ISO 128-24:2005) – формати;

ГОСТ 2.104-68 (ДСТУ ГОСТ 2.104:2006) – основні написи; ГОСТ 2.302-68 (ДСТУ ISO 5455:2005)– масштаби;

ГОСТ 2.303-68 (ДСТУ ISO 128-24:2005). – лінії;

ГОСТ 2.304-81 (ДСТУ ISO 3098-6:2007). – шрифти креслярські;

ГОСТ 2.306-68 – позначення графічні матеріалів та правила їх нанесення на креслениках;

ГОСТ 2.307-68 – нанесення розмірів і граничних відхилень.

Графічну роботу виконують на форматі АЗ (297x420). Приклад виконання завдання на рис. 8.

Побудови на всіх графічних роботах слід виконувати з використанням інструментів для креслення: лінійка або рейсшина, циркуль та олівцями: з твердим грифелем (Т або НВ) для проведення тонких ліній та наведення креслення, з м’яким грифелем (М-2М або 2В) для виконання написів.

Умовно формат поділяють вертикальною лінією на дві рівні частини. Ліву частину формату ще ділять горизонтальною лінією на дві частини. На верхній частині креслять типи лінії по ГОСТ 2.303-68, з зазначенням їх назви та розмірів. У нижній частині розміщують кресленик деталі, яка виготовлена з листового матеріалу.

Креслення виконують в масштабі 1:1. Довжина деталі 100 мм.

Величина зображення деталі вибирається так, щоб поле кресельника було використано раціонально. При кресленні виносних та розмірних ліній, постановці розмирів необхідно враховувати вимоги ГОСТ 2.307-68. Приклади деякі з них наведені на рис. 7.

На правій частині формату креслять деякі типи ліній: суцільні товсті основні, штрихові та шрихпунктирні лінії: горизонтальні, вертикальні, по колу та центрові. Виконують приклад графічного зображення матеріалу в розрізі, а саме виконання штриховки деталей з металу та неметалу, виконання штриховки двох суміжних деталей.

8

Рис. 7. Нанесення виносних та розмірних ліній

Запитання для самоконтролю:

Приклад виконання завдання 11

1.Скільки аркушів формату А4 вміщує аркуш формату А1? 2.7.

2.Як утворюються додаткові формати креслеників? Рис.

3.Чим визначається розмір шрифту?

4.Чому дорівнює висота малих літер порівняно з великими?

5.Чи можливе використання в креслениках прямого шрифту?

6.Від чого залежить товщина суцільної товстої основної лінії?

7.Якими лініями і якої товщини треба креслити лінії основні, центрові, виносні, розмірні, лінії невидимого контуру?

8.Як проводити центрові лінії кола діаметром меньше12 мм?

9.У яких одиницях проставляють розміри на креслениках?

10.На якій мінімальній відстані проводять розмірну лінію від контуру? Від паралельної розмірної лінії?

11. Як виконують розмірні лінії та наносять розмірні числа, якщо не вистачає місця для стрілок та чисел?

Література: [5] – с. 9-23, [6] – с. 111-125.

9

10