Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вступ курсова конструювання (Автосохраненный).docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
35.79 Кб
Скачать

2.2 Обґрунтування композиційного рішення

Розробляючи колекцію, велике значення надається створенню ескізного листа. Робота над композицією, являє собою індивідуальне мислення, уявлення та ідеї, що потім реалізуються у конкретному творі.

Так, як в курсовому проекті розроблені чоловічі напівчеревики оригінальної конструкції з декоративною шнурівкою тож на перше місце виносяться естетичні вимоги, які висуваються до зовнішнього вигляду взуття: колір, фактура, характер.

При створенні композиційного рішення та створення колекції потрібні знання з композиції, яка включає в собі естетичні вимоги, які висуваються до зовнішнього вигляду взуття: правила, закони, прийоми, елементи виразності.

Композиція – це складання зіставлення всіх елементів художнього твору в одне єдине ціле художнього твору, при умові, що всі елементи між собою та одне одного підсилюють, доповнюють і пов’язані між собою.

В свою чергу, правила композиції включають у собі такі складові: гармонійність, пропорції, масштаб, ритми, симетрія, асиметрія, схожість, тотожність.

Працюючи над композицією були використанні такі закони композиції як:

Закон цільності – знаходження конструктивної ідеї здатної об’єднати в одне єдине ціле усі компоненти майбутнього твору.

Закон життєвості – це типовість характеру та типовість обставин в яких розвивається композиція.

Закон новини – це художній образ який несе щось нове.

Закон контрастів – це діюча сила композиції, яка викликає її виразність, контраст розмірів, форм, ліній, кольорів.

Закон підлеглості – усіх закономірностей та умов композиції єдиному художньому задуму.

В моделі, що проектується, застосовані такі таки закони композиції: цільність проявляється у співвідношенні деталей, ліній; закон новизни – у використанні фактурної шкіри. Також застосовані правила гармонійності: масштаб, ритми, схожість, тотожність, пропорції, симетрія та асиметрія, нюанс та контраст. Елементи виразності: лінія, колір, фактура матеріалів, декоративні елементи.

В процесі розробки теми автор використав функціонально – декоративний елемент - переплетення, а точніше кажучи історію його модернізації з використання в одязі до використанні у взутті. Саме переплетення стало головною родзинкою колекції.

При створенні ескізів, які спираються на дану тематику, були використані такі прийоми: колорит хроматичний, з використанням синього та частково жовтого кольору. Саме таке поєднання кольорів підкреслює велич та благородність колекції.

В декорі моделей взуття - наявність переплетення яке несе як декоративне так і функціональне значення. Фактура має велике значення у виготовлені взуття, тому було взято за основу матеріал нубук, який якомога краще зміг передати ідею.

2.3 Конструктивна характеристика взуття, що проектується

Взуття що проектується – чоловічі напівчеревики оригінальної конструкції. Заготовка оздоблена декоративним переплетенням, яке частково з’єднує берці з союзкою на бокових поверхнях взуття. Дана модель клейового методу кріплення з гумовою підошвою.

Заготовка складається з деталей верху: берців, союзки, язичка та закріпки.

З внутрішніх деталей: ЗВР, підкладка під берці, союзку, підкладка під язичок.

З проміжних деталей: міжпідкладка під берці, союзку.

Обробка видимих країв виконується в загибку по контуру берців. Взуття кріпиться на стопі за допомогою шнурівки.

Для деталей верху було використано матеріал нубук (дописати)

Для внутрішніх деталей використовується підкладка зі свинячої шкіри, яка має гарні гігієнічні властивості, також ця сировина має не велику вартість .

Для проміжних деталей використовують матеріал з термопластичним клейовим точеним покриттям, які служать для меншої тягучості деталей. В даній моделі це обов’язково, адже нубук є дуже тягучим.

Для задників та підносків було використано термопластичний матеріал. Вони водостійкі і добре зберігають пружні властивості при носінні взуття..

До зовнішніх деталей низу відноситься гумова підошва литтєвого методу виготовлення. Гума має опір до стирання, хороші фізико – механічні властивості, добре формується.

До внутрішніх деталей низу відносяться: устілковий вузол, який передбачає основну устілку, геленок і напівустілку. Геленок виготовлений з металу для кращого тримання стопи забезпечує необхідну жорсткість п’ятково – геленкового відділу взуття. Устілка та напівустілку – з устілкового картону – він має більшу жорсткість чим звичайний картон.

Проміжні деталі низу: простилка виготовляється з простилачного картону або відходів матеріалів.

За рахунок ексклюзивного матеріалу надається естетичність та ексклюзивність взуття.