Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова_Проектування інформаційної системи автоматизації автомобільного магазину.docx
Скачиваний:
83
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
226.61 Кб
Скачать
  1. Діаграма розгортання

Діаграма розгортання — діаграма  на якій відображаються обчислювальні вузли під час роботи програми, компоненти, та об'єкти, що виконуються на цих вузлах. Компоненти відповідають представленню робочих екземплярів одиниць коду. Компоненти, що не мають представлення під час роботи програми на таких діаграмах не відображаються; натомість, їх можна відобразити на діаграмах компонентів. Діаграма розгортання відображає робочі екземпляри компонентів, а діаграма компонентів, натомість, відображає зв'язки між типами компонентів.

Діаграма розгортання в UML моделює фізичне розгортання артефактів на вузлах.

Вузли представляються, як прямокутні паралелепіпеди з артефактами, розташованими в них, зображеними у вигляді прямокутників. Вузли можуть мати підвузли, які представляються, як вкладені прямокутні паралелепіпеди. Один вузол діаграми розгортання може концептуально представляти безліч фізичних вузлів, таких, як кластер серверів баз даних.

Існує два типи вузлів:

  • Вузол пристрою;

  • Вузол середовища виконання.

Вузли пристроїв - це фізичні обчислювальні ресурси зі своєю пам'яттю і сервісами для виконання програмного забезпечення, такі як звичайні ПК, мобільні телефони.

Вузол середовища виконання - це програмний обчислювальний ресурс, який працює всередині зовнішнього вузла і який надає собою сервіс, який виконує інші виконувані програмні елементи.

Діаграму розгортання системи можна описати наступним чином. Працівник взаємодіє із системою шляхом використання програми управління магазином. Програма відправляє запити та отримує відповіді від web-сервера. Сервер надає користувацький інтерфейс, а також – використовує інтерфейс бази даних для доступу до даних, їх зміни, видалення, модифікації.

Рис.7.1 Діаграма розгортання

  1. Діаграма класів

Центральне місце в об'єктно-орієнтованому програмуванні займає розробка логічної моделі системи у вигляді діаграми класів. Діаграма класів (class diagram) служить для представлення статичної структури моделі системи в термінології класів об'єктно-орієнтованого програмування. Діаграма класів може відображати, зокрема, різні взаємозв'язки між окремими сутностями предметної області, такими як об'єкти і підсистеми, а також описувати їх внутрішню структуру і типи відносин.

Діаграма класів є граф, вершинами якого є елементи типу «класифікатор», пов'язані різними типами структурних відносин.

Є два основних види статичних зв'язків:

• асоціації;

• підтипи.

Діаграма класів може також містити інтерфейси, пакети, відносини і навіть окремі екземпляри, такі як об'єкти та зв'язку.

На даній діаграмі не вказується інформація про тимчасові аспекти функціонування системи. З цієї точки зору діаграма класів є подальшим розвитком концептуальної моделі проектованої системи.

Клас (class) в мові UML служить для позначення безлічі об'єктів, які мають однаковою структурою, поведінкою і відносинами з об'єктами з інших класів. Графічно клас зображується у вигляді прямокутника, який додатково може бути розділений горизонтальними лініями на розділи або секції. У цих розділах можуть зазначатися ім'я класу, атрибути (змінні) і операції (методи).

Ім'я класу має бути унікальним в межах пакету, який описується деякою сукупністю діаграм класів або однієї діаграмою. Воно вказується в першій верхній секції прямокутника. Імена класів утворюють словник предметної області.

Атрибути класу або властивості записуються в другій зверху секції прямокутника класу. В UML кожному атрибуту класу відповідає окремий рядок тексту, який складається з квантора видимості атрибута, імені атрибута, його кратності, типу значень атрибута.

Операції класу або методи записуються в третій зверху секції прямокутника. Операція (operation) являє собою деякий сервіс, що надається кожним екземпляром класу за певних вимог. Сукупність операцій характеризує функціональний аспект поведінки класу. Запис операцій класу в мові UML також стандартизований і підпорядковується певним синтаксичним правилам. При цьому кожній операції класу відповідає окремий рядок, яка складається з квантора видимості операції, імені операції, виразу типу повертаємого операцією значення.

Діаграми класів можуть застосовуватися і при прямому проектуванні, тобто в процесі розробки нової системи, і при зворотному проектуванні - описі існуючих і використовуваних систем.

Інформація з діаграми класів безпосередньо відображається у вихідний код програми - у більшості існуючих інструментів UML-моделювання можлива кодогенераціі для певної мови програмування (зазвичай Java або C++). Таким чином, діаграма класів - кінцевий результат проектування і відправна точка процесу розробки.

Для прикладу генерації коду я обрала мову програмування Java та згенерувала усі класи, описані в системі. Результат генерації наведений в Додатках.

Рис. 8.1 Діаграма класів