Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МАГНЕТИЗМ.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
1.76 Mб
Скачать

Хід виконання роботи

1. Зібрати електричне коло з тангенс-бусолі G, амперметра А,

реостата R, перемикача К і джерела струму (рис.2).

2. Повертаючи тан-генс-бусоль, устано-вити її в площині магнітного мериді-ана, тобто так, щоб стрілка компаса була спрямована вздовж горизон-тального діаметра бусолі, а один кінець стрілки збіг-ся з поділкою 0 на коловій шкалі компаса.

3. Замкнути електричне коло з допомогою перемикача К і з допомогою повзуна реостата виставити певне значення постійного струму через бусоль на міліамперметрі (наприклад 100 мА).

4. Як тільки стрілка компаса зупиниться в положенні рівноваги, по коловій шкалі компаса зробити відлік кута відхилення стрілки 1.

5. Не змінюючи положення повзуна реостата, перевести перемикач в інше положення, при цьому зміниться напрямок струму в колі (щоб виключити неточність початкового виставлення колового контура в площині магнітного меридіана), і виміряти величину відхилення стрілки 2. Для розрахунків беруть середнє значення з цих двох показів 1 і 2.

6. Повторити дослід 7-10 разів для різних струмів, що течуть через тангенс-бусоль, які встановлюють, плавно змінюючи положення повзуна реостата.

7. Результат вимірювань занести в Таблицю 1.

Таблиця 1

№ п/п

І, А

1

2

tg

tg2

1

2

3

4

5

6

7

P = 0,95; t7 = 2,45

C

C

H3

H3

Обробка результатів вимірювань

1. Відповідно до формули (4) I = Ctg, сила струму є лінійною функцією tg. Застосовуючи метод найменших квадратів (див. “Методи обробки результатів вимірювань”), розрахувати постійну С і надійну (довірчу) границю її визначення.

2. За формулою (5) визначити найбільш імовірне значення горизонтальної складової магнітного поля Землі в СІ.

3. Обчислити границю надійного інтервалу похибки результату вимірювань напруженості магнітного поля Землі, використовуючи метод визначення похибок непрямих вимірювань:

, де D1 =С ; D2 =r .

4. Записати результат вимірювань величин С і Н3 у їхніх надійних інтервалах.

Індивідуальні завдання

1. За завданням викладача взяти певне початкове значення вимірюваного струму, що проходить через бусоль і певний інтервал між значеннями струмів у послідовних вимірюваннях.

2. За завданням викладача результати вимірювань опрацювати одним з наступних способів:

а) за формулою обчислити значенняС для всіх виміряних І та , знайти найбільш імовірне значення С, потім за формулою знайти горизонтальну складову напруженості магнітного поля Землі;

б) обчислити всі значення Н3 за виміряними даними, використовуючи формулу , потім знайти найбільш імовірне значенняН3. Величину С визначити за формулою ;

в) побудувати графік залежності , за яким знайтиС як тангенс кута нахилу прямої, а потім з формули визначитиН3;

г) розрахувати С, використовуючи метод найменших квадратів, а потім визначити Н3.

3. Студентам, що добре встигають, можна запропонувати провести експеримент, розміщуючи коловий провідник під різними кутами до площини магнітного меридіана, а потім, одержавши робочу формулу і зробивши відповідні вимірювання, виконати обробку результатів способом б).

Соседние файлы в предмете Физика