Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шкрібляк У.В. Релігієзнавство.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
04.02.2016
Размер:
95.74 Кб
Скачать

Висновок

За роки незалежності в Україні набули поширення новітні релігійні течії та культи. Поширення їх відбувалося з певною особливістю – найчастіше нові релігії приходили в Україну з учнями, послідовниками.

Власних українських новоутворень серед них майже немає, окрім Великого Білого Братства та деяких рідновірських течій. Більшість нових релігій привнесені в Україну з-за кордону шляхом активної місіонерської роботи на українських теренах їхніх адептів. Всі нові релігії виникли як відповідь на той духовний вакуум, який утворився в Україні після краху марксистсько-ленінської ідеології та неприйняття застарілих, заформалізованих форм роботи традиційних конфесій.

В офіційній статистиці Державного комітету України у справах релігій новоутворення у 2004р. нарахували 1582 організації, понад 50 напрямків, серед яких найчисельніші - неохристиянські – 1352 (в тому числі 1112 харизматичних). Новітні релігії дислокуються переважно в східних та південних областях України.

Нові релігії, по суті, один із феноменів духовної культури. Якщо вони виникають, знаходять прибічників, значить в них є потреба, адже „попит народжує пропозицію”. Засуджувати діяльність деяких культів можна, але все ж таки більшість з нових релігій відрізняються своєю демократичністю, толерантним ставленням до прихильників інших релігійних традицій.

Список літератури

  1. Докаш В.І., Лешан В.Ю. Загальне релігієзнавство: Навчальний посібник. – Чернівці, 2005

  2. Кислюк К.В., Кучер О.М. Релігієзнавство: Навчальний посібник. – Київ, 2004

  3. Лубський В.І., Лубська М.В. Історія релігій: Підручник. – Київ, 2004

  4. Митрохин Л. Религии „Нового века”. – Москва, 1985

  5. Нові релігійні течії та організації в Україні/ Упорядник Л.Филипович. – Київ, 1997

  6. Черній А.М. Релігієзнавство: Посібник. – Київ, 2003

16