Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
istoriya_defak_1_kurs_modulna.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
315.9 Кб
Скачать

Тема 16. Модернізація економіки та модернізаційні

процеси в соціальній сфері.

Модернізація економіки в Україні: загальне і специфічне. Цукрова революція в Наддніпрянській Україні – перший акт промислового перевороту. Селянська реформа та аграрний сектор української економіки. Розвиток важкої промисловості, особливості першої індустріалізації в Україні. Роль Півдня як економічної складової України. Місце України у світовій економіці. Міжнародні економічні зв’язки. Революція 1848 р. та початок модернізацій них процесів у західноукраїнських землях.

Селяни і поміщики після реформи 1861 р.: вибір шляху. Формування нового типу особистості. Риси українського підприємця – модернізатора. Етика підприємництва. Благодійництво та меценатство. Формування робітничого класу та системи соціального партнерства в Україні. Становлення української інтелігенції. Урбанізація. Створення міської культури. Початок модернізації соціальних процесів в західноукраїнських землях.

Тема 17. Національний рух українців кінця хіх – початку хх ст.: процеси політизації

Селянські виступи ХІХ ст.: від стихійності до народження політичної свідомості. Робітничий рух в Україні в ХІХ ст. Марксизм в Україні. Виникнення революційної соціал-демократії. Земський рух як ліберальна опозиція. Ініціативи земств – конституціоналістів в Україні. Студентство як авангард революційного руху.

Наддніпрянська Україна: формування масової національної та політичної свідомості. Галичина – «Український П’ємонт». Національне відродження на Буковині. Національний рух у Закарпатській Україні.

Тема 18. Революція 1905 – 1907 рр. Як фактор політичної

модернізації українського суспільства

Розвиток промисловості в Україні на межі століть. Виробнича структура і національний склад робітників. Становище сільського господарства. Столипінська аграрна реформа. Українські партії в Австро-Угорщині і участь їх у суспільно-політичному житті. Створення і діяльність українських парті Наддніпрянщини. Робітничий, селянський і загальнодемократичний рух в Україні.

Перша російська революція 1905 р. Наростання революційного руху, збройні повстання. Поразка збройних повстань і спад революції. Третьочервнева монархія. Столипінська реакція. Пожвавлення страйкового руху восени 1910 р. Політизація українського національного руху і посилення антиукраїнської політики царського уряду.

Тема 19. Україна в Першій світовій війні

Причини і характер війни. Ставлення до війни різних класів і політичних партій. Воєнні дії в 1914—1916 pp. Нищення українства в роки війни. Громадський рух у Східній Галичині в 1915 р. Українські січові стрільці. Загострення суспільно-політичних суперечностей в Україні в роки Першої світової війни. Господарська розруха в Україні в роки війни. Наростання революційної кризи.

Тема 20. Виклики революції. Перемоги і поразки

українського державотворення (1917 – 1920 рр.)

Причини, характер і періодизація революції. Утворення Центральної Ради. Українська Центральна Рада як головний орган управління Україною. (березень 1917 — квітень 1918 pp.) Державотворча діяльність Центральної Ради. Стосунки між Тимчасовим урядом Росії та Центральною Радою. Більшовицький переворот. Проголошення Української Народної Республіки. Радянсько-українська війна. Четвертий універсал Центральної Ради. Українська держава часів гетьмана П. Скоропадського (29 квітня — 14 грудня 1918 p.). Проголошення Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР). Окупація Північної Буковини, Бессарабії та Закарпаття іноземними військами. Українська Народна Республіка за доби Директорії (грудень 1918 — грудень 1920 pp.) Причини поразки і уроки Української національно-демократичної революції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]