Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
istoriya_defak_1_kurs_modulna.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
315.9 Кб
Скачать

Тема 4. Слов’янські племінні союзи Центрально-Східної Європи.

Становлення давньоруської держави.

Праслов’янські археологічні культури на території Південно-Східної Європи. Проблема слов’янського етногенезу: основні концепції. Слов’янські племена в історичну добу. Формування слов’янських племінних союзів. Антський племінний союз та інтерпретації його історії. Племінні союзи склавинів та венедів. Племінні об’єднання східнослов’янських етносів. Держава полян та літописна легенда про її заснування. Гіпотези походження державності Русі. Руська держава у ІХ – Х ст.

Тема 5. Київська Русь в епоху піднесення й розквіту.

Політична дезінтеграція Русі.

Хрещення Русі Володимиром великим в легендах та фактах. Контури державної будівлі Русі ХІ ст.: законодавство, адміністративний та політичний устрій, економічне підґрунтя. Люди Русі: соціальна стратифікація, відношення до влади, функції кожного стану. Розквіт культури за часів Володимира та Ярослава. «Давньоруська народність» як історична проблема.

Боротьба князів за Київ у ХІІ – ХІІІ ст. Русь і Степ: вороги та сусіди. Роль степових народів в етногенезі східнослов’янських народів. Імперія Чингізхана перед нападом на Русь. Походи Батия, створення Золотої Орди. Занепад Київської держави та утворення на її руїнах самостійних князівств.

Тема 6. Південна Русь після навали орд Батия.

Піднесення Галицько-Волинської держави.

Оформлення території Галицько-Волинського князівства. Династія Ростиславичів та її «сепаратизм» стосовно Києва: причини і наслідки. Роман Мстиславич та його діяльність по об’єднанню Галицько-Волинського князівств. Стосунки Галицько-Волинської держави із сусідами, її роль в Європі. Війни за «галицьку спадщину» після загибелі Романа. Данило Галицький, його діяльність. Боротьба Галицько-Волинської Русі із Ордою. Смерть Данила і новий переділ земель Галицького та Волинського князівств. Останній розквіт держави за правління Юрія І. Припинення династії Даниловичів – фінал києво-руської історії. Куди «перетекла» історія Київської Русі: дискусії сучасних науковців та претензії політиків.

Тема 7. Велике князівство Литовсько-Руське XIV – XV ст.

Галицька та Подільська Русь наприкінці XIV – в середині XVI ст. Зміни в етнічному складі мешканців, конфесійна та етнічна строкатість міст. Католицька та православна церкви в духовному житті Галицької та Подільської Русі. Розповсюдження магдебурзького права. Полонізація державного життя після Кревської унії.

Київська та Волинська землі під владою перших Гедиміновичів. Велике Князівство Литовське за Ольгердовичів і Вітовта. Кревська унія, її причини та наслідки. Боротьба української шляхти за суверенітет у складі Литовського князівства. Зміна паритету сил Литви та Московської держави і повстання Михайла Глинського. Усамостійнення Київської митрополії, проблеми співжиття православних з католиками.

Тема 8. Українські землі у складі Речі Посполитої.

Люблінська унія, її значення для українського народу. Спалах князівської боротьби за суверенітет після унії 1569 р. Литовські статути та реформи 1560-х рр. Селяни, бояри, міщани: специфіка життєвого укладу. Народження ідеології «старожитнього народу руського» як першої форми національної ідеї.

Спір про витоки українського козацтва – відображення в історіографії політичних настроїв суспільства. Кримське ханство як каталізатор виникнення українського козацтва. Запорозька Січ князя Байди-Вишневецького.

Релігійні суперечки між католиками, православними та протестантами. Ідея між церковної унії, її витоки та захисники. Два собори в Бересті 1596 р. Словесна війна довкола Берестейської унії. Шляхта і міщани в обороні «православного благочестя». Нова політична свідомість, козаки, духовенство та міщани як її носії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]