Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
istoriya_defak_1_kurs_modulna.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
10.06.2015
Размер:
315.9 Кб
Скачать

1.2. Форми проведення поточного та підсумкового контролю

Для контролю засвоєння матеріалу з дисципліни «Історія України» застосовуються такі форми поточного контролю:

  • підготовка доповідей та рефератів з окремих тем та розділів курсу;

  • проведення письмових опитувань студентів;

  • проведення колоквіумів.

Навчальний процес курсу «Історія України» закінчується іспитом.

    1. ЗМІСТ КУРСУ

Тема 1. Люди кам’яного та бронзового віків на території сучасної України

Вступ. Предмет та завдання курсу. Основні принципи історії як науки. Наукова періодизація і характеристика основних періодів історії України.

Процес переходу від тваринного світу до людського суспільства на території України. Початок антропогенезу за часів палеоліту. Поява архантропів на території сучасної України та їх подальша еволюція. Матеріальна культура та побут ранньопалеолітичної людини. Духовна культура та суспільний устрій.

Пізньопалеолітичне населення України. Виникнення сучасної людини. Матеріальна культура, господарство та побут пізньопалеолітичної людини. Суспільний устрій та духовна культура за часів пізнього палеоліту.

Особливості існування людського суспільства в епоху мезоліту. Господарство та матеріальна культура. Суспільний устрій та духовна культура. Неолітична революція та її наслідки. Археологічні культури неоліту на території України.

Енеолітичні суспільно-культурні утворення на території України. Господарство, матеріальна та духовна культура землеробів. Трипільська культура – найдавніша протоцивілізація на теренах України. Значення Трипільської культури для формування праслов’янської спільноти. Сусіди Трипільської культури – скотарські племена та їх роль в майбутньому українському культурогенезі.

Епоха бронзи на території України. Різноманіття археологічних культур бронзової доби, їх відмінності. Відгомони культури періоду бронзи у майбутньому формуванні східнослов’янських племен.

Тема 2. Українські землі в добу раннього заліза

Українські Степ і Лісостеп у кіммерійську добу. Кіммерійці – найдавніший відомий з писемних джерел народ на території України. Матеріальна та духовна культура кіммерійських племен.

Скіфський світ. Формування і занепад скіфської племінної спільноти. Сприйняття скіфів сучасниками та відображення їх в писемних джерелах. Роль історичної пам’яті про Велику Скіфію у формуванні української державницької ідеї.

Сармати в Північному Причорномор’ї. Особливості сарматської культури та побуту. Протослов’янські людські спільноти за часів скіфів та сарматів. Ідея «Великої Сарматії» в українській історіографії XVII – XVIII ст.

Тема 3. Античні міста-держави Північного Причорномор’я

Грецька колонізація Північного Причорномор’я – причини, форми, характер та напрями. Основні етапи розвитку еллінської спільноти на теренах майбутньої України. Античні держави Північного Причорномор’я в системі античної культури. Грецькі держави Північного Причорномор’я та Нижнього Подністров’я у стосунках з місцевими племенами.

Античний світ періоду Давнього Риму та грецькі поселення на теренах України. Боспорська держава, її місце в ойкумені. Культурний взаємообмін між античними полісами римської доби та місцевими племенами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]