Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
246
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
4.01 Mб
Скачать

Будова і принцип роботи газоаналізатора уг-2.

Принцип роботи газоаналізатора УГ-2 заснований на зміні забарвлення індикаторного порошку в трубці після просмоктування через неї повітря, що містить досліджуваний газ. Довжина забарвленого шару в скляній трубці, яку визначають шляхом прикладання до спеціальної шкали, пропорційна концентрації шкідливих газів чи парів у повітрі і часу просмоктування.

Прилад УГ–2, зображений на рис. 2.1, складається із корпусу 1, всередині якого знаходиться гумовий сильфон 2 і стакан з пружиною 3. У внутрішніх гофрах сильфона встановлені кільця 4 для надання йому жорсткості і збереження постійного об'єму. На верхній платі 9 розміщена нерухома втулка 7 для направлення штоку 6 при стисканні сильфона і фіксатор 8. На штуцер 11 з внутрішньої сторони одягнута гумова трубка 12, яка в нижній частині з'єднана з сильфоном.

Для взяття повітря з метою його аналізу до кінця гумової трубки 10 приєднується спеціальна індикаторна трубка. На поверхні штока розміщено чотири канавки з двома поглибленнями 5. При ході штока від одного поглиблення до іншого сильфон забирає заданий об'єм досліджуваного повітря.

Рис. 2.1. Газоаналізатор УГ - 2

1- корпус; 2 - сильфон; 3 - пружина; 4 – кільце розпірне; 5 – канавка з двома поглибленнями; 6 - шток; 7 - втулка; 8 - фіксатор; 9 - плата, 10 – трубка гумова; 11 - штуцер; 12 - трубка гумова.

Методика визначення концентрації газів у повітрі.

Перед проведенням аналізу стиснути сильфон штоком до верхнього отвору на об'єм 400 мл. і зафіксувати це положення фіксатором. Гумову грубку перегнути і затиснути затискачем. Відвести фіксатор і після ривка штока відпустити його. Повітрянозабірний пристрій рахується герметичним, якщо протягом 10 хв. не спостерігається переміщення штока.

Для проведення аналізу і визначення концентрації шкідливих випарів потрібно підібрати індикаторну трубку відповідно до шкідливого газу і шток з надписом відповідного об'єму. Вставити шток в отвір газоаналізатора і стиснути сильфон. Звільнити індикаторну трубку від герметизації і приєднати її до гумової трубки.

Якщо в досліджуваному повітрі містяться гази або пари, що заважають визначенню, їх необхідно вловити фільтруючим патроном, який приєднують за допомогою гумової трубки до індикаторної вузьким місцем в дотик. Відкрити вентиль балону з газом, закрити витяжну шафу і вставити другий кінець індикаторної трубки в отвір у шафі.

Натиснути однією рукою на головку штока, іншою відвести фіксатор. Як тільки шток почне рухатись, фіксатор відпустити.

Після припинення руху штока вимкнути вентиляцію шафи, відкривши шафу, закрити вентиль на балоні. Зняти індикаторну трубку. Зрівнявши нижню межу стовпчика забарвленого порошку індикаторної трубки з початком вимірювальної шкали, знайти цифру за шкалою (рис. 2.2.). Ця цифра вказує концентрацію досліджуваного газу. Далі патрон від'єднати від індикаторної трубки, закрити заглушками і покласти в ексикатор. Вимкнути вентиляцію шафи.

Рис.2.2. Шкали для визначення концентрації шкідливих речовин за допомогою газоаналізатора УГ-2

Допустима концентрація окремих речовин у повітрі наведена в таблицях додатків 1-3.