Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
245
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
4.01 Mб
Скачать

141

ВІННИЦЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ МИХАЙЛА КОЦЮБИНСЬКОГО

Кафедра технологічної освіти, економіки

та безпеки життєдіяльності

Охорона праці в галузі освіти Навчально-методичний посібник

Вінниця – 2013

Рецензенти:

- В.М. Гречко, викладач вищої категорії навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Вінницької області;

- О.В. Марущак, кандидат педагогічних наук, доцент та безпеки життєдіяльності ВДПУ ім. М. Коцюбинського.

Рекомендовано до друку методичним семінаром кафедри технологічної освіти, економіки та безпеки життєдіяльності Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського (протокол №5 від

31. 10. 2012 р.).

У посібнику наведені теоретичні відомості для 12 практичних занять з курсу «Охорона праці в галузі освіти» і контрольні запитання для самостійної роботи студентів педагогічних університетів різних спеціальностей.

Охорона праці в галузі освіти. Навчально-методичний посібник

/ Гаркушевський В.С., Іванчук А.В., Матвійчук А.Я., Мельник М.В., Савчук І.В., Стінянський В.Л., Цвілик С.Д. – Вінниця: 2013. - 147 с.

© Гаркушевський В.С., Іванчук А.В., Матвійчук А.Я., Мельник М.В., Савчук І.В., Стінянський В.Л., Цвілик С.Д., 2013.

ЗМІСТ

Зміст

3

Передмова

4

Практична робота №1.

Вивчення нормативної документації з охорони праці в установах освіти

5

Практична робота №2.

Дослідження загазованості атмосферного повітря

12

Практична робота №3.

Дослідження ефективності освітлення у виробничих і навчальних приміщеннях та на робочих місцях

21

Практична робота №4.

Гігієна та охорона праці користувача персонального комп’ютера

34

Практична робота №5.

Дослідження, мікрокліматичних умов в навчально-виробничих приміщеннях і на робочих місцях

44

Практична робота №6

Вогнегасні речовини, матеріали і технічні засоби повідомлення і гасіння пожеж

55

Практична робота №7

Евакуація під час пожежі

67

Практична робота №8.

Вивчення впливу електричного струму на організм людини

80

Практична робота №9

Захисні заземлення і занулення та їх розрахунок

88

Практична робота №10

Природне освітлення та його розрахунок

95

Практична робота №11

Розслідування нещасних випадків у навчальних закладах

101

Практична робота №12

Методика складання інструкцій з охорони прані та пожежної безпеки

117

Література

136

ПЕРЕДМОВА

«Охорона праці в галузі освіти» вивчається у вищих закладах освіти з метою формування в майбутніх фахівців знань щодо стану і проблем охорони праці в галузі відповідно до напрямку їх підго­товки, складових системи управління охороною праці, її функціонування та шляхів, методів і засобів забезпечення умов виробничого середовища і безпеки праці в галузі згідно з чинними законодавчи­ми та іншими нормативно-правовими актами. Дана навчальна дисципліна базується на знаннях з питань безпеки життєдіяльності, охорони праці, основ медичних знань, отриманих студентами при вивченні навчальних дисциплін освітньо-кваліфікаційного рівня ба­калавр і передбачає вивчення питань охорони праці стосовно галузі освіти та особливостей професійної діяльності майбутніх фахівців, що навчаються за ОКР спеціаліст і магістр.

Охорона життя і здоров'я громадян у процесі їх трудової діяльності, створення безпечних умов праці - одне з найважливіших державних завдань. Успішне його вирішення значною мірою залежить від належної підготовки фахівців усіх освітньо-кваліфікаційних рівнів з питань охорони праці. Підвищення якості підготовки фахівців з вищезазначених питань — об'єктивна вимога часу.

З метою підвищення рівня підготовки майбутніх учителів з питань охорони праці та практичної реалізації принципу пріоритетності охорони життя та здоров'я працівників у відношенні до результатів навчально-виробничої діяльності, наказом Міністерства освіти України "Про вдосконалення навчання з охорони праці й безпеки життєдіяльності у вищих закладах освіти України" від02. 12. 1998 p. № 420 вводиться вивчення студентами усіх вищих закладів дисциплін "Безпека життєдіяльності", "Основи охорони праці" (рівні "молодший спеціаліст", "бакалавр") та "Охорона праці в галузі"(освітньо-кваліфікаційні рівні "спеціаліст" та "магістр"). Для педагогічних університетів на випускних курсах спеціалістів і магістрів рекомендується вивчення дисципліни"Охорона праці в галузі освіти" та включення розділу (питань) з охорони праці до дипломних робіт.

Цей курс передбачає на завершальному етапі підготовки фахівців усіх освітньо-кваліфікаційних рівнів систематизацію, поглиблення, доповнення та закріплення раніше одержаних знань, надання їм практичного спрямування щодо вирішення завдань з охорони праці стосовно їх майбутньої професійної діяльності.

Практична робота №1