Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
246
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
4.01 Mб
Скачать

Приклади вибору типу та визначення необхідної кількості вогнегасників для деяких об'єктів:

Приклад 1. Склад ЛЗР; площа 30 м2. Категорія приміщення складу ЛЗР-А, клас можливої пожежі - В. Враховуючи наявність невеликої кількості ЛЗР, а, отже незначні розміри осередку можливої пожежі, доцільно встановити в даному приміщенні один переносний повітряно-пінний вогнегасник ВГГП -10. При цьому не порушується вимога до того, що відстань від можливого осередку пожежі до місця розташування вогнегасника не повинна перевищувати 30м.

Приклад 2. Деревообробні майстерні; площа 300 м2. У приміщенні знаходиться твердий горючий матеріал (деревина). Категорія приміщення - В, клас можливої пожежі - А. Для захисту майстерень необхідно два пінних вогнегасники місткістю 10 л. Рівноцінний захист забезпечується також двома порошковими вогнегасниками місткістю 5 л. Відстань між вогнегасниками та місцем можливого займання не повинна перевищувати 40 м.

Приклад 3. Механічні майстерні, в яких встановлені металорізальні верстати, займають площу 320 м2. У приміщенні здійснюється механічне оброблення металів у холодному стані. Категорія приміщення Д, клас можливої пожежі Е (можливе займання електродвигунів верстатів). У майстернях необхідно встановити 2 порошкових або 2 вуглекислотних вогнегасників місткістю 5 л. В зв'язку з тим, що осередками можливої пожежі с електродвигуни верстатів, вибираємо 2 вуглекислотні вогнегасники типу ВВ-5. Відстань між вогнегасниками та місцем можливого займання становить не більше 70 м.

Приклад 4. Комп'ютерне приміщення; площа 250 м2. У приміщенні знаходиться твердий горючий матеріал (папір). Категорія приміщення - В, клас можливої пожежі - А. Рекомендується оснастити дане приміщення двома пінними вогнегасниками місткістю 10 л, або порошковими місткістю 5 л. Бажано для захисту приміщення встановити два вуглекислотних вогнегасники типу ВВ-5 у зв'язку з тим, що в ньому знаходяться матеріальні цінності (комп'ютери).

Завдання 1. Вибрати тип і визначити необхідну кількість вогнегасників та інших первинних засобів пожежогасіння для об'єкта, заданого викладачем.

Таблиця 6. 1

Вибір вогнегасників

Норми засобів пожежогасіння

Об'єкт

Площа, м2

Вогнегасники

Ящик

3 ПІСКОМ

V=0,5м3

пінні

вугле­кислотні

Порошкові

Завдання 2. Визначити вогнегасні засоби для об'єкта, заданого викладачем

Таблиця 6.2

Вибір засобів пожежогасіння.

Клас пожежі і вогнегасні засоби

Характеристика Об'єкта

Площа,

м2

Категорія приміщень

Клас пожежі

Вогнегасні засоби