Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Смажільне устаткуваня (Автосохраненный).docx
Скачиваний:
85
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
410.34 Кб
Скачать

Економія електроенергії

 Апарати встановлюють відповідно з правилами монтажу елект­рообладнання, техніки безпеки та пожежної безпеки. Кожний апа­рат має свою електропроводку, а також запобіжні, захисні та заземляючі пристрої. До апаратів підводиться електричний струм напругою 220 В або 380 В. Електроконтакти повинні бути чисті й мати щільне сполучення. Прилади регулювання й безпеки повинні бути закриті кожухами. Дверцята електрошаф повинні мати ручки й щільно прилягати до жарової поверхні камери.

При роботі із тепловими апаратами слід бути обережними, тому що їх робочі поверхні нагріваються до температури 330 °С та вище. Не дозволяється працювати на апаратах із несправними пакетними перемикачами, терморегуляторами й запобіжними клапанами.

Забороняється навантажувати конфорки електричних плит у виключеному стані, не завантажені конфорки плит тримати ввімкне­ними на повну потужність, так як це приведе до деформації настилу. Категорично забороняється охолоджувати розігріті конфорки водою.

Не допускається працювати на електрофритюрницях із знятим столом. Сітку із продуктами закладати у фритюр й виймати із нього слід обережно.

Кожний день після закінчення роботи в електрокотлах промивають клапан-турбінку та паровідвідну трубку, так як засмічення їх може викликати підвищення тиску у варильній посудині, зрив відкидних болтів і опік робітника гарячою водою або стравою. Кришку котлів відкривають на себе.

Щоб запобігти опікам, не дозволяється працювати із незахищеними руками.

Витрати електроенергії в закладах ресторанного господарства реєструють за допомогою електролічильників. Для економних витрат електроенергії слід суворо дотримуватись виконання технологічного процесу приготування їжі. Наприклад, після закыпання продуктів в процесі їх варіння слід перемикати теплові апарати на слабший нагрів, так як бурхливе кипіння сприяє перевитратам електроенергії та погіршенню якості їжі. Варіння, припускання та тушкування продуктів слід здійснювати при закритій кришці. Більші витрати електроенергії відбуваються при використанні посуду із викривленим дном, меншого розміру по відношенню до жаровочної поверхні апарата, а також при роботі на холостому ходу, при доварюванні бульйонів та супів на краю плити з метою зменшення інтенсивності кипіння. Пропонується не заповнювати парогенератор водою понад норми. Економія електроенергії підвищує рентабельність підприємств харчування.

Питання для перевірки

  1. Наведіть класифікація жарильних апаратів.

  2. . З яких основних частин складаються сковороди періодичної дії?

  3. . Яким чином відбувається підведення теплоти до робочих поверхонь сковорід?

  4. Як перевертаються вироби під час смаження у сковородах безперервної дії?

  5. Що є джерелом теплоти в жарильних і пекарських шафах?

  6. Як підтримується сталий температурний режим у жарильних та пекарських шафах?

  7. . Наведіть приклади щодо економічної ефективності застосування апаратів для теплового приготування страв.

17