Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
техніка безпеки.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
32.76 Кб
Скачать
  1. Димові пожежні сповіщувачі

Експлуатовані на сьогодні димові пожежні сповіщувачі для виявлення диму використовують два методи: оптико-електронний і радіоізотопний.

Оптико-електронний метод, покладений в основу роботи переважної більшості розроблених і експлуатованих моделей димових ПС, полягає в аналізі стану середовища в місці установки ПС шляхом зондування локального об'єму робочої камери ПС за допомогою оптичного променя. При цьому в алгоритм роботи ПС звичайно закладається один із двох критеріїв прийняття рішення про пожежу в приміщенні, що захищається:

  • світловий потік, що проходить через контрольну ділянку, менше припустимої величини;

  • світловий потік, розсіяний на контрольній ділянці, перевищує припустиму величину.

Природно, що при побудові сповіщувачів, які реалізують перший алгоритм, вимірові підлягає світловий потік, що пройшов через контрольовану ділянку, а при реалізації другого алгоритму - величина розсіяного потоку. Якщо джерело і приймач зондувального променя розташовані на малій відстані один від одного, то ПС фактично контролює стан середовища в крапці і називається крапковим.

Якщо джерело і приймач світла рознесені на значну відстань, то контролюється стан зони уздовж деякої лінії, і ПС називається лінійним.

Оптико-електронні сповіщувачі контролюють оптичний стан середовища шляхом просвічування його джерелом світла й оцінки потоку, що пройшов через середовище, або відбитого від часток диму. З метою забезпечення перешкодозахищеності сповіщувачів, вони використовують для просвічування середовища інфрачервоні модульовані коливання.

Приклади технічної реалізації димових крапкових сповіщувачів:

  • ДСП-1

Є комбінованим сповіщувачем. В основу роботи покладений принцип реєстрації світла, відбитого частками диму. Як джерело світла використовується світлодіод, а як приймач світла - фотодіод. Ці елементи розташовані в оптичній головці так, що їхні оптичні осі перетинаються під кутом у 100 градусів (світло від джерела не попадає на приймач світла). Для підвищення стійкості до фонової освітленості застосовується принцип модулювання джерела світла імпульсами від модулятора, тобто світлодіод випромінює світлові імпульси з певною частотою у певні моменти часу. За допомогою спеціального пристрою - синхронного детектора здійснюється прийом відбитого світла до цих же моментів часу.

Як чутливий елемент, що реагує на зміну температури навколишнього середовища, використовується напівпровідниковий діод. Як релейний пристрій використовується електромагнітне реле. Вихідний сигнал сповіщувача формується у виді розмикання контактів реле.

  • ДСП-3 (ДСП-2)

Принцип роботи сповіщувача аналогічний принципові роботи сповіщувача ДСП-1, але не є комбінованим, а тільки димовим. Про спрацьовування сповіщувача свідчить загоряння світлодіода, розташованого на його корпусі

Передбачено можливість перевірки сповіщувача з місця його установки шляхом натискання кнопки контролю, розташованої на корпусі сповіщувача. При цьому в чутливу зону сповіщувача вводиться стержень, від якого відбивають світлові імпульси, що надходять на світлоприймач.

Основні технічні характеристики:

  • Поріг спрацьовування - зменшення оптичної щільності на 0,5%.

  • Инерційність - за димом до 5 сек.

  • Контрольована площа - до 150 м2.

  • Умови експлуатації:

  • зовнішня фонова освітленість - 10 000 лк.

  • температура середовища - 30...+60 °С.

  • відносна вологість - до 98 %.

  • припустима швидкість повітряних потоків - 10 м/c.

Цей же принцип використовують і лінійні димові ПС, але джерело і приймач світла знаходяться в різних блоках, установлених один навпроти одного на відстані до 100-200 м (типу СДПЛ, СПСН).