Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
техніка безпеки.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
32.76 Кб
Скачать
  1. Ручні пожежні сповіщувачі

Історично першими електричними пожежними сповіщувачами були саме ручні пожежні сповіщувачі. Дотепер на об'єктах народного господарства можна зустріти сповіщувач кнопковий лінійний ПКСЛ-9

Ручні пожежні сповіщувачі призначені для подачі уручну сигналу тривоги на приймально-контрольні прилади пожежної сигналізації шляхом натискання кнопки, розташованої на сповіщувачі або переведення рукоятки в тривожне положення.

На сьогоднішній день ручні пожежні сповіщувачі випускають наступні вітчизняні підприємства:

  • ЗАТ „АЛАЙ”

  • ОАТ „СКБ Электронмаш”

  • АТ Бучацький приладобудівний завод „Веда”

  • фірма "Датчик"

Ручний пожежний сповіщувач після приведення його в дію здійснює квитирування сигналу від приймально-контрольного приладу у вигляді світлової індикації (рідше використовується звукова сигналізація).

Конструктивно ручний сповіщувач може бути реалізований із кнопкою, що фіксується, (перемикачем) або спеціальною рукояткою. У більшості випадків у сповіщувачах застосовуються герконы, що управляються магнітами, з постійними магнітами, розміщеними в рукоятці сповіщувача.

  1. Автоматичні сповіщувачі

  1. Максимальні теплові пожежні сповіщувачі

Першим тепловим пожежним сповіщувачем можна вважати шовковий шнур, що протягався по приміщенню, яке захищається, і одним кінцем жорстко закріплювався за конструкцію, а іншим був зв'язаний із пружинним механізмом. Під час пожежі шнур перегоряв, розблоковував пружину, а вона пускала в хід молоток, що бив у тривожний дзвін

Одним з перших автоматичних сповіщувачів, що став застосовуватися в електричній пожежній сигналізації, був сповіщувач, контакти якого були спаяні легкоплавким спаєм (наприклад, сплав Вуда). На сьогоднішній день такі сповіщувачі зустрічаються досить часто: ДТЛ, СП-104.

Але найбільш популярним на Україні є тепловий сповіщувач - це пожежний сповіщувач СП-105. На сьогоднішній день випуском сповіщувачів такого типу займається три підприємства ( ЗАТ "Алай", фірма "Датчик", фірма "Кир").

Сповіщувач конструктивно складається з підстави з клемами для підключення проводів шлейфа пожежної сигналізації і змонтованим на двох стійках термочутливим елементом, що закривається легкозє"мным захисним ковпачком.

Принцип роботи цього сповіщувача наступний. Термочутливий елемент сповіщувача являє собою нерозбірний вузол, що складається з термочутливої магнітної системи у виді двох кільцевих постійних магнітів 3 із установленим між ними термочутливим феритом 4 з низькотемпературною крапкою Кюрі (близько 70 °С). Термочутливий феритовый магнітопровід і обоє кільцевих магнітів укріплені за допомогою спеціального клею на колбі магнітокерованого реле (геркона) 2. Також між магнітами і феритами знаходяться алюмінієві радіатори 1.

За температур нижче граничної температури сповіщувача контакти геркона 2 замкнуті під впливом подовжнього магнітного поля магнітної системи термоелемента. Під впливом підвищеної температури, що перевищує крапку Кюрі для феромагнітного матеріалу, з якого виготовлений термочутливий феррит 4 сповіщувача, магнітна проникність ферита практично падає до нуля. Це приводить до різкого зменшення подовжнього магнітного поля, що утримувало раніше контакти геркона 2 у замкнутому стані, у результаті чого контакти розмикаються, сигналізуючи про перевищення температури в місці установки сповіщувача понад 70 °С.

Про основні технічні характеристики сповіщувача СП-105 можна довідатися тут.

Аналогічний за принципом дії сповіщувач СПТМ-70. Відомості про цей сповіщувач можна подивитися тут.

Диференціальні теплові пожежні сповіщувачі

Диференціальні теплові пожежні сповіщувачі одержали значне поширення завдяки функціональній здатності реагувати на швидкість зміни температури в приміщенні, що захищається. Це украй важливо в тому випадку, коли температура за нормальних умов у приміщенні може змінюватися в широкому діапазоні, що може мати місце в наступних випадках :

  • неопалювані приміщення, експлуатовані у кліматичних умовах зі значними сезонними коливаннями температур;

  • приміщення, у яких протікають технологічні процеси, що передбачають зміну температури в приміщеннях у широких межах;

  • приміщення, у яких передбачається можливість швидкого перепрофілювання існуючого виробництва й ін.

Основним способом реалізації диференціальних сповіщувачів є використання двох чутливих елементів, що мають різні постійні часу. При цьому інші параметри чутливих елементів повинні бути ідентичні.

Реалізація таких чутливих елементів досягається шляхом часткової термоізоляції одного з двох або половини з усіх чутливих елементів сповіщувача.

Диференціальні теплові пожежні сповіщувачі (ТПС) за способом утворення сигналу бувають двох типів:

  • різницеві, де реалізується різниця сигналів двох термочутливих елементів, що мають різну інерційність;

  • власне диференціальні, де реалізується похідна сигналу одного термочутливого елемента.