Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УМЛ з методикою викладання(С).doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
161.28 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди»

Затверджено

Приймальною комісією

Протокол №3 від 5.03.2012 р.

Голова приймальної комісії

___________________________В.П.Коцур

Програма

вступного випробування з

Українська мова та література з методикою викладання

При вступі на навчання для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня «спеціаліст»

Переяслав-Хмельницький – 2012

УКРАЇНСЬКА МОВА ТА ЛІТЕРАТУРА З МЕТОДИКОЮ ВИКЛАДАННЯ

Пояснювальна записка

Програма вступних випробувань розроблена на основі Типових навчальних програм підготовки фахівців ВНЗ ІІІ-IV рівня акредитації і спрямована на виявлення професійної компетентності вступників у відповідності до Державних стандартів вищої освіти.

Вступні випробування проходять відповідно Правил прийому та «Положення про організацію та проведення вступних випробувань у формі письмового тестування в ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди».

Програма вступного випробування

Українська мова

1. Писемна й усна форми сучасної української літературної мови. Функціональні стилі української літературної мови, їх основна характеристика.

2. Літературна мова й діалекти. Наріччя української мови. Коротка характеристика їхніх фонетичних, граматичних та лексичних рис.

3. Графіка. Український алфавіт. Співвідношення між буквами алфавіту й фонемами. Букви для позначення голосних і приголосних фонем. Звукове значення букв Я, Ю, Є, Ї, ДЖ, ДЗ, Щ та подвоєння. Позначення м'якості приголосних на письмі.

4. Орфографія як розділ мовознавчої науки. Становлення української орфографії. Принципи українського правопису. Роль і місце кожного із них в українській орфографії. Граматичні й лексико-семантичні основи вживання великої букви. Актуальні проблеми українського правопису.

5. Система фонем української літературної мови. Голосні фонеми, класифікація їх у головних виявах. Варіанти голосних фонем. Артикуляційно-акустична класифікація приголосних фонем української мови в їх головних виявах. Варіанти приголосних фонем. Зміни приголосних у мовленні (асиміляція й дисиміляція). Історичне пояснення цих явищ.

6. Фонетика й фонологія – два аспекти вивчення звукової системи мови. Звук і фонема. Функції мови. Інваріант і варіанти фонем. Історія вчення про фонему. Сучасні фонологічні школи про фонему й варіанти фонем. Фонетична й фонематична транскрипції в українській мові.

7. Морфонологія як учення про регулярні фонологічні чергування, пов'язані зі словотворенням і словозміною у складі морфем. Взаємодія фонеми й морфеми. Чергування приголосних фонем при словотворенні та словозміні. Зміни Г, К, Х на Ж, Ч, Ш та З, С, Ц. Чергування Д-ДЖ, Д-ДЗ, С-Ш, Т-Ч, Г-Ж, однієї фонеми з двома.

8. Склад як явище фонетичне. Основні закономірності фонетичного складоподілу в українській мові. Типи складів. Морфемне членування і складоподіл. Орфографічні склади; правила переносу слів з рядка в рядок.

9. Предмет і завдання лексикології. Слово як лексична одиниця мови. Лексичне значення слова. Відмінність слова від морфеми й словосполучення. Типи лексичних значень слова. Типи словників. Коротка історія української лексикографії.

10. Моносемія й полісемія. Пряме й переносне значення слів. Типи переносних значень слів. Розширення й звуження значень слів.

11. Синоніми, їх класифікація. Групи синонімів: семантичні (понятійні, або ідеографічні); стилістичні синоніми; понятійно-стилістичні, або семантико-стилістичні синоніми. Антоніми. Стилістичне використання синонімів та антонімів.

12. Омоніми, їх види. Розрізнення омонімії й полісемії. Пароніми. Стилістичне використання омонімів та паронімів.

13. Шляхи й способи засвоєння іншомовних слів. Стилістичне використання слів іншомовного походження.

14. Склад лексики в українській літературній мові щодо виділення в ній активних і пасивних шарів. Архаїзми й історизми, їх стилістичне використання. Загальномовні та індивідуально-авторські неологізми.

15. Фразеологія. Класифікація фразеологізмів. Джерела фразеологізмів. Вияв в українських ідіомах національної специфіки мови.

16. Морфемна будова слова. Поняття морфеми, типи морфем. Основа й закінчення. Тип основ. Зміни в складі слова в процесі історичного розвитку української мови (опрощення, перерозклад, ускладнення). Слово й морфема.

17. Словотвір як лінгвістична дисципліна. Зв'язок його з лексикологією та граматикою. Поняття про твірну основу й словотворчі афікси. Словотвірний тип, словотворче значення. Основні способи творення слів у сучасній українській мові. Словотворення як джерело збагачення лексичного складу мови.

18. Предмет і завдання граматики. Основні граматичні поняття: граматичне значення, граматична форма, граматична категорія. Способи вираження граматичних значень у сучасній українській мові.

19. Частини мови та принципи виділення їх. Повнозначні й неповнозначні частини мови. Явище переходу слів з однієї частини мови в іншу (загальний огляд).

20. Іменник. Семантичні й морфологічні ознаки та синтаксична роль. Лексико-граматичні категорії іменників (власні й загальні, назви істот і неістот, конкретні й абстрактні, збірні й одиничні, з матеріальним (речовим) значенням. Категорія роду, числа, відмінка іменників. Відмінювання іменників.

21. Прикметник. Лексико-граматичні групи прикметників. Перехід відносних прикметників у якісні. Ступені порівняння якісних прикметників, їх значення й утворення. Відмінювання прикметників твердої та м'якої групи. Особливості відмінювання й правопису складних прикметників з другою частиною на -лиций. Перехід прикметників в іменники.

22. Повні й короткі прикметники. Стягнені й нестягнені форми повних прикметників (з історичним поясненням). Стилістичні функції коротких і повних нестягнених форм прикметників.

23. Числівник, його значення як частини мови, граматичні ознаки. Генезис числівників. Семантичні групи числівників. Морфологічні групи числівників. Відмінювання числівників. Зв'язок їх з іменниками та синтаксична роль.

24. Займенник, значення його як частини мови. Природа займенників. Розряди займенників за значенням та за співвідношенням з іншими частинами мови. Стилістичне використання займенників.

25. Дієслово. Семантичні, морфологічні ознаки та синтаксична роль дієслова як частини мови. Дієвідмінювані, відмінювані й незмінювані форми дієслова. Місце інфінітива в системі дієслівних форм.

26. Категорія виду дієслова. Значення доконаного й недоконаного видів, їх морфологічна відмінність. Способи творення видових форм. Співвідносні видові пари дієслів. Одновидові дієслова. Дієслова, що мають значення обох видів.

27. Перехідні й неперехідні дієслова, їх зв'язок з категорією дієслівного стану. Стани дієслова. Дієслова, що знаходяться поза станом.

28. Категорія часу дієслова, її зв'язок з категоріями способу й виду. Сучасна система часових форм дієслова. Історія виникнення їх. Уживання форм одного часу в значенні іншого. Категорія способу дієслова. Дійсний, умовний і наказовий способи дієслів, їх значення й утворення. Історія форм умовного й наказового способів. Уживання форм одного способу в значенні іншого.

29. Дієвідмінювання. Форми теперішнього ( і майбутнього простого) часу I і II дієвідмін. Категорія числа й роду в дієсловах. Дві основи та їх роль у творенні дієслівних форм. Категорія особи дієслова, її значення й морфологічне вираження.

30. Дієприкметник, значення його, граматичні ознаки. Активні й пасивні дієприкметники, їх утворення й уживання в мові. Перехід дієприкметників у прикметники та іменники.

31. Дієприслівник, його ознаки. Значення дієприслівників доконаного й недоконаного виду, їх творення й синтаксична роль. Історія виникнення дієприслівників. Безособові форми на -но, -то.

32. Прислівник. Морфологічні ознаки й синтаксична роль. Групи прислівників за значенням. Ступені порівняння означальних прислівників. Творення прислівників. Перехід інших частин мови в прислівники (адвербіалізація). Перехід прислівників у прийменники, сполучники, частки.

33. Слова категорії стану (предикативи), місце їх у системі частин мови. Розгляд слів категорії стану в науковій літературі та в шкільній граматиці.

34. Прийменник як частина мови. Групи прийменників за походженням. Морфологічний склад прийменників. Перехід повнозначних слів у прийменники.

35. Сполучник. Морфологічний склад сполучників. Сполучники сурядні й підрядні, їх групи. Сполучні слова, їх відмінність від сполучників. Перехід повнозначних слів у сполучники.

36. Частки, їх функції в мові. Групи часток за значенням Частки словотворчі й формотворчі. Правопис часток з іншими частинами мови.

37. Модальні слова як окрема лексико-граматична група слів. Поділ модальних слів за значенням. Вигуки, роль їх у мові. Групи вигуків за значенням. Перехід у вигуки повнозначних слів.

38. Словосполучення, його ознаки. Розмежування вільних (синтаксичних), фразеологічних і лексичних словосполучень. Типи підрядних словосполучень за морфологічною ознакою головного слова. Вияв у словосполученні національної специфіки мови. Проблема сурядних словосполучень. Типи граматичного зв'язку та семантико-синтаксичних відношень.

39. Речення як основна синтаксична одиниця мови і мовлення. Речення і судження. Ознаки речення. Типи речень за метою висловлювання. Інтонаційні, змістові й структурні особливості речень кожного типу. Окличні речення як засіб вираження почуття.

40. Просте двоскладне речення. Група підмета й присудка. Підмет і присудок як головні члени двоскладного речення. Складений підмет. Присудок (простий і складений), способи його вираження. Питання про складений присудок і способи його вираження. Синоніміка різних форм присудка.

41.  Другорядні члени речення. Їх типи, способи вираження.

42. Повне й неповне речення. Типи неповних речень. Відмежування неповних двоскладних речень від повних односкладних речень.

43. Односкладні речення, характер головного члена в них. Структурно-семантичні типи односкладних речень: означено-особові, неозначено-особові, безособові, інфінітивні, номінативні, вокативні, генітивні.

44. Просте ускладнене речення. Загальна характеристика ускладнювальних засобів простого речення. Особливості пунктуації.

45. Складне речення як синтаксична одиниця (загальна характеристика). Типи складного речення. Засоби зв'язку частин складного речення.

46. Складні форми синтаксичної організації мовлення. Питання про текст як об'єкт синтаксично-комунікативного аналізу. Монологічне й діалогічне мовлення. Складне синтаксичне ціле. Абзац.

47. Основи сучасної пунктуації. Система розділових знаків у простому й складному реченні.

48. Найважливіші дослідження із сучасної української мови, історії української мови, стилістики української мови.

49. Проблема походження української мови. Періодизація історії української мови. Сучасні проблеми розвитку української мови.

50. Роль Тараса Шевченка в історії української мови. Роль Лесі Українки, Михайла Коцюбинського, Івана Франка, Панаса Мирного в історії української мови.

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

1. Безпояско О. Граматика української мови. Морфологія / О. Безпояско, К.Г. Городенська, В.М. Русанівський. – К., 1993.

2. Вихованець І.Р. Граматика української мови. Синтаксис / І.Р. Вихованець. – К., 1993.

3. Вихованець І.Р. Граматика української мови / І.Р. Вихованець, К.Г. Городенська, А.П. Грищенко. – К., 1982.

4. Вихованець І.Р. Теоретична морфологія української мови / І.Р. Вихованець, К.Г. Городенська. – К., 2004.

5. Жовтобрюх М.А. Курс сучасної української літературної мови / М.А. Жовтобрюх, Б.М. Кулик. – Ч. 1, 2. – К., 1972.

6. Загнітко А.П. Основи функціональної морфології української мови / А.П. Загнітко. – К. : Вища школа, 1991. – 77 с.

7. Загнітко А.П. Теоретична граматика української мови. Морфологія / А.П. Загнітко. – Донецьк : ДонДУ, 1996. – 435 с.

8. Загнітко А.П. Український практичний синтаксис / А.П. Загнітко. – Донецьк : ДонДУ, 2004. – 193 с.

9. Загнітко А.П. Теоретична граматика української мови. Синтаксис / А.П. Загнітко. – Донецьк : ДонДУ, 2001. – 662 с.

10. Загнітко А.П. Основи українського теоретичного синтаксису / А.П. Загнітко. – Горлівка, 2004. – Ч. 1,2.

11. Загнітко А.П. Лінгвістика тексту / А.П. Загнітко. – Донецьк, 2003. 12. Плющ М.Я. Сучасна українська літературна мова : збірник вправ / М.Я. Плющ, О.І. Леута, Н.П. Гальона. – К., 1995.

13. Слинько І.І. Синтаксис української мови. Проблемні питання / І.І. Слинько, Н.В. Гуйванюк, М.Ф. Кобилянська. – К., 1994.

14. Словотвір сучасної української літературної мови. – К., 1979. 15. Сучасна українська літературна мова: Вступ. Фонетика / За ред. І.К. Білодіда. – К., 1969.

16. Сучасна українська літературна мова: Лексика і фразеологія / За ред. І.К. Білодіда. – К., 1972. 

17. Сучасна українська літературна мова: Морфологія / За ред. І.К. Білодіда. – К., 1969. 

18. Сучасна українська літературна мова: Синтаксис / За ред. І.К. Білодіда. – К., 1972.

19. Сучасна українська літературна мова / За ред. А.П. Грищенка. – Вид. 2-е. – К., 1997; Вид. 3-є. – К., 2002.

20. Сучасна українська літературна мова / За ред. М.Я. Плющ. – Вид. 2-е. –К., 2000; Вид. 3-є. – К., 2003.

21. Шульжук К.Ф. Синтаксис української мови / К.Ф. Шульжук. – К. : „Академія”, 2004. – 408 с. 

Додаткова література

22. Апресян Ю.Д. Лексическая семантика: Семантические средства языка / Ю.Д. Апресян. – М., 1974.

23. Арполенко Г.П. Числівник української мови / Г.П. Арполенко, К.Г. Городенська, Г.Х. Щербатюк. – К. : Наукова думка, 1980. – 242 с.

24. Арполенко Г.П. Структурно-семантична будова речення в сучасній українській мові / Г.П. Арполенко, В.П. Забєліна. – К., 1982.

25. Арутюнова Н.Д. Предложение и его смысл: Логико-семантические проблемы / Н.Д. Арутюнова. – М., 1976.

26. Бабайцева В.В. Система членов предложения в современном русском языке / В.В. Бабайцева. – М., 1988.

27. Бабайцева В.В. Односоставные предложения в современном русском языке / В.В. Бабайцева. – М., 1968.

28. Безпояско О.К. Морфеміка української мови / О.К. Безпояско, К.Г. Городенська. – К., 1987.

29. Безпояско О.К. Іменні граматичні категорії / О.К. Безпояско. – К., 1991. 30. Богданов В.В. Семантико-синтаксическая организация предложения / В.В. Богданов. – Л., 1977.

31. Виноградов В.В. Русский язык: Грамматическое учение о слове / В.В. Виноградов. – М., 1986.

32. Вихованець І.Р. Семантико-синтаксична структура речення / І.Р. Вихованець, К.Г. Городенська, В.М. Русанівський. – К. : Наук. думка, 1983. – 219 с. 

33. Вихованець І.Р. Нариси з функціонального синтаксису української мови / І.Р. Вихованець. – К., 1992.

34. Вихованець І.Р. Прийменникова система української мови / І.Р. Вихованець. – К., 1980.

35. Вихованець І.Р. Частини мови в семантико-граматичному аспекті / І.Р. Вихованець. – К., 1988.

36. Вакарюк Л.О. Українська мова: Морфеміка і словотвір / Л.О. Вакарюк, С.Є. Панцьо. – Тернопіль, 2004. – 183 с.

37. Гнатюк Г.М. Дієприкметник у сучасній українській літературній мові / Г.М. Гнатюк. – К., 1982.

38. Городенська К.Г. Словотвірна структура слова К.Г. Городенська, М.В. Кравченко. – К., 1981.

39. Горяний В.У. Синтаксис односкладних речень / В.У. Горяний. – К., 1984.

40. Грищенко А.П. Складносурядне речення в сучасній українській літературній мові / А.П. Грищенко. – К., 1969.

41. Грищенко А.П. Прикметник в українській мові / А.П. Грищенко. – К., 1978.

42. Дудик П.С. Із синтаксису простого речення / П.С. Дудик. – Вінниця, 1999. 43. Дудик П.С. Синтаксис сучасного українського розмовного літературного мовлення / П.С. Дудик. – К., 1973.

44. Дудик П.С. Словосполучення в українській літературній мові / П.С. Дудик. – К., 1998.

45. Дудик П.С. Просте ускладнене речення / П.С. Дудик. – Вінниця, 2002. 46. Етимологічний словник української мови. – К., 1982-2003. – Т. 1-4.

47. Жовтобрюх М.А. Мова української періодичної преси (кінець ХІХ – початок ХХ ст.) / М.А. Жовтобрюх. – К., 1970.

48. Жовтобрюх М.А. Мова української преси (до середини дев’яностих років ХІХ ст.) / М.А. Жовтобрюх. – К., 1963.

49. Жовтобрюх М.А. Нарис історії українського радянського мовознавства (1918-1941) / М.А. Жовтобрюх. – К., 1991.

50. Жовтобрюх М.А. Проблеми взаємодії української літературної мови і територіальних діалектів / М.А. Жовтобрюх // Мовознавство. – 1973. – № 1.

51. Жовтобрюх М.А. Українська літературна мова / М.А. Жовтобрюх. – К., 1984.

52. Загнітко А.П. Дієслівні категорії в синтагматиці і парадигматиці / А.П. Загнітко. – К., 1990.

53. Іваницька Н.Л. Двоскладне речення в українській мові / Н.Л. Іваницька. – К., 1986.

54. Кадомцева Л.О. Сучасна українська мова. Синтаксис простого речення / Л.О. Кадомцева. – К., 1985.

55. Клименко Н.Ф. Словотвірна морфеміка сучасної української літературної мови / Н.Ф. Клименко, Є.А. Карпіловська. – К., 1998.

56. Клименко Н.Ф. Система афіксального словотворення сучасної української мови / Н.Ф. Клименко. – К., 1973.

57. Клименко Н.Ф. Основи морфеміки сучасної української мови / Н.Ф. Клименко. – К., 1998.

58. Ковалик І.І. Вчення про словотвір / І.І. Ковалик. – Львів, 1958-1960. – Вип. 1, 2.

59. Козачук Г.О. Українська мова: Практикум / Г.О. Козачук. – К., 1991. 60. Козачук Г.О. Практичний курс української мови / Г.О. Козачук, Н.Г. Шкуратяна. – К., 1994.

61. Коструба П.П. Фонетика сучасної української літературної мови / П.П. Коструба. – Львів, 1963. – Ч. 1

62. Коць Л.М. Дієприслівник у сучасній українській літературній мові / Л.М. Коваль. – К., 1964.

63. Кочерган М.П. Слово і контекст. Лексична сполучуваність і значення слова / М.П. Кочерган. – Львів, 1980.

64. Курило О. Уваги до української літературної мови / О. Курило. – К. : Основи, 2004. – 303 с.

65. Кучеренко І.К. Актуальні питання граматики / І.К. Кучеренко. – Львів, 2003. 66. Кучеренко І.К. Теоретичні питання граматики української мови / І.К. Кучеренко. – Вінниця, 2003.

67. Матвіяс І.Г. Іменник в українській мові / І.Г. Матвіяс. – К., 1973.

68. Мельничук О.С. Розвиток структури слов’янського речення / О.С. Мельничук. – К., 1996.

69. Мойсієнко А.К. Сучасна українська літературна мова: Синтаксис простого ускладненого речення / А.К. Мойсієнко. – К., 2006. 

70. Морфологічна будова сучасної української мови. – К., 1975.

71. Плющ М.Я. Відмінок у семантико-синтаксичній структурі речення / М.Я. Полющ. – К., 1978.

72. Плющ М.Я. Словотворення та вивчення його в школі / М.Я. Полющ.. – К., 1985.

73. Плющ М.Я. Категорії суб’єкта і об’єкта в структурі простого речення. – К., 1986.

74. Потебня А.А. Из записок по русской грамматике / А.А. Потебня. – М., 1968. – Т. 1-2.

75. Потебня А.А. Из записок по русской грамматике: Глагол / А.А. Потебня. – М., 1977.– Т. 4. – Вып. 2.

76. Русанівський В.М. Структура українського дієслова / В.М. Русанівський. – К., 1971.

77. Русская грамматика / Под ред. Н.Ю. Шведовой. – Т. І-ІІ. – М., 1980.

78. Синтаксична будова української мови / Відп. ред. М.А. Жовтобрюх. – К., 1968.

79. Скрипник Л.Г. Фразеологія української мови / Л.Г. Скрипник. – К., 1973.

80. Словотвірна семантика східнослов’янських мов. – К., 1983.

81. Современный русский язык / Под ред. В.А. Белошапковой. – М., 1989.

82. Соколова С.О. Префіксальний словотвір дієслів у сучасній українській мові / С.О. Соколова. – К. : Наук. думка, 2003. – 283 с.

83. Сучасна українська літературна мова / За ред. О.Д. Пономаріва. – К., 1997. 84. Тараненко А.А. Языковая семантика в ее динамических аспектах : Основные семантические процессы / А.А. Тараненко. – К., 1989.

85. Тоцька Н.І. Сучасна українська літературна мова. Фонетика, фонологія, орфоепія, графіка, орфографія / Н.І. Тоцька. – К., 1981.

86. Тоцька Н.І. Сучасна українська літературна мова. Завдання і вправи / Н.І. Тоцька.. – К., 1995.

87. Украинская грамматика. – К., 1986.

88. Український правопис. – 4-е вид., випр. і доп. – К., 1993.

89. Шахматов А.А. Синтаксис русского языка / А.А. Шахматов. – Л., 1941. 90. Шмелев Д.Н. Современный русский язык. Лексика / Д.Н. Шмелев. – М., 1977.