Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Zahist_vitchizni_osnovi_medichnih_znan_Mimenko

.pdf
Скачиваний:
63
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
2.55 Mб
Скачать

80

§ 4 П. 4.1

Глава І. Основи цивільного захисту

давити ампули в середині трубки. Вміст ампул просякне ватні тампони. Одним кінцем трубку вставити в отвір насоса і зробити декілька качків. Якщо в прокачаному повітрі буде міститься шуканий реагент, тобто ОР, зволожений тампон набере відповідного забарвлення.

Пост хімічної і радіаційної розвідки

Радіаційна і хімічна розвідка важливий вид забезпечення дій сил цивільного захисту і ЦО у воєнний час. Вона ведеться постійно й безперервно, а її дані повинні бути своєчасними й достовірними. Пост радіаційної і хімічної розвідки включає трьох чоловік: начальника поста, розвідника дозиметриста і розвідника хіміка.

Завдання поста: своєчасне виявлення радіоактивного, хімічного й бактеріологічного зараження, визначення часу початку випадання радіоактивних ізотопів і напрям руху радіоактивної хмари, подача сигналів оповіщення населення, визначення типу ОР або СДЯР, визначення рівня радіаційного випромінювання на місцевості та метеорологічне спостереження й доповідь обстановки в штаб цивільного захисту.

Питання для повторення й обговорення:

1.Що таке дози радіаційного опромінення? Експозиційна, поглинута і ефективна дози? Яка фізична суть їх відмінностей?

2.Що таке потужність експозиційної дози випромінювань? Якими одиницями вона вимірюється?

3.Як класифікують прилади радіаційних вимірювань? Яке їх призначення?

4.За яким принципом діє індикатор радіоактивності?

5.Які особливості конструкції має вимірювач потужності дози радіаційних випромінювань ДП-5А? Які має вимірювальні можливості?

6.За яким принципом діє дозиметр? Для чого він призначений?

7.Які існують методи індивідуального дозиметричного контролю населення?

8.Для чого призначений прилад військової хімічної розвідки ВПХР? За яким принципом він працює? Яка комплектація цього приладу?

Тематичні завдання

1.Потік нейтронів самостійно не іонізує атоми і молекули середовища, у яке проникає, від його впливу утворюються ядра віддачі і наведена радіоактивність. Запропонуйте свій спосіб вимірювань потужності дози нейтронного випромінювання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]