Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 10-ПЄС.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
103.94 Кб
Скачать

3.2. Механізм адаптації законодавства України до законодавства єс

Конкретні заходи щодо адаптації законодавства України до законодавства ЄС визначаються щорічним планом заходів з виконання Програми адаптації законодавства, який готується Координаційною радою з адаптації законодавства України до законодавства ЄС, погоджується з Комітетом Верховної Ради України з питань Європейської інтеграції та затверджується Кабінетом Міністрів України.

➧ Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 15 жовтня 2004 р. № 1365 "Деякі питання адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу"7 було створено Коорди­наційну раду з адаптації законодавства України до законодавства ЄС, яку очолює Прем'єр-міністр України.

Голова Координацій­ної ради має 2 заступників, якими є Віце-прем'єр-міністр України, до повноважень якого віднесені питання європейської інтеграції, та Міністр юстиції. До складу Координаційної ради з адаптації законодавства України до законодавства ЄС входять за посадами 17 керівників центральних органів виконавчої влади, а також голова Ради підприємців України при Кабінеті Міністрів, крім того за згодою — Голова Національного банку України, Голова Комітету Верховної Ради з питань Європейської інтеграції.

Основною функцієюКоординаційної ради є забезпе­чення взаємодії органів державної влади та недержавних інсти­туції в процесі виконання Програми адаптації законодавства.

➧ Уповноваженим центральним органом виконавчої влади у сфері адаптації законодавства України до законодавства ЄС, що координує роботу з виконання Програми адаптації законо­давства, є Міністерство юстиції України8.

Відповідно до покладе­них на нього завдань Міністерство юстиції України організо­вує роботу з підготовки щорічного плану заходів з виконання Загальнодержавної програми адаптації законодавства України до законодавства ЄС, проводить моніторинг виконання За­гальнодержавної програми адаптації законодавства України до законодавства ЄС. Міністерство юстиції України здійснює експертизу (готує висновки) щодо відповідності законодавству ЄС проектів законів України та інших нормативно-правових актів, що за предметом регулювання належать до сфер, врегульо­ваних правом ЄС.

Міністерство юстиції під час проведення правової експер­тизи перевіряє проект акта Кабінету Міністрів України на відповідність Конституції, актам законодавства та чинним між­народним договорам України, стандартам Ради Європи у сфері демократії, верховенства права та прав людини, зокрема поло­женням Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, з урахуванням практики Європейського суду з прав людини, принципу забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків (гендерно-правова експертиза), а в разі, коли проект акта належить до пріоритетних сфер адаптації законо­давства України до законодавства Європейського Союзу, —на його відповідність acquis communautaire.

За результатами правової експертизи Міністерство юстиції оформляє висновок, який має містити інформацію про:

♦ належ­ність проекту нормативного акта до пріоритетних сфер, визна­чених Законом "Про Загальнодержавну програму адаптації за­конодавства України до законодавства Європейського Союзу";

♦ відповідність проекту нормативного акта законодавству ЄС;

♦ порядок врегулювання законодавством ЄС відносин, які пе­редбачається врегулювати в проекті нормативного акта;

♦ оцінку повноти врахування головним розробником законодавства ЄС;

♦ резюме з питання відповідності проекту нормативного акта за­конодавству ЄС.

У разі, коли за висновком Міністерства юстиції України проект нормативного акта Кабінету Міністрів України не від­повідає Конституцій, законам України, постановам Верховної Ради України та указам Президента України внесення його до Кабінету Міністрів України не допускається.

Крім того, Міністерство юстиції України проводить моніто­ринг виконання Програми адаптації законодавства; здійснює науково-експертне, аналітичне, інформаційне та методологічне забезпечення виконання Програми адаптації законодавства, переклад актів acquis communautaire українською мовою, підго­товку глосарія термінів acquis communautaire.

➧ У 2004p.з метою посилення інституційної спроможності у сфері адаптації постановою Кабінету Міністрів утворено Держав­ний департамент з питань адаптації законодавства як урядовий орган державного управління у складі Міністерства юстиції України9. Цей орган відіграє важливу роль у процесі забезпе­чення процесу адаптації законодавства України до законодавства ЄС. Зокрема, він здійснює експертизу законопроектів на відпо­відність законодавству ЄС, перекладає акти acquis communautaire українською мовою, проводить порівняльно-правові досліджен­ня галузевого законодавства ЄС та України.

➧ У 2008 р, постановою Кабінету Міністрів України у структурі Секретаріату Кабінету Міністрів України утворено Координа­ційне бюро європейської та євроатлантичної інтеграції10. Перед­бачається, що цей орган забезпечить горизонтальну координацію процесу адаптації українського законодавства до законодавства ЄС та буде сприяти більш ефективному виконанню рішень Української частини Комітету з питань співробітництва між Україною та ЄС органами виконавчої влади.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]