Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 10-ПЄС.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
103.94 Кб
Скачать

3. Адаптація законодавства України до законодавства Європейського Союзу

На самміті Європейської Ради у м. Копенгагені 21—22червня 1993р. визнано, що будь-яка держава-кандидат на отримання повного членства в ЄС має відповідати наступним вимогам (копенгагенським критеріям) та забезпечити (рис. 19):

1) стабіль­ність демократичних інституцій, верховенство права, прав людини, повагу та захист меншин;

2) існування ефективної ринкової економіки та спроможність витримати тиск конку­ренції та ринкових сил у межах ЄС;

3) спроможність взяти на себе зобов'язання, що випливають із членства в ЄС, зокрема, визнання цілей політичного, економічного та валютного союзу.

Механізм досягнення Україною відповідності третьому Ко­пенгагенському критерію набуття членства в ЄС включає адап­тацію законодавства, утворення відповідних інституцій та інші додаткові заходи, необхідні для ефективного правотворення та правозастосування.

З метою досягнення копенгагенських крите­ріїв Кабінет Міністрів України розпочав довготермінову програму адаптації законодавства України до правової системи ЄС, тобто процес приведення законів України та інших нормативно-правових актів у відповідність acquis cotnmunautaire6.

❢ Правові засади адаптації встановлені насамперед УПС, Указом Президента України "Про затвердження Стратегії інтеграції України до Європейського Союзу", Концепцією адаптації за­конодавства України до законодавства Європейського Союзу, затв. постановою Кабінету Міністрів України від 16серпня 1999р. № 1496,Законом України від 18березня 2004р. "Про Загальнодержавну програму адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу".

Як планомірний процес, адаптація законодавства включає окремі етапи, на кожному з яких досягається певний ступінь відповідності законодавства України законодавству ЄС.

3.1. Етапи адаптації законодавства України до законодавства єс

Закон "Про Загальнодержавну програму адаптації законодав­ства України до законодавства Європейського Союзу" визначає механізм досягнення Україною відповідності третьому Копен­гагенському та Мадридському критеріям набуття членства в ЄС. Цей механізм включає адаптацію законодавства, утворен­ня відповідних інституцій та інші додаткові заходи необхідні для ефективного правотворення і правозастосування. Згідно з цим Законом адаптація законодавства України є планомірним процесом, що включає декілька послідовних етапів, на кожному з яких повинен досягатися певний ступінь відповідності зако­нодавства України до acquis communautaire.

З урахуванням етапів адаптації законодавства визначаються етапи виконання Програ­ми адаптації законодавства. Перший етап виконання Програми адаптації законодавства розрахований на 2004—2007 роки. Пе­ріоди наступних етапів виконання Програми адаптації законо­давства визначатимуться залежно від результатів, досягнутих на попередніх етапах, економічної, політичної та соціальної ситуації, яка складеться в Україні, а також розвитку взаємовід­носин України і ЄС.

Протягом першого етапу виконання програми адаптації за­конодавства передбачається наступне:

1) забезпечення розробки глосарію термінів acquiscommu­nautaireдля адекватності їх розуміння та уніфікованого застосу­вання у процесі адаптації, а також розробка і запровадження єдиних вимог до перекладів актів acquis communautaire на україн­ську мову, створення централізованої системи перекладів;

2) проведення порівняльно-правового дослідження відпо­відності законодавства України acquis ЄС у пріоритетних сферах;

3) здійснення перекладу на українську мову актів acquis communautaire у пріоритетних сферах;

4) створення ефективного загальнодержавного механізму адаптації законодавства, зокрема щодо перевірки проектів за­конів України та інших нормативно-правових актів на предмет їх відповідності acquis ЄС;

5) створення загальнодержавної інформаційної мережі з питань європейського права, забезпечення вільного доступу до неї учасників адаптації законодавства;

6) створення системи навчання та підвищення кваліфікації державних службовців з питань європейського права, включа­ючи розроблення та затвердження відповідних навчальних програм;

7) вжиття заходів щодо опрацювання та затвердження спіль­ного з ЄС механізму підготовки планів-графіків адаптації та моніторингу їх виконання.

➢ Закон "Про Загальнодержавну програму адаптації законодав­ства України до законодавства Європейського Союзу" визначає, що пріоритетні сфери, в яких здійснюється адаптація законо­давства України до законодавства ЄС, під час першого етапу адаптації співпадають із сферами, визначеними у ст. 51УПС, а саме:

  • митне право;

  • законодавство про компанії;

  • банківське право;

  • бухгалтерський облік компаній;

  • податки, включаючи непрямі;

  • інтелектуальна власність;

  • охорона праці;

  • фінансові послуги;

  • правила конкуренції;

  • державні закупівлі;

  • охорона здоров'я та життя людей, тварин і рослин;

  • довкілля;

  • захист прав споживачів;

  • технічні правила і стандарти;

  • енергетика, включаючи ядерну;

  • транспорт.

➢ 10—11 грудня 1999 р. ум. Гельсінкі (Фінляндія) на засіданні Європейської Ради було затверджено Спільну стратегію ЄС щодо України. Спільна стратегія та інструменти її імплемента­ції, які передбачені у цьому документі, мають стати потужним механізмом поглиблення співробітництва між Україною та ЄС, зокрема, у сфері адаптації законодавства.

Особлива увага, згідно із Спільною стратегією ЄС щодо України, буде приділятися адаптації законодавства з таких питань, як захист прав інте­лектуальної власності, конкуренції, митного регулювання, стандартів та сертифікації, фінансових послуг, податкової по­літики, захисту персональних даних, охорони навколишнього природного середовища та трудове законодавство.

➢ 21 лютого 2005 р. вм. Брюссель (Бельгія) Радою зі Спів­робітництва між Україною і ЄС було схвалено План дій "Ук­раїна —ЄС" у рамках Європейської Політики Сусідства. Серед головних завдань Плану дій "Україна —ЄС" є "поступове наближення законодавства, норм та стандартів України до законодавства, норм та стандартів ЄС; подальше посилення дієздатності адміністративних та судових органів України".

Крім пріоритетних сфер адаптації, визначених в ст. 51 УПС, у Плані дій "Україна — ЄС" оголошується про необхідність:

  • забезпе­чення наближення стандартів України до стандартів та практики ЄС у сфері зайнятості та соціальної політики;

  • наближення до норм законодавства ЄС у сфері санітарного та фітосанітарного контролю та відповідних інституцій;

  • наближення законодавства України з питань безпеки мореплавства, наближення освітніх стандартів України до стандартів і практики ЄС.

Загалом, План дій "Україна — ЄС" підкреслює необхідність наближення зако­нодавства в економічній сфері, відкриття економік одна одній та подальше зменшення кількості торговельних бар'єрів, що стимулюватиме інвестиції та зростання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]