Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 5-ПЄС.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
122.37 Кб
Скачать

Контрольні питання

1. Які стадії розвитку прав людини в праві ЄС можна виокре­мити?

2. Що означає поняття "субсидіарний характер" захисту прав та свобод згідно з Конвенцією про захист прав людини та основоположних свобод 1950року?

3. Які новели захисту прав людини передбачає Лісабонський Договір?

1 Україна ратифікувала Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод 17 липня 1997 р.

2 Відповідно до ст. 17 Закону України від 23 лютого 2006 р. "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини", українські суди застосовують під час розгляду справ Європейську Конвенцію та практику Суду як джерело права.

3 За правом Співтовариства/ЄС, існує величезна різниця у становищі гро­мадян та негромадян в межах ЄС.

4 Слід зазначити, що у справі Carpenter, Case C-60/00 ECR 2002 1-6279 ЄСП додався до докладного аналізу та застосування ст. 8 Конвенції (включаючи засто­совування спеціального юридичного тесту на її підставі), що можна вважати фактичним наданням Конвенції навіть більш поважного статусу, ніж "джерело переконливого характеру".

5 Першим документом Співтовариства, який офіційно визнав Конвенцію про захист прав людини та основоположних свобод, став Єдиний Європейський Акт 1986 p., хоч і зазначив це лише у своїй преамбулі. Крім того, Преамбула Єдиного Європейського Акта проголошує, що однією з його цілей є підтримання демократії на основі фундаментальних прав людини.

6 Повною назвою директиви є "Директива 2000/43/ЕС від 29 червня 2000 p., що імплементує принцип рівного поводження з індивідами незалежно від їх расового чи національного походження [2000] O.J. L180/22".

7 Директива 2000/78/ЕС, що встановлює загальні рамки щодо рівного по­водження в трудовій сфері [2000] O.J. L303/16.

8 Після набрання чинності Лісабонського Договору ст. 6 Договору про ЄС матиме нову редакцію (йдеться про набрання Хартією основних прав ЄС юридичної сили, еквівалентної силі Договорів, приєднання ЄС до Європейської Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та визнання "основ­них прав" загальним принципом права ЄС).

9 Так, наприклад, у лютому 2000 р. в Австрії за результатами виборів було утворено коаліційний уряд, до складу якого увійшла ультра-права Партія свободи на чолі з Йоргом Хайдером. Після цього ЄС призупинив стосунки з Австрією та попередив про призупинення членства. Йорг Хайдер був вимушений піти з поста лідера партії, але Партія свободи зберегла свої місця в уряді країни. Восени того ж року спеціальна комісія ЄС дійшла висновку, що діяльність Партії свободи у складі уряду не призвела до порушень прав людини та інших наслідків, які б суперечили принципам ЄС, тому стосунки ЄС з Австрією були відновлені.