Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 2-ПЄС.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
121.86 Кб
Скачать

7. Європейська Рада

Європейська рада — цей термін означає регулярні зустрічі глав держав та урядів країн Європейського Союзу.

Започаткована згідно з комюніке, прийнятому в грудні 1974 р. на закритті Паризького саміту; перше засідання відбулося 10-11 березня 1975 р. в Дубліні. Раніше, від 1961 до 1974 рр., практикувалися європейські конференції на найвищому рівні. Існування Європейської ради було юридично визнане в Єдиному європейському акті, а офіційний статус підтверджено в Договорі про Європейський Союз.

Визначає генеральні політичні напрямки для ЄС та спонукає його до подальшого розвитку.

Європейська рада у 2009 році стала однією з офіційних інституцій Європейського Союзу.

Склад. Європейська Рада складається з глав держав-членів ЄС та глав їх урядів і Голови Європейської Комісії, яким допома­гають міністри закордонних справ і один член Європейської Комісії. Зустрічі Європейської Ради проводяться двічі на рік під головуванням глави тієї держави чи уряду-держави-члена ЄС, що головує на цей момент у Раді Міністрів.

Лісабонський Договір визначає Європейську Раду проміж основних 5інститутів ЄС. Європейська Рада наділяється правом видавати рішення, обов'язкові для виконання інститутами ЄС та визначати загальні політичні напрями та пріоритети розвитку ЄС.

➢ Крім того, у 2009 році згідно з Ліссабонським договором було запроваджено запроваджено постійну посаду Президента Європейської Ради, який обирається Європейською Радою на 2 з половиною роки з можливістю одного переобрання. Завданням Президента Європейської Ради є головувати та сприяти роботі Європейської Ради, крім того він (чи вона) мають представляти на вищому рівні ЄС у сфері спільної зовнішньої політики та політики безпеки.

Нагадаємо, перший в історії Голова Європейської ради був обраний 19 листопада 2009 року. Рішення про призначення Хермана Ван Ромпей було прийнято одноголосно всіма державами-членами. Обраний на посаду Голови Європейської ради екс-прем'єр-міністр Бельгії Херман ван Ромпей приступив до виконання обов'язків з 1 січня 2010 р. А у березні 2012 року Хермана Ван Ромпея було переобрано на цю посаду вдруге.

➢ До складу Європей­ської Ради входять глави держав-членів ЄС або їх урядів, Президент Європейської Ради та Голова Європейської Комісії. Високий Представник ЄС з зовнішньої політики та безпеки бере участь у роботі Європейської Ради. Відповідно до положень Лісабонського Договору зустрічі Європейської Ради проводяться кожного кварталу.

Повноваження Європейської Ради. Європейська Рада визначає загальні напрями політичного розвитку ЄС. Вона не має законо­давчих повноважень.

Одним з головних завдань Європейської Ради є визначення принципів та засад спільної політики в галузі закордонних справ і безпеки. Для цього Європейська Рада розробляє загальні рекомендації та приймає необхідні рішення. Рада Міністрів впроваджує ці рекомендації та стратегії через власні більш детальні рішення. Крім того, Європейська Рада номінує кандидатів на посади Голови Європейської Комісії, Високого Представника ЄС з зовнішньої політики та політики безпеки (ст. 26Договору про ЄС).

Амстердамський Договір дещо розширив повноваження Європейської Ради. Відтепер, якщо держава-член ЄС допускає серйозні порушення принципів свободи, демократії, поваги прав людини та верховенства права, Європейська Рада, за згодою кваліфікованої більшості та отримавши дозвіл від Європейського Парламенту, може призупинити певні права держави-члена, надані їй установчими Договорами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]