Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
08.06.2015
Размер:
157.7 Кб
Скачать

Висновок

Виникнення проективного підходи до діагностиці особистості є важливим етапом у розвитку психодіагностики, оскільки з'являються методики, які якісно відмінні від традиційних. Проективні техніки - методики, засновані на феномен проекції. Вони призначені на дослідження тих глибинних індивідуальних особливостей особистості, які найменше доступні безпосередньому спостереженню чи опитування. Специфіка проективного методу у його спрямованості на виявлення передусімсубъективно-конфликтних відносин також їх представленості в індивідуальному свідомості як «особистісних смислів» чи «значимих переживань».

Найважливіше відмінна риса проективних методик у тому, що мені використовують невизначені числабоструктурированние стимули, створюють найоптимальніші умови для прояви внутрішньої злагоди людини. Проте, дослідження, звернені до аналізу ролі стимулу в проективної техніці, показують, що помилкою вважати кожну реакцію обстежуваного особистісно зумовленої, оскільки об'єктивні параметри стимулів безпосередньо беруть у формуванні відповідей. Попри це, в світі посилюється інтерес до проективним методикам як одних з найважливіших психологічних інструментів пізнання особистості.

Література

1.Анастази, А.,Урбина, З. Психологічний тестування / Пер. з анг. — СПб.: Пітер, 2001. -688с.

2.Бурлачук,Л.Ф. Введення у проективну психологію. — Київ:Вист-С, 1997. –128с.

3.Бурлачук,Л.Ф.Психодиагностика. Підручник для вузів /Бурлачук ЛеонідФокич. - СПб.: Пітер, 2006. -351с.: мул. - (Підручник нової доби).

4.Бурлачук,Л.Ф., Морозов,С.М. >Словарь-справочник попсиходиагностике — СПб.: Пітер Клубок, 1999. — 528 з.: (Серія «Майстра психології»)

5.Проективная психологія: Пер. з анг. — М.:Апрель-Пресс, Вид-воЭКСМО-Пресс, 2000. –318с..

6. Психологічна діагностика : підручник для студентів вузів/ під ред. М.К.Акимовой,К.М. Гуревича. -3-тє вид., перераб. ідоп.. -СПб. [та інших.]: Пітер, 2003. ->650с., [1] з.: табл. - (Підручник для вузів)

7. Соколова,Е.Т.Проективние методи дослідження особистості. — М.: МДУ, 1980. -150с.

8.Шапарь, В.Б.,Шапарь, О.В. Практична психологія.Проективние методики. / В.Б.Шапарь, О.В.Шапарь. — Ростовн/Д: Фенікс, 2006. — 480 з. (Психологічний факультет).

>Інтернет–ресурси

9.koob/

10.psylib.myword