Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pedagogika_VSh_lektsiyi.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
07.06.2015
Размер:
256 Кб
Скачать

Кроки до ефективного розвитку автономії внз:

1. Розробка і прийняття законодавчих актів, які нададуть легітимності процесам лібералізації системи управління вищою 229освітою, збільшення автономії ВНЗ.

2. Сприяння і стимуляція розвитку ВНЗ як активних суб’єктів ринку і пов’язане з цим засвоєння нових практик: отримання кредитів, укладання договорів з промисловими корпораціями, створення комерційних програм і дочірніх учбових закладів спільно з іншими університетами.

3. Зміцнення та розвиток європейсько-інтеграційної функції університетів, соціально-економічне заохочення інтеграції університетів в європейський освітній простір.

4. Створення і розвиток інституції організацій-посередників, яким держава (МОН України) делегує частину власних повноважень, а вищі навчальні заклади відчужують частину своєї автономії.

5. Запровадження практики незалежного оцінювання діяльності ВНЗ із залученням зарубіжних експертів, на основі якого визначати обсяги фінансування.

6. Розробка критеріїв формування рейтингів вищих навчальних закладів, що відповідатимуть світовій і європейській практиці.

4.Доступність навчання держзамовлення і перспективи обсягів і підготовки студенів.

Відповідно до пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 24 травня 1997 року № 507 “Про перелік напрямів та спеціальностей, за якими здійснюється підготовка фахівців у вищих навчальних закладах за відповідними освітньо-кваліфікаційними рівнями” встановлено, що доступ до вищої освіти регламентується умовами вступу до ВНЗ України, що є обов’язковим для ВНЗ незалежно від форми власності та підпорядкування, які акредитовані за 1-4 рівнем або отримали ліцензію за надання освітніх послуг з підготовки фахівців за спеціальністю. Всі умови вступу будуть одинакові.

До ВНЗ УКр. Приймають:

---Громадян Укр.

---Іноземців

---Осіб без громадянства, які постійно проживають на території Укр.

Громадяни Укр. Мають право на безоплатну освіту у всіх державних закладах незалежно від:

-статі

-раси

-національності

-Соціального стану

-роду та характеру знань

-світоглядних переконань

-ставлення до релігії

-віросповідання

-стану здоровя

-місця проживання

Громадянам України гарантується здобуття на конкурсній основі вищої освіти всіх освітньо-кваліфікаційних рівнів у вищих навчальних закладах державної форми власності за кошти державного бюджету в межах вимог державних стандартів, якщо ВО здобувається вперше.

Щодо показників державного замовлення встановлюються суспільно уповноваженим центром органів виконавчої влади у галузі економіки на підставі узгодженого поданням Міністром освіти та науки Укр. Спеціального уповноваженого у галузі праці та соц.. політики.

Одним з головних завдань модернізації ВО є усунення значних структурних невідповідностей між потребами та обсягами підготовки та перепідготовки фахівців шляхом стратегії планування розвитку пріоритетних розділів економіки.

Аналізуючи зарубіжний досвід науковці пропонують запровадження практичного ліміту для прийому студентів у ВШ, зважаючи на наукове, фінансове

Конкуренція між державними вищими навчальними закладами у питаннях набору студентів на навчання виникла у випадку зниження обсягів асигнувань із загального фонду бюджету, тому з’явилися об’єктивні передумови комерціалізації та відповідної зміни пріоритетів у переліку спеціальностей, практично всі вищі навчальні заклади І— ІV рівнів акредитації проводять прийом студентів на комерційній основі, тобто за контрактом.

Слід зазначити, що держава тривалий час залишалася першочерговим замовником на підготовку студентів та виділяла кошти на утримання й розвиток вищих закладів освіти у період переходу до ринкових умов господарювання.

Отже, розв’язання теоретичних і практичних завдань неможливе без науково-обгрунтованої методики визначення первинної потреби держави у фахівцях з певним рівнем кваліфікації – прогнозування контингенту студентів та чисельністю випускників. Все це підтер. підходів щодо організму держзамовлення, які сприятимуть забезпеченню держави фахівцями з ВО відповідно до дер. потреб.

5. Основні напрями роботи із вдосконаленням існуючих систем ВО.

Українська освіта має гуманістичний характер і ґрунтується на культурно-історичних цінностях українського народу, його традиціях і духовності.

Сучасна освіта утверджує національну ідею, сприяє національній само ідентифікації, розвитку культури українського народу, оволодінню цінностями світової культури, загальнолюдськими надбаннями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]